Paldies, labi pastrādājuši! • IR.lv

Paldies, labi pastrādājuši!

3
Kāda talliniete 1992.gada 20.jūnijā — viņa viena no pirmajām samainījusi padomju rubļus pret atjaunotajām Igaunijas kronām. Foto — AFP/LETA

Igaunija saņēmusi zaļo gaismu eiro ieviešanai un tikai ar nelielām bažām gaida 1.janvāri

Ierindas igauņiem ir tikai divas lielas bažas par eiro – kāds būs tā maiņas kurss un cik liels būs cenu lēciens. Finanšu minists Jurgens Ligi atbild ar sen iekaltu mantru – pievienojoties eiro, tiks saglabāts pašreizējais Igaunijas kronas kurss, kas jau daudzus gadus ir piesaistīts šai valūtai, tāpēc jebkuras spekulācijas par šo jautājumu ir vienkārši muļķības. «Nav nekāda ekonomiska pamatojuma rīkoties citādi, un es par to vairs nevēlos diskutēt,» viņš atbildēja nesenā televīzijas diskusijā.
Atviegloti uzelpot varēja aptuveni 150 tūkstoši igauņu ģimeņu, kas kredītus ņēmuši eiro un kuriem jebkāda kronas devalvācija padarītu šos aizņēmumus dārgākus.

Par cenu celšanos Ligi piekrīt, ka, pievienojoties eirozonai, cenas Igaunijā noteikti augs, jo tām ar laiku būtu jāsasniedz citu Eiropas valstu cenu līmenis. Tajā pašā laikā diez vai vajadzētu baidīties no tāda inflācijas rekorda, kuru izraisīja kredītu bums pirms dažiem gadiem. Turklāt inflāciju piebremzēs lielais bezdarba līmenis un vājš iekšējais patēriņš. Tiesa, jāatzīst, ka sīkāki pirkumi, piemēram, tase kafijas vai loterijas biļete ātri vien kļūs dārgāka kaut vai tāpēc, ka pārdevēji vēlēsies noapaļot jaunās cenas (uz augšu, protams).

EIRO KLUBA CENA
Pašlaik Igaunijā daudz runā par to, cik augstu cenu valsts ir samaksājusi par iespēju pievienoties eirozonai – kas paveikts, lai izpildītu Māstrihtas kritērijus (tie regulē eirozonas politiku), un kādi upuri bijuši nepieciešami, lai Igaunija tagad fiskālajā ziņā izskatītos krietni labāk par daudzām «vecajām» eirozonas valstīm. Tikai dažas dienas pirms zaļās gaismas saņemšanas no Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas Igaunijas statistikas birojs izplatīja jaunākos datus par bezdarba līmeni – šā gada pirmajā ceturksnī tas sasniedza jaunu rekordu, jo bez darba bija 136 900 cilvēku. No tiem vairāk nekā trešdaļa ir bezdarbnieki ilgāk nekā gadu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu