LU jaunais rektors: Reitingi nav pašmērķis, bet tie rāda, vai esi uz pareizā ceļa • IR.lv

LU jaunais rektors: Reitingi nav pašmērķis, bet tie rāda, vai esi uz pareizā ceļa

Gundars Bērziņš. Foto — Reinis Hofmanis

1.martā Latvijas Univesitāte (LU) ievēlēja jaunu rektoru – ilggadīgo LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekānu Gundaru Bērziņu. Intervijā žurnālā Ir viņš skaidro savus mērķus jaunajā amatā, lai augstskola pasaules reitingos atkal būtu labāko pirmajā tūkstotī.

Mūsdienīgai augstskolai, pēc Bērziņa domām, vajadzīgas trīs lietas: augstākā līmeņa pētniecība atslēgas virzienos, pasaules līmeņa zinātnieki un kvalitatīvs studiju process – jaunākās metodes, simulācijas, spēja piesaistīt ekspertus no visas pasaules -, pozitīvas ietekmes radīšana sabiedrībai.

Vaicāts, kāpēc augstskola izkritusi no pirmā tūkstoša Times Higher Education reitingā, kurā iekļuva 2016. gadā, Bērziņš atbild, ka reitingi nav pašmērķis, bet tie rāda, vai esi uz pareizā ceļa. “Kāpēc izkritām no pirmā tūkstoša? Ir objektīvi iemesli. Mainījās uzskaites metodoloģija,” viņš stāsta. “Vēl būtiski, ka arvien grūtāk ir publicēt rakstu, kurā nav lielas datu analītikas. Agrāk varējām publicēt vienas nozares viena pētījuma rezultātus, tagad prasības pētījuma saturam un datu kvalitātei ievērojami augušas. Nav tā, ka mēs nestrādājam labi. Bet citi strādā vēl labāk. Zinātnē, kā Alisei Brīnumzemē, lai stāvētu uz vietas, jāskrien arvien ātrāk.”

Ko darīt, lai mēs būtu pirmajā sešsimtniekā kā Viļņas Universitāte? Bērziņš atbild: “Pirmkārt, skaidra motivācijas sistēma akadēmiskajam personālam. Cilvēkiem jāredz, ka ir finansiāla atdeve, sasniedzot labus rezultātus. Otrkārt, jābūt sadarbībai ar industriju — kritiski svarīgi, jo vesela rinda zināšanu ir industrijā, nevis teorētiski universitātē.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu