Žurnāls: Prokurori pārsūdzēs netaisnīgo Zolitūdes traģēdijas tiesas spriedumu • IR.lv

Žurnāls: Prokurori pārsūdzēs netaisnīgo Zolitūdes traģēdijas tiesas spriedumu

Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurori Agris Skradailis (no kreisās), Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova tiesas sēdes laikā. Foto: Evija Trifanova, LETA

«Ja katra iesaistītā persona būtu tiešām pildījusi savus pienākumus pēc labākās apziņas, tur nebūtu [miruši] cilvēki,» žurnālam Ir saka prokurors Kaspars Cakuls. «Katra nepamanītā kļūda no attiecīgā būvspeciālista puses, no kontrolējošo iestāžu puses veidoja likumsakarību,» papildina Agris Skradailis. Zolitūdes traģēdijas, kad 2013.gada 21.novembrī Rīgā sagruva lielveikala Maxima jumts, nonāvējot 54 cilvēkus, lietas prokurori sola pārsūdzēt neseno tiesas spriedumu, kas par vainīgu pussimta cilvēku nāvē atzina tikai vienu no deviņiem apsūdzētajiem.

Žurnāls ceturtdien atklāj prokuroru argumentus, kāpēc tiesas spriedums, viņuprāt, nav taisnīgs un kādi argumenti nav pienācīgi novērtēti. Prokuratūras ieskatā vainīgs ir ne tikai būvinženieris Ivars Sergets, kas pieļāva rupjas kļūdas būvkonstrukciju slodžu aplēsēs (piemēram, kopnes apakšējais savienojuma mezgls bijis pārslogots pat 6,5 reizes), bet arī citi iesaistītie.

Prokurori atzīst, ka toreizējos likumos bija vairāki caurumi, piemēram, nebija noteikta konkrēta ekspertīzes forma, uz ko tiesā arī atsaucās vairāku apsūdzēto advokāti. Tomēr nebūtu pareizi uzskatīt likumu nepilnības par cēloni traģēdijai. «Nevajag izplūst vai vainot likumdošanu — šeit ir vainojamas tikai šīs personas. Ja viņas savus pienākumus būtu izpildījušas pienācīgi, nekas tāds nenotiktu pat pie šī vispārējā regulējuma. Izpildi, ko tev liek!» sacīja Skradailis.

«Vienkāršiem vārdiem sakot, ir jāizbūvē ēka, kura ir droša ekspluatācijā,» teic Cakuls. Viņš uzskata, ka tagad sāk strīdēties, kuram bija pirmajam jāuzliek paraksts, kuram otrajam, ir muļķība.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu