Draugi nāk, draugi iet • IR.lv

Draugi nāk, draugi iet

2
Ilustratīvs foto no pixabay.com
Gunārs Nāgels

Mainoties Ministru prezidentam, mainījās arī valdības koalīcija. Jaunā vienotība agrāk draudzējās ar Nacionālo apvienību un Apvienoto sarakstu, bet turpmāk to vietā draudzēsies ar Progresīvajiem un Zaļajiem zemniekiem. Taču nav nemaz tik vienkārši. Rīgas valstspilsētas pašvaldību arī vada Jaunā vienotība, kuras agrākie sabiedrotie Progresīvie ir aizgājuši opozīcijā, bet valdošajā koalīcijā vēl arvien paliek Nacionālā apvienība.

Draugu ‘’pārkārtošana“ bieži notiek starptautiskā līmenī. Lielākā un redzamākā maiņa pēdējā simtgadē varētu būt Otrā Pasaules kara sabiedrotie un ienaidnieki.

ASV un Padomju savienība bija cieši sabiedrotie cīņā pret Vāciju. ASV nosūtīja Padomju savienībai 400 000 džipus un kravas mašīnas, 14 000 lidmašīnas, 13 000 tankus, 8000 traktorus, vairāk nekā 1,5 miljonus segu, 15 miljonu armijas zābaku pāru, 107 000 tonnas kokvilnas, 2,7 miljonus tonnu naftas produktu, 4,5 miljonus tonnu pārtiku un vēl daudz ko citu. Vairāk nekā 20 000 Katjušas bija montētas uz amerikāņu firmas Studebaker kravas mašīnām. ASV pat aizveda uz Padomju savienību veselu Ford fabriku, lai ražotu riepas militārām vajadzībām. Palīdzība sākās, vēl pirms ASV pašas iesaistījās karā.

Visu kara laiku ASV intensīvi propagandēja lielo draudzību ar Padomju savienību. Filmas ‘’Krievijas dziesma“ (‘’Song of Russia“), ‘’Maskavas misija“ („Mission to Moscow“) un citas uzsvēra Krievijas tautas un valdības labo, cēlo un godīgo raksturu. Kad ‘’Maskavas misiju’’ rādīja Maskavā, vietējie uztvēra filmu kā komēdiju, jo tur atainotie dzīves apstākļi nekādi neatbilda patiesībai. Noskatījies filmu, komponists Dmitrijs Šostakovičs esot teicis, ka pat neviena padomju propagandas iestāde neuzdrošinātos celt priekšā tik atklātus melus.

Drīz pēc kara beigām agrākie draugi kļuva par niknākajiem ienaidniekiem, un tagad ASV un Vācija ir NATO koalīcijā pret kopīgo ienaidnieku – agrāk Padomju savienību, tagad tās mantinieci Krieviju.

Jaunākā ‘’pārkārtošanās“ notiek ar Armēniju, kura ilgu laiku bija Krievijas ciešais sabiedrotais un balstīja visu savu aizsardzību uz Krievijas palīdzību. Tagad Krievija nespēja nosargāt Armēniju pret Azerbaidžānas spiedienu liek tai pārdomāt situāciju. Patlaban Armēnijā notiek ‘’Ērgļu partnera“ militārās mācības ar nelielu ASV dalību.

Mūsu mazās politiskās ‘’pārkārtošanās“salīdzinājumā ir kā nekas. Un nav nemaz izslēgts, ka mūsu koalīcijas atkal drīz mainīsies. Draugi nāk, draugi iet…

Autors ir laikraksta Latvietis redaktors. Komentārs pārpublicēts no laikraksta Latvietis Nr.765, 2023.gada 20.septembris.

Komentāri (2)

kolpants 22.09.2023. 10.34

в политике нет друзей, в политике есть только интересы. Иногда они совпадают, иногда-нет.

0
0
Atbildēt

0

Uldis.M42 22.09.2023. 15.28

Es kaut kā neatceros, ka Vienotība būtu draudzējusies ar nacionālpatriotiem. Vēl pašos pirmsākumos, lai ieriebtu TB/LNNK, Jaunais laiks nobalsoja, lai krievu fašistu kuce Ždanok tiktu EP. Tā vietā, lai veidotu koalīciju ar talantīgo Andri Šķēli, Repše par partneri sev izvēlējās čekas pidrillu, Šleseru, kam, saprotama lieta, TB/LNNK bija pret. Čekistu publiski piesmietā Savicka apteksne Dombrovskis draudēja izrēķināties ar NA ministriem, bet Straujuma no kādreizējās taukmūļu partijas pēc sava čekas kuratora rīkojuma izrēķinājās ar iespējami vislabāko vides ministru Cilinski. Visi nozīmīgākie balsojumi Saeimā, kur NA bija pret, kā piemēram par krievu militārista atvasi Vējoni, par lielo SM sili Ronim un Matīsam, bija Vienoti& Saskaņoti.
.
“Palīdzība sākās, vēl pirms ASV pašas iesaistījās karā.”
————–
Palīdzība sākās vēl tad, kad nevienam citam, kā tikai Staļinam un ASV ģem-parķijas vadībai, pat visbaisākos murgos nevarēja parādīties viņu gatavotais karš. 1929. gadā, kad krievu mužiks ara zemi ar koka arklu, ko parasti vilka viņa bāba, ASV uzsāka bezprecedenta absolūtā ļaunuma industrializāciju (lasi: militarizāciju). Iztērējot simtiem miljardu dolāru, priekš Staļina tika uzbūvēta pasaulē varenākā militārā industrija. 1941. gada 21. jūnijā Staļinam bija vairāk tanku, lielgabalu un lidmašīnu, nekā visām pārējām pasaules valstīm, kopā ņemot, bet pie rietumu robežas bija savilkts vairāk bruņojuma, nekā uz to brīdi bija visai pārējai Eiropai, kopā ņemot. Karam beidzoties, kad visas valstis bija nogurušas, fiziskais un morālais kroplis, Rūzvelts, bija savam draugam atjaunojis bruņojuma apmērus, kādi bija kara sākumā un tikai tā nolādētā izdzimteņa nāve izglāba Eiropas civilizāciju no pilnīgas iznīcināšanās, kā bija plānojuši Staļins un Rūzvelts. Ne bez ASV ģem-parķijas, kas ienīda Čan Kaiši, atbalsta, Ķīnā varu sagrāba Mao. Pateicoties Karteram krieviem izdevās veikt asiņainus apvērsumus 1978. Afganistānā, bet 1979. Irākā un Irānā. Lai mazinātu Ukrainas aizsardzības spējas, ar viltu un meliem Klintons no Orālā kabineta piespieda Ukrainu atdod savus kodolieročus krieviem un turklāt vēl piespieda sazāģēt visas Ukrainas rīcībā esošās raķetes. WWII ASV Lendlīzei tērēja 10% no valsts budžeta, šodien Ukraina nesaņem pat 03% no militārā budžeta. Par pagājušā gada 9. maijā Baidena parakstīto Lendlīzes likumu visi jau sen aizmirsuši un ja 70% krietni amerikāņu neatbalstītu Ukrainu, Putina – Obamas plāns atdot Ukrainu putinam, kad parakstot Klintones sagatavoto Restart tika anulēti visi iepriekšējie Putina noziegumi un tika piešķirts Carte Blanche turpmākajiem, būtu izdevies vēl 2014. gadā. Pēdējo mēnešu laikā palīdzība Ukrainai ir samazināta 2,5 reizes, līdz 400 miljoniem mēnesī. Ja Ukraina saņemtu tikai to bruņojumu, ko ASV pastāvīgi utilizē, pēdējais krievs jau būtu norakts Urālos. Nupat pretīgais korumpētais prātiņu izkūkojušais večuks, kurs bērnībā seksuāli izmantoja savu meitu Asley, paziņoja, ka Ukrainai tiks piešķirti 25 miljardi dolāru un naudas plūsmu kontrolēs Hilarija Klintone. Atkārtosies, kā imigranta no Kenijas Obamas laikā, kad Ukraina nesaņēma nevienu patronu, bet piešķirtie miljardi lielākā daļa caur visādiem fondiem un firmām atgriezās ģem-parķijas obšķakā un darboņu kontos.
Mīts par krieviju un ASV ģem-parķiju, kas jau vairāk kā 100 gadus kalpo kremlim, kopš Vilsons iebrukā Eiropā, lai piespiestu Vāciju parakstīt apkaunojošo Bresta miera līgumu, kā lielākiem ienaidniekiem, ir no daikta izzīsts.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu