Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošana – ieguvēja būs sabiedrība • IR.lv

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošana – ieguvēja būs sabiedrība

3
Latvijas Televīzijas mikrofons. Foto - Lita Millere, LETA
Agnese Logina

Ceturtdien Saeimā galīgajā lasījumā gandrīz vienprātīgi atbalstīja Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanu no 2025. gada 1. janvāra. Gan sabiedrisko mediju žurnālisti, gan citi cilvēki bieži uzdod jautājumu, kāds tad būs ieguvums no vienota Sabiedriskā medija izveidošanas?

Pirmkārt, Sabiedrisko mediju apvienošana ļaus efektīvāk stiprināt mūsu valstī demokrātiju, vārda brīvību un piederību Latvijai. Sabiedriskajiem medijiem ir milzīga nozīme latviešu valodas un kultūrtelpas saglabāšanā, attīstīšanā un jaunradē. Vienlaikus šiem medijiem ir īpaša loma arī sabiedrības saliedētības veicināšanā. Man ir gandarījums, ka jau šogad sabiedriskajā pasūtījumā tiek akcentēta mazākumtautību integrācija latviešu valodas un latviskās kultūras vidē.

Otrkārt, vienots un stiprs Sabiedriskais medijs ir nepieciešams, lai efektīvi, ar kvalitatīvu un daudzveidīgu saturu uzrunātu plašas un vienlaikus dažādas sabiedrības grupas. Tas ir īpaši būtiski apstākļos, kad jācīnās ar dezinformāciju un jākonkurē ar globālajiem digitālā satura milžiem. Tieši satura attīstīšana digitālajās platformās un jauniešu auditorijas uzrunāšana ir tie virzieni, kur kopīgā stratēģija un darbs dos vislielāko rezultātu.

Treškārt, apvienošana paredz, ka Sabiedriskajā medijā tiks izveidota pārvaldības struktūra, kas ļaus efektīvāk izmantot sabiedriskā pasūtījuma veidošanai atvēlētos sabiedrības līdzekļus. Tas nozīmē, ka satura ražošanā nepieciešamās atbalsta funkcijas nedublēsies, bet būs jaudīgākas. Apvienots Sabiedriskais medijs mazinās arī juridiskos šķēršļus kopīgu projektu attīstībā.

Nākot valdībā, partija Progresīvie par vienu no savām prioritātēm izvirzīja pienācīga finansējuma nodrošināšanu sabiedriskajiem medijiem, tai skaitā konkurētspējīgas algas sabiedrisko mediju darbiniekiem. Šo mediju apvienošana un līdz ar to arī būtiskais finansējuma pieaugums ļaus Sabiedriskajam medijam Latvijas mediju vidē celt žurnālistikas kvalitātes un ētikas standartus, veicināt dažādas satura inovācijas. Ar konkurētspējīgu atalgojuma sabiedriskajiem medijiem jākļūst par vietu, kur sevi realizēt vēlas vairums žurnālisti, redaktori un arī tehniskie darbinieki.

Trīs gadu laikā Sabiedriskā medija bāzes finansējums no 40 miljoniem pieaugs līdz 55 miljoniem. Vēl papildu 15 miljoni būs pieejami ar apvienošanos saistītu jautājumu risināšanai.

Vienlaikus ar deputātu balsojumu par abu mediju apvienošanu stāsts nebeidzas. Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) būs jānodrošina, lai apvienošana būtu veiksmes stāsts. Politiķu un manas kā ministres uzdevums būs gādāt, lai izveidotu stabilu un prognozējamu Sabiedrisko mediju finansēšanas modeli un finansējuma ziņā tuvotos ES vidējam līmenim.

 

Autore ir kultūras ministre, Progresīvie

Komentāri (3)

lindab456 22.01.2024. 14.07

Progresīvie KM, lieki laiku netērējot, atrisināja visus problemātiskos jautājumus KM pārraudzībā, pavelkot deķīti stipri pa kreisi. Ko no tā būs mācīties – ka neesam tik ideālā situācijā, lai atļautos doties atvaļinājumā.

+1
0
Atbildēt

0

Uldis.M42 20.01.2024. 17.36

Kāda starpība, Reders un Tomsons lej sūdus intelektuāli alternatīvi apdāvināto latvietīšu galvās no dažādiem vai apvienota medija, ja vien neskaita, ka uz apvienošanas rēķina varu sagrābušie koprofāgi varēs nozagt 15 miljonus?

+1
-1
Atbildēt

0

Atis Priedītis 19.01.2024. 09.36

Sabiedrība būs ieguvēja tikai tad, ja masu medijiem vairs nebūs aizliegto cilvēku “melnie saraksti” un notikumi par kuriem rakstīt nedrīkst. Viens no piemēriem ir pilnīga VDK lietotās cilvēku vajāšanu metodes Zersetzung noklusēšana, Tikko ir izdota grāmata “Piecas minūtes pirms apokalipses”, kurā ir aprakstīti šīs metodes lietošanas konkrēti gadījumi. Parasti šādi vajātie cilvēki izdarīja pašnāvību, nonāca uz mūžu psihiatriskajā slimnīcā vai gāja bojā “nelaimes gadījumā”. Man no tā visa izdevās izvairīties un varbūt tieši tāpēc lai cilvēkiem pastāstītu patiesību.
Grāmatas faila adrese:
https://failiem.lv/f/dyqwuqmdrb

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu