Cilvēku pagurums nedrīkst apturēt palīdzību Ukrainai • IR.lv

Cilvēku pagurums nedrīkst apturēt palīdzību Ukrainai

2
Latvijā ražotais atmīnēšanas robots "Labais". To par saziedotajiem līdzekļiem nosūtīja Ukrainas armijai. Foto - Ieva Leiniša, LETA
Juris Alberts Ulmanis

Pirms pāris gadiem globālu popularitāti ieguvušajā Dienvidkorejas seriālā Kalmāra spēle (Squid Game) dalībniekiem trešais dzīvības un nāves uzdevums bija virves vilkšana uz improvizēta tilta aptuveni desmit metrus virs cietas grīdas. Šajā izdzīvošanas cīņā varēja uzvarēt tikai viena no divām komandām. Vājākā, lai cik izmisīgi un varonīgi cīnītos, beigās krita aizā un visi desmit zaudējušās komandas dalībnieki gāja bojā. Šī epizode atausa atmiņā, kārtējo reizi dzirdot bažīgas ziņas par rietumu pasaules iedzīvotāju paguršanu no Ukrainā notiekošā kara.

Kā kara zonu vairākkārt apmeklējušam ukraiņu atbalstītājam, man pats paguršanas termins jau vien šķiet nepareizs. Rietumnieki nav kaujas laukā, nesalst drēgnos ierakumos un neguļ pazemes bunkuros.

Vairums pat nav piedzīvojuši ilgstošu mitināšanos daļēji nopostītās mājās bez apkures un elektrības, kādās šobrīd dzīvo neskaitāmi ukraiņi. Rietumnieki pašlaik nepiedzīvo kara šausmas un izmisuma pilno sajūtu, ka atkāpties nedrīkst. Viņiem pat ir iespēja izvēlēties – palīdzēt ukraiņiem vai nē.

Un tomēr cilvēki pagurst. No pusotru gadu nemitīgi skatītajām, klausītajām un lasītajām ziņām par karu Ukrainā. No augstās inflācijas un domām, ka arī viņiem būs jāpiedalās ukraiņiem iedotās naudas atpelnīšanā. Oktobra sākumā Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels paziņojis, ka ES militārās palīdzības apjoms Ukrainai jau sasniedzis 25 miljardus eiro, bet kopējā palīdzības summa, ieskaitot humāno un finansiālo palīdzību, ir 85 miljardi eiro. Šādas ziņas spēj izraisīt cilvēkos pārdomas, ka šos līdzekļus varēja izlietot savām vajadzībām, pat ja pārrēķinot uz visiem 446 miljoniem ES iedzīvotāju, tie ir mazāk nekā 200 eiro uz katru.

Cilvēku emocijas var saprast. Ikvienam gribētos, lai domstarpības ātri tiek atrisinātas un atkal iestājas patīkami miera laiki. Taču šoreiz tā diemžēl nebūs. Krievija ir palielinājusi militāro budžetu un gatavojas ilgstošam karam. Sabiedrības kritiskā masa to joprojām atbalsta, tādēļ nav iemesla domāt, ka Kremlis varētu pēkšņi mainīt plānus Ukrainā.

Arī ukraiņi negrasās atkāpties un atdot kaut centimetru savas zemes. Pat ja rietumu palīdzība mazināsies, viņi turpinās cīnīties. Un te nu mēs atgriežamies pie sākumā piesauktās virves vilkšanas. Šī būs ilga cīņa, kurā būs tikai viens uzvarētājs. Lai cik varonīgi Ukraina būtu cīnījusies, upuriem nebūs nekādas jēgas, ja beigās nāksies zaudēt un «krist aizā». Visi līdzšinējie ieguldījumi būs bijuši velti. Visa piešķirtā nauda, ieroči, iztērētā enerģija, zaudētie cilvēki.

Visiem upuriem nebūs nekādas nozīmes, ja neizdosies saglabāt vienotu, neatkarīgu Ukrainu.

Tādēļ mēs nedrīkstam pagurt un mazināt atbalstu ukraiņiem. Katra mūsu piekāpšanās baro agresoru. Tas sajūt asinis un vēlas vairāk. Ja mēs parādīsim, ka mūs var salauzt ar pusotru gadu ilgu karu, tad tas būs signāls krieviem turpināt agresīvo politiku. Un arī skaidrs plāns, kā iekarot nākamās valstis. Un diemžēl to vidū būsim arī mēs. Varbūt ne 2028. gadā, kā brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Bet ja Krievija iekaros Ukrainu, tad pēc spēku atjaunošanas tā metīs imperiālistisko skatienu uz nākamajām zemēm. Tās var būt Kaukāza valstis, tās var būt Baltijas valstis. Tas var notikt pēc desmit vai divdesmit gadiem. Termiņš nav pat svarīgs. Svarīgi ir, ka mēs Latvijā nekad nespēsim justies patiesi droši, ja Krievijai būs izdevies sakaut lielāko no savām proeiropeiskajām kaimiņvalstīm.

Ukrainā līst un laiks kļūst vēsāks. Ziema strauji tuvojas. Taču karavīri turpina virzību uz priekšu, atkarojot ciematu pēc ciemata. Viņi to dara bez aviācijas atbalsta. Atspiež pretinieku no pozīcijām, atmīnē atgūtās teritorijas un nostiprina savu aizsardzību. Ieroču un munīcijas sūtījumi no rietumiem ik pa laikam pienāk, taču karavīriem nepieciešams ekipējums – apvidus automašīnas, tēmekļi, nakts redzamības brilles, droni. Tos savākt kļūst aizvien grūtāk. Ja kara pirmajos mēnešos cilvēki aktīvi ziedoja, tad tagad atsaucība mazinājusies. Krājumi ir iztērēti un dzīves dārdzības dēļ arī pašiem vajag vairāk naudas. Aktīvisti vairs nepulcējas pie Krievijas vēstniecības un nerīko atbalsta koncertus. Daudzi atkal ļoti sakoncentrējušies uz savu personīgo dzīvi un pērn valdījusī kopības sajūta ir pagaisusi. Šķiet, ka visiem «baterijas nosēdušās».

Iespējams, cilvēkiem radies mānīgs priekšstats, ka tad, ja medijos par karu runā mazāk un viņi paši no tā ir noguruši, karš ir beidzies. Diemžēl tā nav. Par to var pārliecināties jau pirmajās stundās pēc ierašanās Ukrainā.

Es katru dienu sev jautāju – kā šodien varu palīdzēt Ukrainai? Acīmredzot ziedošanas taktika arī ir jāmaina. Tāpēc uzrakstīju grāmatu «Kad karš kļūst personisks», no kuras visi ienākumi tiek nodoti Ukrainas aizstāvjiem. Tā ir izdota arī ukraiņu valodā, un top arī angļu versija. Neprasot honorāru, braukāju pa Latvijas skolām un bibliotēkām, stāstot par karu un kā uznesu Ukrainas karogu Everesta virsotnē. Par ziedojumiem Ukrainai var iegādāties manas grāmatas. Kopā ar domubiedriem meklējam vēl citus kreatīvus veidus, kā vākt naudu Ukrainai. Piemēram, mana paziņa māksliniece Ieva Caruka apglezno no Ukrainas atvestas artilērijas čaulītes un atdod tās par ziedojumiem. Vēl viena paziņa, Ukrainas aktīviste Rita Šteina, vāc ziedojumus droniem un apdrukā tos ar ziedotāju vārdiem, ja viņi to vēlas. Kāds cits draugs īsos atvaļinājumos no frontes par ziedojumiem lasa savu dzeju kultūras namos.

Palīdzēt var ikviens. Esmu jau ne reizi vien ierosinājis latviešiem aizbraukt uz dažām dienām uz Kijivu. Ceļš nav nemaz tik tāls. Var piektdien izbraukt un otrdien jau būt atpakaļ Latvijā. Pāris dienās var ļoti labi sajust kara atmosfēru – redzēt nopostītās ēkas un saspridzinātos tankus ceļmalās, parunāties ar vietējiem, piedzīvot gaisa trauksmes un varbūt drona uzbrukumu. Tā ir reālā, īstā dzīve. Tepat mums blakus.

 

Autors ir alpīnists, profesors, zemessargs

Komentāri (2)

Uldis.M42 25.10.2023. 13.47

Lai izglābtu absolūto ļaunumu un tā nesējus – pēdējās cilvēcības pazīmes zaudējušos asinskāros organismus, lai izjauktu pasaules kārtību, kas 1/3 cilvēces noveda pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta, lai tiktu nogalināti desmitiem miljoni skaistu, talantīgu un labsirdīgu eiropiešu, lai tiktu sagrautas desmitiem pilsētu, lai Staļina verdzībā nonāktu puse Eiropas, lai desmitiem krievu paverdzināto humāno tautu laupītu jebkādas izredzes uz pašnotekšanās tisībām, ASV ģem-parķija tērēja 10% valsts budžeta. Šobrīd Ukraina nesaņem par 0,3 % no ASV militārā budzēta, ko neviens amerikānis nesajūt. Daudz vairāk aiziet nelegāļu uzturēšanai, kuru skaits Baidena laikā pieaudzis par 6 miljoniem, uzturēšanai. Putina ASV iesūtītie “labie krievi”, kā Raškins Švec, Parhomenko, Aļbac, Orlova un citi, starp kuriem daudz GeBešņiku, kuru uzdevums ietekmēt ASV krievvalodīgo vēlētāju, sacerot un izplatot melus par Trampu, vienā balsī brēc par korupciju Ukrainā. Šai ziņā man jāpiekrīt, tur nav daudz labāks stāvoklis, kā pie mums, taču bruņotos spēkos ir nesalīdzināmi labāks stāvoklis, jo kopš 2014. gada Ukraina ir nopieni patīrījusi savu armiju no krievu militāristiem un, domāju, tur tādu aizsardzības ministru, kā Vējonis un Pabriks arī nav bijuši. Naudas līdzekļus pērkamie Ukrainas politiķi var izsaimniekot, kā tas bija Obamas laikā, kad Ukraina nesaņēma nevienu patronu, bet piešķirtie miljardi liela daļa caur visādām firmām un fondiem atgriezās atpakaļ ASV, taču es esmu gatavs likt galvu ķīlā, ka F-16, Abrams, ATACms un desmitiem tūkstoši noraktīto Tomahavk, Patriot un cita tehnika, kas nepārtraukti tiek ciniski utilizēta, nekādi nevar nonākt Sorosa, Obamas, Baidena un citu Ukrainas ienaidnieku off-shore kontos un ģem-parķijas melnā kasē.
Kad Trampa kungs uzstāja, lai Eiropas valstis tērē aizsardzībai 2% no sava budžeta, tad visas padibenes ar īpaši īpašām vajadzībām brēca, ka viņš taisās sagraud NATO. Tā vietā, lai pildītu uzņemtās saistības, Briseles pederastija tērēja miljardus Hamas apbruņošanai un ievazāto parazītu, kas pastrādā neskaitāmus noziegumus, barošanai. Esmu bijis vairāk kā 10 reizes Parīzē un, kad vienreiz tur gadījos svētdienā, biju pārsteigts, ka tur ir arī baltie cilvēki. Tagad izrādās, ka Ukrainas, kas šodien karo, lai krievi nedirstu no Eifeļa torņa uz parīziešu galvām, lai tie neizlaktu sausus visus Porto vīna parabus un nesalauztu Vestminsteres solus, kara apstākļos Eiropai trūkst jaudu lādiņu ražošanai.

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 25.10.2023. 22.03

nav jau pagurums, nauda nav cilvēkiem , tiem zagļiem korumpantiem haļavščikiem ir, bt tie taču nepalīdzēs Ukrainai – vai tad zaglim , korumpantam ir sirdsapziņa

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu