Basketbola čempionāta rīkošanā izšķērdēts vēl vairāk • IR.lv

Basketbola čempionāta rīkošanā izšķērdēts vēl vairāk

39
Dāvis Valbaks, F64

Valsts kontrole konstatē lielākus neatļautus tēriņus nekā iepriekš, 140 tūkstoši vispār pazuduši

Rīkojot Eiropas basketbola čempionātu sievietēm 2009.gadā, Latvijas Basketbola savienība (LBS) nelietderīgi vai neatļauti iztērējusi daudz vairāk naudas nekā bija konstatēts iepriekš, atsaucoties uz Valsts kontroles (VK) revīzijas datiem, pirmdien informē laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze". Kā secinājusi VK, 150 000 latu izlietoti neatļauti vai nelietderīgi, un kaut kur pazuduši 140 000 latu.

Izmaksas ievērojami palielinājuši tieši pārkāpumi valsts naudas apguvē. Šā gada februārī pēc Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) veiktas revīzijas par valsts budžeta sportam līdzekļu administrēšanas atbilstību normatīvajiem aktiem VK jau norādīja uz lieku 45 843 latu tēriņu, rīkojot čempionātu, jo LBS pasākumu organizēšanu bija nodevusi īpašam nodibinājumam, tā palielinot administratīvās izmaksas.

Tagad VK konstatējusi, ka saskaņā ar līgumu LBS pirms čempionāta bija jāiemaksā 200 000 eiro (140 000 latu) drošības nauda starptautiskajā organizācijā “FIBA Europe Properties GMBH”, ko LBS arī izdarīja, saņemot naudu no valsts budžeta. Pēc čempionāta beigām atpakaļ saņemtā nauda bija jāatdod valsts budžetā, tomēr tas nav izdarīts. IZM nezinot, kur palikusi šī nauda, tāpēc sagatavojusi informācijas pieprasījumu LBS par līdzekļu izlietošanu.

Atklātas vairākas nepilnības normatīvo aktu neatļautā nodibinājuma darbībā – ap 150 000 latu izlietoti neatļauti vai nelietderīgi, algojot štata darbiniekus un apmaksājot nevajadzīgus darbus.

Edgars Jaunups (JL), kas pirms Eiropas čempionāta sievietēm bija LBS ģenerālsekretārs, NRA nav varējis paskaidrot, kāpēc bija nepieciešams dibināt jaunu organizāciju čempionāta rīkošanai un kur šī organizācija tērēja līdzekļus. Tomēr IZM norāda, ka nodibinājuma darbību var vērtēt divējādi – no organizatoriskā viedokļa tā bijusi veiksmīga, ko pierādot Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas paustā atzinība par čempionāta norisi, toties administratīvi saimnieciskā darbība vērtējama kritiski, jo valsts budžeta līdzekļi ne vienmēr izlietoti lietderīgi.

LBS pašreizējais ģenerālsekretārs Edgars Šneps, kas Jaunupu amatā nomainīja pērn aprīlī, NRA stāstījis, ka līdzīga prakse, kad līdzekļus, ko no valsts budžeta iemaksā kā drošības naudu starptautiskajās organizācijās pirms sacensību norises, pēc to atgūšanas neatmaksā valsts budžetā, ir gandrīz visām sporta federācijām. LBS šo naudu esot iztērējusi "savām vajadzībām”. “Šī summa jau iepriekš bija ierēķināta budžetā un bija ļoti nepieciešama, jo daudzās budžeta pozīcijās LBS pērn bija ievērojami samazināti līdzekļi," norāda Šneps. Šneps atklāj, ka gadījumā, ja 140 000 būtu atmaksāti valstij, LBS būtu spiesta tikpat lielu naudas summu IZM prasīt papildus.

Komentāri (39)

andrisskrastins 24.05.2010. 10.26

Protams, kā VK, tā zagļi :) Ohh boy, nu tomēr iepazīsimies ar materiālu, vai tomēr nē? 150 000 Ls no budžeta saņemti? Saņemti. Iemaksāti kā drošības nauda? Iemaksāti. Tātad tur viss kārtībā. Tālāk skatīsimies – saņemti atpakaļ? Ir saņemti. Vai LSB bilansē uzrādās? Šneps saka ka uzrādās. To katrā ziņā var noteikti viegli pārbaudīt. Nauda iztērēta basketbola vajadzībām? To arī var noteikti pārbaudīt, visi saka ka ir.

Tagad jautājums – vai IzM akceptēja šādu līdzekļu rotēšanu un izmantošanu? No sniegtās informācijas, šķiet, ka jā. VK nepiekrīt, uzskata, ka naudu vajadzējis atskaitīt atpakaļ budžetā. Tātad konflikts ir šeit, nauda nekur nav pazudusi un tās iztērēšanu var viegli pārbaudīt.

Interesanti, kāpēc man ir jādara darbs žurnālistu vietā? :) Ak bet tā taču NRA, jāsāk taču JL atkal nomētāt ar dubļiem :)

+10
0
Atbildēt

0

markonimarkoni 24.05.2010. 09.19

Jaunups vienmēr bijis JL melnā avs.
Paradaksoli, laikā kad iet runāts par aģentūru likvidāciju zem IZM tiek izveidota jauns veidojums, kur strādā tie paši darbinieki, kas LBS.
Ja IZM norobežojas no organizācijas, kas rīkoja čempionātu, izveidošanas, tad jājautā – kādā kvalitātē ir naudas līdzekļu uzraudzība IZM?

+5
-1
Atbildēt

0

Vineta Ungailo 24.05.2010. 12.11

kāpēc jāpārpublicē gabali no NRA?! vai tad nav zināms, cik tādiem var ticēt un kas tos pasūta?
un Sudrabas ņemšanās par niekiem, nespējot/nevēloties pieķerties nopietnām lietām jau kļūst kaitinoša.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu