Upura tēlošana – sena krievu tautas tradīcija • IR.lv

Upura tēlošana – sena krievu tautas tradīcija

8
Ilustratīvs attēls no wikimedia.commons: Dzimtbūšanas reforma Krievijā 1861.gadā.
Juris Alberts Ulmanis

Lasot pasaules mediju regulāros atreferējumus par Kremļa propagandas raidījumos izskanējušajām tēzēm, smadzenes teju vai pušu plēš divas pretrunīgas krievu identitātes. Bieži vien tās abas izskan viena aiz otras kārtējā demagoga monologos.

Viena identitāte ir bravūrīgā. Varenā «ģeržava» jeb lielvara, kas gandrīz pirms gadsimta aizgāja līdz Berlīnei, un ir gatava to atkārtot jebkurā brīdī. Ja vien sagribēs, aizies arī līdz Atlantijas okeānam un tur noskalos savus asiņainos zābakus, liks «ieraut asti starp kājām» britiem un amerikāņiem. Citiem vārdiem sakot, iekaros un pakļaus jebkuru valsti, ja vien vajadzēs.

Taču jau pēc pāris teikumiem varam saklausīt pavisam citu identitāti – aizvainotā, apdraudētā un apspiestā Krievija. Zeme, ko visi grib iekarot un pakļaut. Tauta, kas jau ļoti daudz cietusi un saskaras ar plašu rusofobiju, kuras cēlonis pašiem krieviem nu nekādi nav saprotams.

Upuri, kuriem visi nodarījuši pāri, tādēļ viņiem šajā pasaulē pienākas īpaša attieksme, tiesības un privilēģijas.

Piemēram, dzīvot citā zemē, neievērojot tās likumus, nemācoties valodu un ignorējot uzvedības normas. To ļoti labi varējām dzirdēt šovasar Krievijas pilsoņu gaudās, ka viņiem bija par maz ar 30 gadiem, lai iemācītos latviešu valodu, jo nebija labvēlīgu apstākļu. Nebija, ar ko sarunāties latviski, tādēļ veikalos, sabiedriskajā transportā, valsts iestādēs un citur viņi visus šos gadus izmantoja tik ērto dzimto valodu valstī, kurai nebija un nav nekāda pienākuma piešķirt krievu valodai speciālu statusu.

Kas ir pamatā šai dīvainajai «diženās krievzemes» dēlu un meitu upura filozofijai? Kā vienmēr, atbilde jāmeklē pagātnē. Tur mēs redzam sistemātiski izmantotu, teicami noslīpētu formulu, kā attaisnot ikvienu savu vardarbīgo rīcību. Gluži kā sadzīviskos konfliktos, kur agresors vaino upuri, ka tas viņu ir izprovocējis ne tā paskatoties vai pasakot kādu netīkamu vārdu. Tieši šādu taktiku piekopj krievu tautības sētas huligāni, kuri ar noskatīto upuri uzstājīgi, agresīvi sarunājas, līdz tas zaudē modrību un pasaka kādu aizskarošu frāzi.

Līdz ar to ir dota «likumīga» zaļā gaisma «sadot pa muti» par šādu izrunāšanos.

Valstiskā līmenī notiek tieši tas pats. Ja palasām Krievijas vēsturi, tur ir daudzi spilgti piemēri. Baltijā labi zināmais, uz iedzīvotāju ādas izjustais Ziemeļu karš krievu skatījumā bija aizstāvēšanās pret Zviedrijas karaļa Kārļa XII vadītās armijas iebrukumu 1708.gadā. Tikai viņi aizmirst piebilst, ka Krievija bija daļa no pretzviedru koalīcijas, kas jau 1700.gadā uzbruka Rīgai un nākamos divus gadus Borisa Šeremetjeva vadībā postīja Vidzemi. Toreiz trimdā tika aizvesti visi Valkas un Alūksnes iedzīvotāji.

Arī Krimas karš ar Osmaņu impēriju 1853.gadā sākās nevis pēc turku un to sabiedroto uzbrukuma, bet pēc tam, kad krievi bija okupējuši osmaņu vasaļu zemes tagadējā Rumānijas teritorijā. Turki uz šo jūlijā notikušo iebrukumu ar oficiālu kara pieteikumu atbildēja tikai oktobrī, kad bija nodrošinājušies ar Francijas un Britu impērijas atbalstu. Par Otro pasaules karu te pat nav vērts runāt. Latvijā jau nu ikvienam zināms par 1939.gada 23.augusta paktu starp sovjetiem un nacistiem, kam sekoja Baltijas valstu okupācija, uzbrukums Somijai un Polijas sadalīšana.

Kad divi plēsēji nolemj aprīšanas laikā pārdalīt laupījumu, glupi kādu no tiem uzskatīt par upuri.

Tomēr krieviem šis pozicionējums allaž bijis izdevīgs. Ar to izdevies apmuļķot gan atsevišķus ārvalstu līderus, gan pašu krievu tautu, un, protams, turēt to paklausībā, pretī solot pasargāt no nemitīgajiem rietumu tīkojumiem pēc krievu īpašuma. Šī taktika darbojas.

Reiz ietekmīgā Levada centra direktors Ļevs Gudkovs sarunā ar amerikāņu mediju The New Yorker Krievijas televīzijas veidoto pasaules uzskatu skaidroja tā: «Krievija ir upuris, kāda tā ir bijusi jau kopš Otrā pasaules kara. Savukārt Rietumu mērķis ir nostiprināt pasaules kundzību. Rietumi vēlas pazemot Krieviju un iegūt savā īpašumā tās dabas resursus. Krievija ir spiesta sevi aizstāvēt.» To, kas šis skatījums dziļi iespiedies sabiedrības apziņā, spilgti parāda Krievijas pilsoņu attieksme gan pret vēsturiskajiem notikumiem, gan pašlaik notiekošo Ukrainas karu. Dažas dienas pirms kara sākuma Levada centrs sabiedriskās domas aptaujā jautāja krieviem – kurš ir atbildīgs par pieaugošo spriedzi Ukrainā? 3% vainoja Krieviju, 14% – Ukrainu, 60% – ASV.

Tātad vismaz 74% Krievijas iedzīvotāju skatījumā viņu valsts ir nabaga upuris, kam nemitīgi jāaizstāvas no agresoriem. Ērti, vai ne?

Autors ir zemessargs, profesors, alpīnists.

Komentāri (8)

kolpants 21.09.2023. 13.19

нет, конечно! Ты, как и подобается твоим идолам нацистам, предлагаешь вырезать целую нацию на основе коллективной ответственности. При этом тут же начинаешь юлить, когда в ответ речь заходит о распространении принципа коллективной ответственности к другим нациям. Прекрасно понимая, чем это грозит за кровавые действия латышских стрелков и карателей добровольцев

0
0
Atbildēt

2

    kolpants > kolpants 21.09.2023. 13.20

    И показательно, что вот такие призывы, зато на латышском, не вызывают абсолютно никакого возмущения.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > kolpants 21.09.2023. 16.19

    Cik reižu man tev, negatīvai selekcijai, visu nicināmam civilizācijas demogrāfiskam un bioloģiskam piesārņojumam, jātgādina, ka būt krievam, tā ir tikai paša izvēle un atbildība. Tas ne ar ko neatšķiras kā būt Solncevas, Ismailovas, Ļuberecku, Balašinskas, vai Podoļskas grupējuma loceklim un kad kāds no grupējumiem sagādā pārāk lielas raizes sabiedrībai, to mēdz likvidēt. Ja gribi, sauc to par “вырезать”.
    Personīgi es uzskatu, ka humānā sabiedrība tevi noteikti izbeigs, bet mans uzskats, ka tam jānotiek tieši tāpat, kā tavi senči, NKVDešņiki, apmierināja savas sadistiskās tieksmes ar nevienu neapdraudošiem cilvēciņiem, kam pat uz sekundi neienāca prātā, ka būtu jāgāž viskrieviskākā necilvēka, osetīnu mauķeles un nezināma klaidoņa dēla, Staļina vara

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 22.09.2023. 09.51

    какой еще ответ ожидать от поклонника нацистов, для которого в Холокосте виноваты англичане, а латыши добровольцы каратели, вырезающие мирных жителей-герои борцы за независимость. Поэтому уж кому кому, а тебе уж лучше помолчать насчет зверств. Небось для тебя и Менгеле святой.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 20.09.2023. 09.59

Да, в мировой истории позиция жертвы, как и право на слово “депортация” уже давно закреплено за другой, правильной, нацией. Только она имеет право постоянно жить в прошлом и возмущаться постоянными обидами от немцев, шведов, немцев, русских, немцев и опять русских.

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > kolpants 20.09.2023. 15.33

    Kamēr par noziegumiem pret humāno pasauli tribunālā nebūs pakārts miljardais krievs, simtiem miljonu viņu upuru visā pasaulē ir ne tikai tiesīgi, bet pat to pienākums ir krieviem ik uz soļa atgādināt par to pastrādātām zvērībām.
    Ja tādam kolpantam, kamēr tas nestāvēs uz soliņa zem karātavām, vai pie sienas, gaidot šāvienu, vai negulēs ceļmalas grāvī ar pārlauztu asaku, noskaties, kā jenoti apgrauž tā kājeles, vienalga nepieleks, tad nolādētiem morāliem izdzimteņiem, kuri pēc, it kā, krievijas armijas aiziešanas atstāja valstī ap 100 000 tādu kolpantu, kopā ar to kucēm un kucēniem, apdāvināja vismaz 500 000 valstī nelegāli ievazāto “aliens”, ar dzīvokļiem, tā mākslīgi atturot no repatriēšanās vismaz 20% pašu reakcionārāko WWII noziedznieku un to noziegumu mantinieku, pieņēma PL “0”variantu, kā rezultātā 100 miljoni kolpantu teorētiski var iegūt Latvijas pilsonību, kaut gan izcilais ārsts, kā arī kriminālists, antropologs un fiziognomists, Čezāre Lombrozo, ja šodien dzīvotu, noteikti apgalvotu, ka mans suns būtu piemērotāks Latvijas pilsonis. Tie, paši izdzimteņi visus šos garos nodrošināja krieviem privilēģiju palikt savā tumsonības, agresijas un sātanisma geto, saglabājot segredētu izglītību un nedodot iespēju krieviem humanizēties (cilvēciskoties, ja kāds nesaprata).
    Visus gadus pēdējās cilvēcības pazīmes zaudējušie organismi varēja atļauties rīkot savas cūciskās, cilvēka cieņu aizskarošās dzīres, Karātavu laukumā 9. maijā un, protams, kā jau tas viņiem pienākas, atstājot piedirstu plašu apkārtni, bet atradās pat tādi, lai viņi piedzīvo visu savu tuvinieku baisu galu, kas devās uz Maskavu, lai tur nosvinētu Staļina asiņaino uzvaru pār cilvēcību un veselo saprātu un apgānītu pus miljona nogalināto latviešu un desmitiem miljonu citu eiropiešu, krievu necilvēku upuru piemiņu. Bija tādi, kas latviešu varoņu svētā piemiņas dienā 16. martā aplika Brīvības piemineklim apkārt žogu, bija, kas draudēja izrēķināties ar krietniem ministriem, kuri 16 martā pie Brīvības pieminekļa pieminēs mūsu aizgājušos varoņus, bija, kas izrēķinājās, bija kas piesedza nolādētātā krievu fašistiskā izdzimteņa, Korena, rīkoto vandālisma aktu, atradās pat pēdējais nelietis, kurš latviešu grūtnieču dedzinātāju, Vasjku, Kononovu, nosauca par upuri. Tā pati Putina kuce, kopā ar fizisko, garīgo un morālo invalīdu, Rinkēviču, krievijas organizētās noziedzības apkalpotāju, Kozlovski, tagadējo Rīga mēri, Ķirsi, sievieti ar pazeminātu sociālo atbildību, kā teiktu to saimnieks Putins, Siliņu, bija palīduši zem kremli pārstāvošā SC sedziņas un perināja plānus pret latviešu tautu un valsti, kurus, paldies Dievam, izjauca Olšteina sirdsapziņas sešinieks. Nolādētiem prokremliskiem zagļiem un pederastiem, vēl bija par maz ar to, ka Latvija jau tā ir pasaulē demogrāfiski piesārņotākā valsts, tie turpināja savas sugas un saprāta brāļa Šļesera grupējuma ieviesto UA dalīšanu no krievijas atsūtītiem bandītiem un FSBešņikiem.
    Tiem visiem manis pieminētiem ienaidniekiem, vismaz padomājot par saviem tuviniekiem, vajadzētu jau stāties garā rindā uz grēksūdzi. Tā kā sadistu, slepkavu un marodieru krievijas liktenis jau faktiski ir izsķirts, jo šoreiz ASV marksistu, korumpantu un pederastu partijai vairs neizdosies to glābt, tas tās krahs nozīmē krahu arī vairākiem simtiem mūsu siles lopu un čekas algoto propagandonu.
    Ak jā, ar ko es gribēju sākt? Visiem neliešiem, kurus labprāt skatītu samauktus uz mietiem Daugavmalā, kuri ir tik debili, ka nezin, vai izliekas, ka nezin, darīšu zināmu, kā vēl 150 gadus atpakaļ poļi ilustrēja krievu, kā noskrandušu bārdaini, ar uz šautenes durkļa uzdurtu poļu zīdainīti.
    Lai apmierinātu krievu alkas pierīties cilvēku asinis un sagrābtu daļu Austroungārijas, Balkānus un daļu Turcijas, Koļans II, jeb Asiņainais, sarīkoja drausmīgo WWI, par provokāciju izmantojot kroņprinča Ferdinanda slepkavību, ko pastrādāja krievu cara ohrankas aģents, serbu šovinists Gavrilo Princips.
    1929. gadā krievi iebruka Tivas valstī, sagrāba to un 1932. gadā nogalināja tās vadītāju.
    1936. gadā krievi iebruka Spānijā un “Brālīgās palīdzības” ietvaros Staļins pārmeta uz Spāniju 648 lidmašīnas, 347 tankus, 360 bruņumašīnas, 1186 lielgabalus 20 tūkstošus ložmetēju, 947 šautenes” un ja ne Franko ģēnijs un spāņu tautas pašaizliedzība un Spānija būtu kritusi, nākamā būtu bijusi komunisma apsēstā Francija un tad krievi, kopā ar franču un spāņu komunistiem un kataloniešu čurkām, vēlākais līdz 1940. gadam būtu izgriezuši visu Eiropu.
    1939. gadā bez kāda kara pieteikuma, krievi uzbruka miermīlīgām: Polijai un Somijai, bet 1940. miermīlīgām Igaunijai, Latvijai, Lietuvai un Rumānijai un WWII laikā pastrādāja tādas zvērības, kādas nebija līdz tam pastrādātas visā mūsdienu civilizācijas laikā, kopā ņemot.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 21.09.2023. 09.57

    я уже заметил, что чем ближе высказывание к правде, тем сильнее кванона “несет”, тут ничего удивительного нет.
    Вот удивительно другое – некоторых читателей портала очень возмущают комментарии на русском. А вот подобные на латышском не вызывают никаких возражений. То есть фактически эти читатели согласны с подобными комментариями, да?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 21.09.2023. 11.34

    “А вот подобные на латышском не вызывают никаких возражений.”
    ————-
    Interesanti gan! Es taču nerakstu, ka kāds krievs būtu pelnījis kripatiņas žēlastības par visām krievu necilvēku pastrādātām zvērībām, kopš sātana sūtnis, sifilitiķis, sava dēla slepkava Pēteris I, vispār tādus krievus izdomāja.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu