Valsts uzņēmumu valdēs grib lielākas algas • IR.lv

Valsts uzņēmumu valdēs grib lielākas algas

22
Jānis Saliņš, F64

Saeimā aktualizē jautājumu par ielikteņu atalgojuma celšanu

Saeimas Tautsaimniecības komisija rosina dubultot patlaban it kā zemās valsts uzņēmumu valdēs parasti partiju deleģēto personu algas, jo tās esot par mazu "profesionāļiem", kas vienlaikus pilda arī kādu amatu uzņēmumā. Par to sestdien vēstī laikraksts "Latvijas Avīze".

Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) uzskata: tā kā divas algas vairs nedrīkst saņemt, izdevīgāk esot darbu valdē atstāt, jo lielāka alga esot pastāvīgā amatā uzņēmumā. "Un tā profesionāļi aiziet no valdēm projām," konstatēja Krauklis, piebilstot, ka valdes locekļu algai ir jābūt lielākai.

Patlaban lielo uzņēmumu valdes priekšsēdētāja atalgojuma aprēķināšanai piemēro koeficientu "6", bet deputāti to gribētu paaugstināt līdz pat "12". Patlaban lielo valsts uzņēmumu vadītāji saņem ap 2800 latiem mēnesī.
Krauklis atklājis, ka pie šā jautājuma tiekot strādāts jau kopš jaunā gada un deputāti saņemot milzīgu spiedienu no nozaru arodbiedrību pārstāvjiem, ka ar pašreizējām algām nevarot samierināties.

Tautsaimniecības komisijas pārstāvis Dzintars Zaķis (JL) piekrīt, ka par šo jautājumu ir jādiskutē, taču reāli algas varētu paaugstināt ne ātrāk kā pēc gada. "Uzņēmumam, kura apgrozījums svārstās ap 450 miljoniem latu gadā un kura vadītājam ir milzīga atbildība, pašreizējais atalgojums nav tik liels, lai motivētu strādāt arvien labāk," sacīja Zaķis.

Savukārt Saeimas deputāte Ilma Čepāne (PS) atgādināja, ka nesen valdība apstiprināja to valsts uzņēmumu sarakstu, kuros 2010. un 2011.gadā atļautas prēmijas, naudas balvas, pabalsti un cita materiālā stimulēšana. Kaut gan premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše (abi JL) iepriekš stingri iebilda pret to, ka valsts uzņēmumi grib turpināt dzīvot kā "treknajos gados", tomēr saraksts ar 16 uzņēmumiem apstiprināts bez iebildumiem. Ja vēl dubultos algas, tad patiešām šajos uzņēmumos atgriezīsies "treknie gadi", saka deputāte. Turklāt sabiedrībai uzņēmumu vadības atalgojums nebūs zināms, jo deputāti likumā "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību" iekļāvuši normu, ka tie uzņēmumi, kas saņem Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu vai valsts budžeta dotāciju, drīkst šo informāciju nepubliskot. ES vai valsts atbalsts ir vairākumā valsts uzņēmumu.

Komentāri (22)

andrisskrastins 15.05.2010. 16.54

“Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) uzskata: tā kā divas algas vairs nedrīkst saņemt, izdevīgāk esot darbu valdē atstāt, jo lielāka alga esot pastāvīgā amatā uzņēmumā. “Un tā profesionāļi aiziet no valdēm projām,” konstatēja Krauklis, piebilstot, ka valdes locekļu algai ir jābūt lielākai. ”

Pag pag pag Krauklīt, man kaut kas nefilmējas kopā – jūs te bļāvāt aizstāvot Neo kas publicēja tieši pārsvarā valsts *uzņēmumu* lielās algas, jo tur zem ‘profesionālisma’ karoga tieši daudziem algas nav samazinātas – un jūs gribat taisīt 180 grādu reveransu un VĒL palielināt algas? Un piedod, tie kas tur atrodas, nav profesionāli, bet būsim godīgi – lielākoties naudas iekasētāji partijām. Drošvien ir pa kādam godīgam profesionālim, bet tādus jūs parasti nu ļoti ātri izēdat.

Mēģinat realizēt Ļeļina frāzi par regulāriem meliem un patiesību?

+14
0
Atbildēt

0

mary75 15.05.2010. 17.03

Es tikai nesaprotu, kāds sakars partiju pārstāvjiem uzņēmumu valdēs ar profesionāliem?
Acīmredzot,tāds pats, kā politrukiem vai partijas sekretāriem padomju laikos, tādi profesionāli liekēži bija katrā uzņēmumā.
Manuprāt, sen būtu jārunā par šo te parazītu grupas likvidēšanu , nevis, jāceļ tiem algas.
Var saprast, ka labu naudu maksā patiešām profesionāliem cilvēkiem, nevis šiem “universāliem specialistiem”.
Tas Kraukļa un TP priekšlikumam ir divi mērķi – papildināt TP kasi pirms vēlēšanām, unkārtējo reizi diskreditēt cilvēku acīs JL un Vienotību, jo, ja tas tiks izdarīts, šinī ekonomiskā situācijā, kad cilvēki jau tā pārkaitināti ar šo te kliedzošo sociālo netaisnību, kas valda šinī valstī, tas noteikti neizraisīs sajūsmas un izpratnes pilnu reakciju no vietējo aborigēnu puses, un vaina tiks uzvelta Dombrovskim un JL.
Pat nerunājot par ētisko pusi, politiski tas būtu ļoti muļķīgs solis.

+15
-1
Atbildēt

0

dro 15.05.2010. 15.24

Ai, deputātiņi, ja negribat domāt par valsti, padomājiet vismaz par savu nākotni. Bēniņos pilnīgs aptumsums? Nebaidieties, ka var pienākt reize, kad vairs nedauzīs saeimas logus, bet atnāks pie jums mājās?

+11
0
Atbildēt

1

    lielimazi > dro 15.05.2010. 18.20

    Pilnīgi atbalstu šo izteikumu, patiesībā tik tiešām jābrīnās, kāpēc kādam nav ienācis prātā šāda rakstura apciemojums. Nav jau nemaz mums tik daudz to personu ko varētu apciemot.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu