Kaislības un noslēpumi • IR.lv

Kaislības un noslēpumi

25

Šovakar plkst.19 koncertzālē "Ave Sol" notiks komponista un rakstnieka Marģera Zariņa (1910-1993) 100 gadu jubilejai veltīts koncerts "Kaislības un noslēpumi", ziņo aģentūra LETA.

Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" mūziķi, kā arī solisti Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Ieva Dzērve, Matīss Circenis, Aija Ziņģīte un diriģenti Uldis Kokars un Mārtiņš Klišāns.

Jubilejas koncertā skanēs Zariņa madrigāli un dziesmas ar Ērika Ādamsona, Frederika Garsijas-Lorkas un Rabindranata Tagores vārdiem, fragmenti no oratorijas "Mahagoni" un ērģeļmūzika, kā arī romāna "Viltotais Fausts jeb Pārstrādāta un papildināta pavārgrāmata" un "Nepabeigto memuāru" fragmenti.

Koncertā ar stāstījumiem par Zariņa noslēpumiem un kaislībām piedalīsies muzikologs Orests Silabriedis un radio žurnālists Eduards Liniņš.

Komponists un rakstnieks Marģeris Zariņš ir dzimis Jaunpiebalgā, studējis Latvijas konservatorijā un Jelgavas skolotāju institūtā. No 1940.gada līdz 1950.gadam viņš ir Dailes teātra Mūzikas daļas vadītājs, vēlāk Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdis. 1939.gadā Zariņš sarakstīja savu pirmo operu "Kungs un spēlmanis", pēc 16 gadiem sarakstīja darbu "Uz jauno krastu". Mūzikas cienītājiem Zariņa mūzika būs palikusi atmiņā no kinofilmām "Ceplis" un "Pie bagātās kundzes", kora dziesmām un ērģeļmūzikas.

Zariņš rakstījis arī recenzijas, mūziķu un komponistu portretus, ceļojumu iespaidus un atmiņas. 60.gadu beigās komponists pievēršas daiļliteratūrai.

Zariņš ir arī centrālais tēls šā gada Latvijas Jaunās mūzikas dienās. Viņa mūzika ir ārkārtīgi daudzveidīga, tāpat kā Zariņa stāsti, tā aizrauj ar īpašu burvību.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu