ES līdz novembrim izbeigs iekšējo robežkontroli Šengenas zonā • IR.lv

ES līdz novembrim izbeigs iekšējo robežkontroli Šengenas zonā

23
Robežas kontrole Malmē, Zviedrijā. Foto: AFP-LETA

EK plāno vairs tikai vienu robežkontroles pagarinājumu no maija vidus

Eiropas Savienības (ES) valstis, kas migrantu krīzes dēļ ieviesa robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām robežām, to izbeigs līdz novembrim, otrdien paziņoja Eiropas Komisija (EK), vēsta aģentūras LETA-AFP. Austrija, Dānija, Vācija, Zviedrija un ārpus ES esošā Norvēģija 2015.gadā ieviesa personas dokumentu pārbaudes uz savām robežām ar citām Šengenas zonas valstīm, un tām tika atļauts vairākkārt pagarināt pārbaudes pēc noteiktiem laika intervāliem.

Zviedrija otrdien paziņoja, ka pārtrauks personas dokumentu pārbaudes ceļotājiem, kas iebrauc no Dānijas, bet citi robežkontroles pasākumi tiks pastiprināti. EK paziņoja, ka ieteiks tikai vienu pagarinājumu uz pusgadu no maija vidus.

“Ir pienācis laiks spert pēdējos konkrētos soļus, lai pakāpeniski atgrieztos pie Šengenas zonas normālas funkcionēšanas,” reportieriem paziņoja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls. “Šis būs pēdējais pagarinājums.”

Minētās piecas valstis ieviesa dokumentu pārbaudes uz robežām, kad Eiropā ieplūda rekordliels migrantu un bēgļu skaits no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm. Brisele sākotnēji izvirzīja mērķi izbeigt šīs pārbaudes līdz 2016.gada beigām, bet tas izrādījās neiespējami. Šengenas zonā ir 22 ES valstis, kā arī Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Šveice.

Izskaidrojot lēmumu par vienu galīgo pagarinājumu, Avramopuls sacīja, ka personas dokumentu kontrole bija “izņēmuma un samērīgs pēdējais solis un stingru un ierobežotu periodu – šajā gadījumā, uz ne vairāk par sešiem mēnešiem pēdējo reizi”. ES valstīm tās vietā jāpastiprina “samērīgas policijas pārbaudes [bloka] teritorijā”, sevišķi pie iekšējām robežām, teica Avramopuls.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu