Ukrainas uzņēmumu loma valsts atbalstam kara apstākļos • IR.lv

Ukrainas uzņēmumu loma valsts atbalstam kara apstākļos

Foto - Ivars Soikāns, LETA
Vilis Dambiņš

Enerģētikas nozare piedzīvo visgrūtāko periodu Ukrainas neatkarības vēsturē – Krievijas uzbrukumu dēļ tiek bojātas elektrolīnijas un iekārtas, atstājot bez elektrības iedzīvotājus un nodarot milzīgus zaudējumus uzņēmumiem. Kara apstākļos strādāt ir grūti, bet vienlaikus Ukrainas uzņēmumi lieliski apzinās, cik ārkārtīgi svarīgi valstij šobrīd ir viņu maksātie nodokļi. Savas intereses uz brīdi jānoliek malā – līdz Ukrainas uzvaras dienai.

Godprātība svarīga arī kara apstākļos

VS Energy uzņēmumu grupā ietilpst pieci Ukrainas reģionālie elektroenerģijas sadales uzņēmumi, kas 2022. gada pirmajos deviņos mēnešos valsts un pašvaldību budžetos nodokļos samaksājuši teju 1,2 miljardus grivnu (vairāk nekā 30 miljonus eiro).

Karš iet roku rokā ar sarežģītu ekonomisko situāciju. Ukrainas uzņēmēji ir nonākuši neapskaužamā finansiālā situācijā un Krievijas darbību radītos zaudējumus skaudri izjūt katru dienu. Tomēr arī kara apstākļos atbildīga uzņēmēja pienākums ir būt godprātīgam. Mēs saprotam, cik ļoti valstij ir nepieciešami mūsu nodokļi, tāpēc esam pateicīgi visiem, kuri katru mēnesi godprātīgi maksā par elektrību un sadales pakalpojumiem, lai mēs savukārt varētu izpildīt savas saistības pret valsti. Katra grivna ļauj burtiskā nozīmē noturēt enerģijas fronti. Bet situācija ir ļoti sarežģīta.

Krievijas agresija Ukrainas uzņēmumiem izmaksā desmitiem miljonu eiro

Visgrūtākajā situācijā nonācis grupas uzņēmums Hersonoblenergo – elektroenerģijas sadales tīkla operators Hersonas reģionā, ko mēnešiem ilgi bija okupējusi Krievijas armija. Saskaņā ar provizoriskiem datiem Krievijas uzbrukumos iznīcināti vai nozagti ap 30% Hersonoblenergo īpašumu, un kopējie uzņēmuma zaudējumi, ko radījušas Krievijas darbības Ukrainas teritorijā, tiek lēsti vairāk nekā divi miljardu grivnu jeb vairāk nekā 50 miljonu eiro apmērā.

Šī aplēse ir provizoriska, un domāju, ka pēc pilnīgas Hersonas reģiona atbrīvošanas zaudējumu apmērs kļūs skaidrāks. Okupanti nozaguši Hersonoblenergo piederošo aprīkojumu un izlaupījuši iekārtas. Bet, neskatoties uz to, atbrīvotajās vietās pie pirmās izdevības Hersonoblenergo un citu VS Energy grupas uzņēmumu darbinieki atjauno elektrolīnijas un palīdz dzīvei atgriezties normālās sliedēs. Mēs ļoti lepojamies ar lielo atbalstu, ko grupas uzņēmumi izrāda Hersonas reģionam, nodrošinot visu nepieciešamo materiālo un tehnisko atbalstu elektrības padeves atjaunošanas darbiem un Krievijas apšaudēs bojātās enerģētikas infrastruktūras atjaunošanai arī citos Ukrainas reģionos, īpaši Žitomirā, Kirovogradā un Rivnē.

Darbinieku dzīvības – nesamaksājamas

Kopš kara sākuma daudzi VS Energy grupas uzņēmumu darbinieki iesaukti Ukrainas bruņotajos spēkos un kļuvuši par teritoriālās aizsardzības dalībniekiem. Vairāki darbinieki ir zaudējuši dzīvību frontē, taču ik dienu ar savām dzīvībām riskē arī tie, kas remontē un atjauno elektrotīklus. Viņi ne tikai ir pakļauti ugunsnelaimēm, bet nereti arī strādā pavisam netālu – tikai pārdesmit kilometru attālumā – no aktīvu kauju zonas, turklāt daudzas krievu pamestās teritorijas ir mīnētas.

Krievijai ir jāatbild par katru nepamatotā, slepkavnieciskā un briesmīgā kara minūti. Es atbalstu mūsu Valsts prezidenta Egila Levita nostāju par nepieciešamību izveidot starptautisku tribunālu, lai sodītu Putinu un visus Krievijas kara pret Ukrainu iniciatorus un tiešos vainīgos. Mēs varam aprēķināt naudā uzņēmumu zaudējumus, bet nekāda nauda nespēs aizstāt vai atdot dzīvības mūsu uzņēmumu darbiniekiem un dāvāt sirdsmieru viņu ģimenēm. Mūsu darbinieki, kuri kļuvuši par šī kara upuriem, ir jauni vīrieši spēka gados, kurus mājās nesagaida sievas un mazi bērni. Šo traģēdiju vaininieki nedrīkst palikt nesodīti.

Ziedošana ir pašsaprotams pienākums

Kopš kara sākuma VS Energy grupa Ukrainas bruņotajiem spēkiem un teritoriālajai aizsardzībai ir ziedojusi vairāk nekā 72 miljonus grivnu jeb 1,8 miljonus eiro. Par paša līdzekļiem iegādāti pieci apvidus transportlīdzekļi, trīs droni un ātrās palīdzības automašīnas.

Šis ir mans personīgais ieguldījums Ukrainas uzvarā pār mūsu kopīgo ienaidnieku. Visa Eiropa un mana valsts Latvija atbalsta ukraiņus cīņā pret Krievijas teroru. Latvija attiecībā pret iekšzemes kopproduktu ir ziedojusi vairāk nekā jebkura lielā pasaules valsts, un es ar to ļoti lepojos. Mans pienākums kā veiksmīgam uzņēmējam ir ziedot arī savus personīgos līdzekļus, lai tuvinātu Ukrainu uzvarai. Runājot par uzņēmuma zaudējumiem, tiklīdz mums būs zināms precīzs zaudējumu apmērs, noteikti iesniegsim prasības pret Krieviju starptautiskajās tiesās. Mūsu juristi jau gatavo attiecīgos materiālus. Kas attiecas uz mani – ne mirkli neuzskatu, ka ziedojot būtu kaut ko zaudējis.

 

Autors ir Ukrainas elektroenerģijas sadales tīklu uzņēmumu grupas VS Energy akcionārs, latviešu uzņēmējs

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu