Premjers: “Parex” daļai neplāno maksātnespēju • IR.lv

Premjers: “Parex” daļai neplāno maksātnespēju

14
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

No nacionalizētās bankas atdalīto “slikto” daļu sašaurinās vai veidos fondu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem otrdien noraidīja medijos izskanējušās ziņas, ka no “Parex bankas” atdalīto tā dēvētajai “sliktajai” daļai ar riskantākajiem aktīviem būtu plānota maksātnespēja. Jau vēstīts, ka šādu informāciju, atsaucoties uz “Baltic Screen” rīcībā esošiem nacionalizētās bankas konsultantu grupas “Nomura International” restrukturizācijas dokumentiem, otrdien publicēja laikraksti "Neatkarīgā" un "Telegraf".

Dombrovskis žurnālistiem sacīja, ka “slikto” “Parex” daļu perspektīvā plānots sašaurināt, bet maksātnespēja nav iecerēta. Premjers neizslēdza, ka grūtāk realizējamie bankas aktīvi tomēr varētu tikt saglabāti kā banka vai fonds.

Kā rakstīja “Baltic screen”, “Nomura” patlaban neredzot reālu pircēju arī restrukturizācijā atdalītajai “labajai” bankai, jo par to izrādīta vien neskaidra interese. Savukārt maksātnespēja bankas nelikvīdajiem aktīviem, visticamāk, iestāšoties jau pēc dažiem gadiem, jo kopējie zaudējumi pārsniedz sākotnējo 118 miljonu latu kapitālu iepretim 2012.gadam, un 2013.gadā bankas kapitāls neatbildīs Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) normatīviem, un banka būs jāpasludina par maksātnespējīgu.

Kāds "Parex bankas" augstākā līmeņa darbinieks "Baltic Screen" norādījis, ka, cenšoties nepieļaut Kredītiestāžu likuma 27.pantā noteikto licences anulēšanas iemeslu iestāšanos, “sliktās” bankas darbinieki būs spiesti sasteigti pārdot aktīvus: lai sindicēto kredītu atmaksai iegūtu sākotnēji vajadzīgos 80 miljonus latu, un rezultātā būs jāpārdod vismaz divreiz vairāk aktīvu. Ja “sliktā” banka tiks likvidēta un subordinētā kapitāla īpašnieki – bijušie bankas lielie akcionāri – atbilstīgi plānam pilnībā zaudēs šo kapitālu vairāk nekā 52 miljonu latu apjomā, vienlaikus tiks zaudēts arī viss “sliktās” bankas akciju kapitāls aptuveni 100 miljonu latu vērtībā, no kura 70% pieder valstij.

“Nomura” ziņojumus un ierosinājumus akceptējusi Finanšu ministrija, Privatizācijas aģentūra un FKTK, taču to vadītāji šos jautājumus nekomentē.

Komentāri (14)

austrisv 27.04.2010. 10.06

Cik dzirdēts, tad kargins&Krasovickis atkal grib kļūt par baņķieriem!? Nu tad , lai abi K&K pērk atkal atpakaļ to slikto Parekss banku un parāda, ka ir labi baņķieri un paši, bez nodokļu maksātāju palīdzības spēj strādāt. Jāpārdod viņiem par 1 Ls to slikto daļu!
Uz labo Parekss bankas daļu taču bija pieteikušies vairāki pretendenti pat no ASV? Vai te kāds blefo , vai?
Ja tā ir atkarīgā avīze, tad jau skaidrs, ka oligarhi grib paši to banku pārdot, lai var arī sev kaut kādu daļu pievākt! Interesanti, kurā bankas daļā būs Savicka akcijas?

+6
0
Atbildēt

1

    ::Vai cis :: > austrisv 27.04.2010. 13.36

    Man ir aizdomas, ka viss norisinās saskaņā ar abu šakāļu kvadrātā plānu, ne jau velti abi piedalījās sarunās par bankas likteni un ne jau velti jaunākais šakālis skraidīja par ASV nezin kādās superslepenās darīšanās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 27.04.2010. 10.21

Nu ko, ar nepacietību jāgaida kārtējie jaunumi, cik tad simtus miļjonu vēl vajadzēs grūst tai parexā, nu jau kārtējo “pēdējo” reizi šo te banku “izglābtu”.
Jāsaka paldies Godmanim, kas pats tagad atpūšas eiroparlementā, gudrais latviešu vēlētājs viņa pūles parex pārņemšanā prata novērtēt .
Tāpat, kā partijas biedra Šlesera pūles, kas nu rada Rīgā tās darbavietas.
Tā ka, ja gribam šo te sekmīgo saimnieciski – finansiālo darbību turpināt ar īstajiem cilvēkiem, kas sevi jau pierādījuši – balsojam visi par AŠ, adekvātu aizvietotāju šiem finanšu ģēnijiem, biznesa haizivīm, valstsvīriem un patriotiem Latvijā nav!

+5
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 27.04.2010. 12.27

Pag, pag, “Baltic Screen” nebija Lapsas kantoris? :) Protams, ticēšu, nekādu šaubu :)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu