Vispirms vienosies par "Brexit" nosacījumiem un "rēķinu" • IR.lv

Vispirms vienosies par “Brexit” nosacījumiem un “rēķinu”

33
Foto: netherlands.org

Izstāšanās summu lēš ap 60 miljardiem eiro; vēlāk vienosies par ES un Lielbritānijas turpmākajām attiecībām

Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu līderi sestdien Briselē vienbalsīgi pieņēmuši stingras vadlīnijas divus gadus ilgajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no bloka, vēsta aģentūras LETA-DPA. Eiropadomes prezidents Donalds Tusks Twittwe paziņojis, ka sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no ES dots “stingrs un godīgs politiskais mandāts”.

Apstiprinātās vadlīnijas paredz sarunās ievērot pakāpenību, proti, sākotnēji vienoties par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem, tostarp par Apvienotajā Karalistē pašlaik dzīvojošo pārējo ES dalībvalstu pilsoņu tiesībām un par izstāšanās “rēķinu”, un tikai pēc tam pāriet pie sarunām par turpmākajām Lielbritānijas un ES attiecībām.

Vadlīnijās uzsvērts, ka vajadzētu izvairīties no stingri kontrolētas robežas atjaunošanas starp Lielbritāniju un Īriju. Līdztekus sarunu politiskajām vadlīnijām ES dalībvalstīm līdz maija beigām jāvienojas par direktīvu, kurā būs noteiktas konkrētas bloka delegācijas pilnvaras.

Pašas sarunas sāksies pēc 8.jūnijā paredzētajām Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kuras premjerministre Terēza Meja izsludinājusi, lai nodrošinātu sev spēcīgāku mandātu sarunu procesā.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers sestdien paziņojis, ka ES pagaidām vēl nav iesniegusi Lielbritānijai precīzu “rēķinu” par tās izstāšanos no bloka, taču saskaņā ar “piesardzīgām aplēsēm” šī summa var sasniegt 60 miljardus eiro. “Nav 60 miljardu eiro prasības. Ir piesardzīgas aplēses (..), taču precīzi formulētas prasības vēl nav,” norādīja Junkers.

Komentāri (33)

basta 01.05.2017. 15.20

Vai putļerasts Junkers uzskata, ka britiem jāmaksā sods, par to, ka viņš vairs nemācīs tos, kā pareizi ēst un kā nokārtot dabiskās vajadzības, jeb 60 miljardi kā kompensācija par negūto peļņu, vai varbūt kontribūcija?

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu