
Ieliekot gaļu un tās izstrādājumus vienā plauktiņā ar tādām kancerogēnām vielām kā tabaka un azbests, Pasaules Veselības organizācija izraisījusi milzu ažiotāžu. Kā ir patiesībā?
Pagājušajā nedēļā, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) nāca klajā ar paziņojumu par gaļu kā vēža izraisītāju, kremēja manu tanti. Viņa 72 gadu vecumā nomira nepilnas nedēļas laikā pēc tam, kad tika diagnosticēts resnās zarnas vēzis pēdējā stadijā. Bērēs par PVO ziņojumu neviens nerunāja, taču vēlāk pajautāju vecmammai, vai viņa nesaista māsas slimību ar jaunatklāto gaļas kaitīgumu, bet viņa atteica: liecies mierā!
Ne tikai gaļas ēdāji, bet arī daudzi mediķi un zinātnieki PVO ziņojumu uztvēruši ar šaubām, skepsi vai pat sašutumu. Tas, ka viens no kolorektālā jeb resnās un taisnās zarnas vēža ierosinātājiem ir pārmērīgs gaļas patēriņš, nav nekāds jaunums - zināms jau vismaz desmit gadus. Taču šajā ziņojumā PVO gaļas izstrādājumus ierindojusi vēža izraisītāju pirmajā kategorijā, kas var likt domāt - šī pārtika ir tikpat bīstama kā smēķēšana un azbests. Vai uz desu iepakojumiem turpmāk, līdzīgi kā uz cigarešu paciņām, būtu jāliek brīdinājums «Uzmanību! Var izraisīt vēzi!»?