Žurnāls: Kas (ne)notika Dailes teātrī? • IR.lv

Žurnāls: Kas (ne)notika Dailes teātrī?

1
Dailes teātra aktieru sapulcē Juris Žagars un Vita Vārpiņa. Foto: Edmunds Brencis

Nedēļas laikā Dailes teātrī dzīve sagriezusies kājām gaisā — aktieri pieprasījuši mākslinieciskā vadītāja Dž. Dž. Džilindžera atkāpšanos, viņi gaida pārmaiņas. Kas (ne)notika Dailes teātrī, ceturtdien analizē žurnāls Ir un sarunājas ar sešiem vadošajiem aktieriem.

Situācija teātrī rūgusi ilgāku laiku, un aktieris Artūrs Skrastiņš sasaucis aktieru sapulci: «Nav nekādas revolūcijas, mēs nevienu netaisāmies gāzt.» Viņš sapratis, ka savā lokā aktieri nekad nebija runājuši.

Pēdējais piliens bijis 20. septembra raidījums Kultūršoks, kurā iztirzāja jautājumu, vai Dailes teātris ir nonācis mākslinieciskā krīzē. To izprovocēja nedēļu iepriekš raidījumā Teātris.zip izskanējušais aktrises Rēzijas Kalniņas sarūgtinājums, ka savu simto sezonu Daile nupat iesākusi ar komēdijas iestudējumu, kura virsuzdevums esot tikai pelnīt naudu.

Aktieru sapulce, kurā no 41 aktiera 34 izvēlējās pārmaiņas teātrī, nav bijusi arī izrēķināšanās ar režisoru viņa prombūtnē, saka aktrise Vita Vārpiņa.

«Nav jau runa par vienu rupju kļūdu, ko mēs «iztiesāsim». Nav runa par to, ka kādam nervi aizgāja pa gaisu un tagad apsēdīsimies pie sarunu galda, izrunāsim, turpināsim. Ir runa par kompleksu teātra virzību,» saka Juris Žagars.

Žagars, jau gatavodamies aktieru kopsapulcei, ir formulējis svarīgākās mākslinieciskā vadītāja funkcijas, kurām piekrīt arī pārējie sarunas dalībnieki. Tās būtu: iestudēt labas izrādes un palīdzēt aktierim izveidot lomu; rūpēties par teātra reputāciju; vērot un vērtēt teātra māksliniecisko līmeni kopumā, proti, skatīties izrādes, rūpēties, lai tās tiek pēc pārtraukumiem pārmēģinātas; plānot nākotni, tas ir, veidot repertuāru, rūpējoties arī par aktieru meistarības paaugstināšanu un karjeru. Gandrīz visos šajos punktos Žagars mākslinieciskajam vadītājam liek mīnusu. Arī pēdējā punktā, par ko vajadzētu turēt īpašu rūpi, — «gudri lobēt Lielās zāles samazināšanu».

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

J.šveiks 06.10.2019. 18.20

…sasmacis gaiss , dikti piebezdēts!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu