Kirgizstānā sadursmēs 1 bojāgājušais, 40 ievainotie • IR.lv

Kirgizstānā sadursmēs 1 bojāgājušais, 40 ievainotie

27
AFP/LETA

Vardarbība izcēlusies dienvidu pilsētās starp Bakijeva pretiniekiem un atbalstītājiem

Kirgizstānas dienviddaļas lielākajās pilsētās Ošā un Džalalabatā piektdien izcēlušās vardarbīgas sadursmes gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva un jaunās varas atbalstītāju starpā. Dzīvību zaudējis viens cilvēks, 40 ievainoti, informē aģentūras LETA-AFP/RIA-NOVOSTI, atsaucoties uz valsts Veselības aizsardzības ministriju.

Pēc mediju ziņām, sadursmēs Ošā, Kirgizstānas dienvidu lielākajā pilsētā, iesaistījušies vairāki simti cilvēku. Kautiņos lietā tiek liktas nūjas, pretinieku virzienā lido akmeņi, bet Džalalabatā atskanējuši šāvieni, vēsta vietējā ziņu aģentūra "AKIpress" un radio "Azattyk". Šāvieni Džalalabatā bijuši dzirdami kā eksprezidenta, tā pagaidu valdības atbalstītāju rindās. Lodes ķērušas vairākus cilvēkus.

Situācija Kirgizstānas dienvidos – reģionā, ko uzskata par gāztā prezidenta atbalsta bastionu – atkal saasinājās ceturtdien, kad triju apgabalu centros – Ošā, Džalalabatā un Batkenā – vecajai varai joprojām uzticīgie aktīvisti ieņēma vietējo administrāciju ēkas. Ošā un Džalalabatā arī lidostas nonāca eksprezidenta atbalstītāju kontrolē.

Kirgizstānas pagaidu valdības pārstāvji apgalvo, ka kontrolē situāciju valsts dienvidos, zina, kas ir nekārtību organizētāji, un sola saukt viņus pie atbildības. Pēc visa spriežot, runa ir par eksprezidenta atbalstītājiem un konkrēti par Usenu Sidikovu, kurš vada partiju "Jaunā Kirgizstāna". Prokuratūra sankcionējusi ceturtdienas akciju iniciatoru aizturēšanu, un Sidikovs jau ir arestēts, vēsta ziņu aģentūra "Interfax".

Protesta akcijas pret jauno valdību Kirgizstānas dienvidos notikušas arī agrāk. Tiesa, līdz šim plašākās demonstrācijas izvērsušās tikai eksprezidenta dzimtā Džalalabatas apgabala centrā. Protesti raisa bažas par pāraugšanu plašākos nemieros un atkārtotu situācijas destabilizēšanos šajā Vidusāzijas valstī.

Bažas par sadursmēm Kirgizstānā piektdien paudušas ASV, mudinot konfliktus risināt miermīlīgā ceļā, visiem iesaistītajiem atturoties no vardarbības.

Komentāri (27)

austrisv 14.05.2010. 18.32

Un atkal krievija ar savu aizkulišu varas kāri, izraisa pilsoņu karu Kirgiztānā!
Jūtu līdzi kirgīziem, jo nomaināja ar jauniešu palīdzību likumīgi ievēlēto valsts vadību! Kad tā Krievija beigs maisīties citu valstu iekšējās lietās!

+2
0
Atbildēt

1

    Dace Buile > austrisv 12.06.2010. 17.29

    nekad nebeigs tāpat, kā ASV… abi no vienas sugas

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu