Ar sludinājumu meklē surogātmāti, sola 7000 eiro • IR.lv

Ar sludinājumu meklē surogātmāti, sola 7000 eiro

18
Jānis Saliņš, F64

TM: bērna iegūšana, izmantojot surogātmāti, Latvijas likumos nav noteikta

Laikraksta "Diena" otrdienas numurā ievietots sludinājums liecina, ka kāds pāris no vārdā nenosauktas Eiropas valsts Latvijā meklē surogātmāti un par šādu pakalpojumu sola 7000 eiro atlīdzība, ziņo BNS. Tieslietu ministrijas pārstāve Laura Pakalne norādījusi, ka bērna iegūšana, izmantojot surogātmāti, Latvijas likumos nav noteikta.

Civillikums paredz, ka par bērna māti var kļūt tikai tā sieviete, kura ir dzemdējusi, un likumā bērna iegūšana ar surogātmātes starpniecību nav noteikta. Tas gan neliedz sievietei doties uz tām valstīm, kur surogātmātes izmantošana ir atļauta. Ja sieviete piedzemdē bērnu un vēlas pārdot to citai personai, par šādu darbību iestājas jau kriminālatbildība.

Jautājumu par surogātmātes izmantošanu ministrija plānojot aktualizēt, apkopojot ekspertu viedokļus un nepieciešamības gadījumā rosinot izmaiņas likumos.

Pastāv divi surogātmāšu jeb aizstājējmāšu tipi – tradicionālās surogātmātes, kuras iznēsā savu bioloģisko bērnu, kurš pēc piedzimšanas tiek atdots svešiem vecākiem, un mātes, kuru dzemdē tiek implantēts embrijs ar svešu ģenētisko materiālu.

Surogātmāšu sniegto pakalpojumu juridiskie aspekti ir ļoti sarežģīti, un lielākajā daļā pasaules valstu šis jautājums nav sakārtots, jo lielākoties pastāv noklusēts pieņēmums, ka bērna juridiskā māte ir sieviete, kas viņu dzemdējusi.

Komentāri (18)

naris 18.05.2010. 18.05

Šis ir vēl viens gadījums, kad nevajadzētu galvenokārt domāt par juridisko statusu, bet gan par bērna un mātes attiecībām. Māte nav mašīna, kas izgatavo preci, gaidības nav pakalpojums un bērns nav prece. Žēl cilvēku, kuriem pašiem nevar piedzimt bērniņš, arī Latvijā tādu ir pārāk daudz, tomēr surogātmātes nav labs risinājums.

+2
-1
Atbildēt

0

austrisv 18.05.2010. 19.11

Summa par bērna iznēsāšanu nu gan nav liela. Kas ir 7000 EUR par bērnu!Domāju, katas ir smagi morāli: iznēsāt un atdot. Ne katra to spēj, un, kas spēj vai tā ir tās summas vērta?

+1
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 18.05.2010. 20.16

Cienījamā redakcija! Ar mani nerēķinieties, esmu vīriec.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu