TP kongresā atbalsta apvienību ar LPP/LC • IR.lv

TP kongresā atbalsta apvienību ar LPP/LC

66
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Tautas partija arī apstiprināja jaunu valdi, tajā vairs nedarbosies deputāts Vents Armands Krauklis

Tautas partija sestdien 13.kongresā, tikai vienam kongresa dalībniekam balsojot pret un dažiem atturoties, nolēma piedalīties kopējas apvienības veidošanā ar LPP/LC un kustību “Par labu Latviju”. Šo lēmumu Tautas partijas (TP) biedri sagaidīja ar aplausiem.

Vēl pirms tam LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, uzrunājot TP kongresā sanākušos, uzsvēra, ka partiju konsolidācija “ir vēsturisks notikums, kas veidos Latvijas nākotni”. Šlesers pauda viedokli, ka uzņēmēji, kas iesaistījušies kustībā “Par labu Latviju” nenobīsies iet politikā un “stāvēs stingri savās pozīcijās”. Šlesers pauda pārliecību, ka šī apvienība ar uzņēmējiem “būs veiksmes stāsts”.

Bijušais Gulbenes mērs Nikolajs Stepanovs līdzīgi kā TP jaunatnes organizācijas vadītājs Mārtiņš Zemītis kopēja politiskā spēka veidošanu ar LPP/LC salīdzināja ar laulībām, kurās “var labi paēst, var iedzert un izkauties, līgavu zogot”, savukārt Cēsu mērs Gints Šķenderis atzina, ka TP nodaļā ir cilvēki, kuri nav atbalstījuši apvienības veidošanu, tomēr vairākums to atbalstot. Pret apvienības veidošanu balsot neviens biedrs no tribīnes neaicināja.

Kongresā arī tika pārvēlēta partijas valde un rezultātā ārpus valdes ir palicis deputāts Vents Armands Krauklis. Viņš nebija starp Šķēles virzītajiem valdes locekļa amata kandidātiem un, lai arī Kraukļa kandidatūru izvirzīja kongresa delegāti, viņš neguva vairākuma atbalstu. Tiesa, viņa kandidatūru atbalstīja liels partijas biedrus skaits – 157 cilvēki, bet vairāk nekā 300 balsojuši pret viņa apstiprināšanu valdē.

Krauklis Ir.lv atturīgi komentēja Šķēles lēmumu nevirzīt viņu valdei. Pēc Kraukļa teiktā, šobrīd Saeimā ir svarīgs darbs opozīcijā, nepieciešama aktīva sadarbība starp partijām, taču viņam kā tautsaimniecības komisijas vadītājam tam neatliekot laika.

Valdē tika ievēlēti visi Šķēles virzītie cilvēki: trīs partijas jaunatnes organizācijas pārstāvji, frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, deputāts Edgars Zalāns, bijušais ārlietu ministrs Māris Reikstiņš, līdzšinējā valdes locekle Kristiana Lībane-Šķēle, Cēsu mērs Gints Šķenderis, Preiļu mērs Aldis Adamovičs, kā arī deputāts Oskars Spurdziņš.

Kongresa sākumā Šķēle nepilnu stundu ilgajā uzrunā neskopojās ar solījumiem par būtiskām izmaiņām nodokļu politikā, solot neiekasēt nodokļus no minimālo algu saņēmējiem, laulātajiem piemērot nodokļu atlaides, bet pilngadību sasniegušajiem bērniem izmaksāt vienreizējas stipendijas 1000 latu apmērā.

Savā uzrunā Šķēle arī skaidroja partijas aiziešanu no premjera Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības, vainojot „Jauno laiku” vēlmē nomelnot TP. “Pieņemot šādu lēmumu, Tautas partija neatteicās no atbildības par savu ministru darbu šajā un iepriekšējās valdībās. Mēs nekad neesam atteikušies no atbildības. Bet mēs atsakāmies no līdzatbildības par Dombrovska mazspēju veikt ko nozīmīgu valsts labā un no Jaunā laika vadības tukšā patosa, pauda Šķēle.

Savā uzrunā Šķēle arī analizēja priekšvēlēšanu procesus un konkurentus. “Divas partiju apvienības jau ir savus ikdienas sadzīvošanas jautājumus salāgojušas. Tā ir “Saskaņa” un Zaļo un Zemnieku savienība,” pauda Šķēle, norādot, ka “”Saskaņa” šobrīd aktīvi meklē nākošos politiķus ar latviešu uzvārdiem, pretendējot kļūt par latviešiem pieņemamu varas partiju.”

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) Šķēle raksturoja kā “tipisku otrās izvēles varas partiju". Viņu rokrakstam esot raksturīgs politisks gludenums, pielāgošanās un degunu turēšana „pa vējam”, tomēr ZZS vēl arvien esot saglabājis savu spēcīgāko kārti – Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kas ļaujot jebkuru „zemnieku” neveiksmi pilnībā pārtrumpot ar viņa autoritāti.”Tādēļ ZZS līderi guļ mierīgi,” rezumēja Šķēle.

“Vienotības” galvenā problēma savukārt esot vara. „Varas dēļ šie cilvēki ir vienojušies un varas dēļ pajuks. Vara viņu rokās nenes labumu sabiedrībai, tā viņiem nekad nav bijis darbarīks, vien truls ierocis cīņai pret pašradītiem ienaidniekiem,” pauda Šķēle.

Savā uzrunā Šķēle arī uzsvēra nepieciešamību sagatavot valsts budžetu līdz vēlēšanām, lai neizveidotos situācija, kad pirms vēlēšanām tiek teikts viens, bet pēc tam – cits. Šķēle atgādināja finanšu ministra Einara Repšes (JL) savulaik teikto: “kā var nesolīt?”. “Tas bija tik patiesi kā naiva zaķīša izbrīns ieraugot lapsu. Bet nu rudā lapsa arī zaķīti ir notrenkājusi gluži beigtu un, arī ziemas kažociņš, pat strīpains, vairs viņam nelīdz,” pauda Šķēle.

Kā novēroja Ir.lv, kongresā piedalās TP bijušie priekšsēdētāji – Mareks Segliņš un Atis Slakteris, bet Aigars Kalvītis nav ieradies. Neoficiāli TP politiķi to skaidro ar to, ka Kalvītis, lai arī retu reizi izmanto iespēju kā bijušajam partijas līderim piedalīties TP valdes sēdēs, tomēr savu nākotni ar politiku viņš vairs nesaistot.

Kongresu atklāja ar dziesmu “Pūt vējiņi” un Raiņa vārdiem. Kā novēroja Ir.lv, sestdien kongresā bija pulcējušies mazāk cilvēku, nekā pērn rudenī, kad TP vadībā atgriezās Andris Šķēle. Kongresā piedalijās 621 partijas biedrs.

Komentāri (66)

mary75 22.05.2010. 00.39

Tad jau atkal novērosim “kaut kur redzētā” fenomenu ( jaunākā paaudze to var nezināt).
Būs Dižā Vadoņa uzstāšanās, kam sekos ilgstoši, nerimstoši aplausi, ar kājās celšanos un ilgstošu stāvēšanu, jo katrs baidīsies apsēsties pirmais, lai Dižais Vadonis to nepamana.
Un sekos rezolūcija, un atkal balsojums, ar vienbalsīgu atbalstu Dižā Vadoņa rezolūcijai.
Un taps ĀŠ, kā PSKP klons, ar internacionalismu, deklarētām rūpēm par “darbaļaudīm”, demokratisko gan, bet centralismu, un cīnīsies šis klons ar pasaules buržuāziju un imperalismu, kas paverdzina darbaļaudis, visādu tur SVF un EK izskatā.
Jo neesot vajadzējis ņemt aizņēmumu, bijis vajadzīgs “peldošs” lata kurss( devalvācija).
Raidījums pa LTV bija drausmīgs, Gailītis izskatijās pēc Šķēles gailīša.

+32
-1
Atbildēt

4

    ilmisimo > mary75 23.05.2010. 19.54

    elektriķis?
    vai vismaz kučieris?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janisvinodis > mary75 22.05.2010. 12.01

    Kurš ir teicis, ka LTV Ziņu dienests ir pilnīgi neatkarīgs? Nāks tuvāk vēlēšanas, būs pigori… Varbūt Gailīša paps ir šoferis?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 22.05.2010. 08.42

    Drausmīgs ta drausmīgs,bet caurmēra balsotājam apņemība un spars ir lielākā vērtē par godīgumu.Smadzeņskalošanas ar šamie pieprot.Nezinu,nezinu.. gaidu ar ko atbildēs Vienotība.Ja ar murmināšanu par fiskālo disciplīnu,tad ir bēdīgi. Gailītis protams labs, iederētos Lnt ruporā :)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > mary75 22.05.2010. 00.41

    Mareks Cukurgailītis! Ievēroji, kā novāca no ekrāna TP nelabvēlīgo balsojumu?

    +18
    0
    Atbildēt

    0

Mārtiņš Pilsētnieks 22.05.2010. 00.16

Normāla reklāmas shēma: Ēriks ir gudrs un zina – ja brends smird, ir jāveido jauns brends…

+23
-1
Atbildēt

4

Kristaps O. 22.05.2010. 00.41

kur ņems 11 cilvēkus, kas tik zemu vērtē savu vārdu, lai skaitītos TP valdē? Tas tak’ traips uz mūžu! Sen vairs nav 1998.gads

+19
0
Atbildēt

4

    rence_linda > Kristaps O. 22.05.2010. 12.56

    domāju, ka tie 3 jaunieši (TP censoņi) jau
    tīri formāli aizpildīs robus TP valdē,
    atrodoties starp TP pēdējiem mohikāņiem!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Kristaps O. 22.05.2010. 14.03

    Ja citās tautās ir cilvēki, kas nekautrējās slepkavu dēvēt par varoni,tad gan jau, ka starp latviešiem atradīs pietiekami daudz līdējus. Turklāt viņiem tagad būs jauns, smuks nosaukums.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kristaps O. 22.05.2010. 07.44

    Starp latviešiem 11 d—-līdēji vienmēr atradīsies.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristaps O. 22.05.2010. 00.51

    Vajag, vajag gan atstāt Kraukli un pēc iespējas vairāk ļaut runāt….nevajadzēs nekādu antireklāmas kampaņu….pietiks ar to ģīmi vien….

    +21
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu