Sprādzienā Sanktpēterburgas metro bojā gājuši 11 cilvēki • IR.lv

Sprādzienā Sanktpēterburgas metro bojā gājuši 11 cilvēki

14
Aculiecinieka foto twitter.com no notikuma vietas.

Notikušo izmeklē kā terora aktu; neitralizēts nesprādzis spridzeklis

Vienā no Sanktpēterburgas metro stacijām pirmdien noticis sprādziens, kurā uzreiz nogalināti desmit cilvēki un 47 ievainoti, pēc informācijas apkopošanas televīzijas kanālam “Rossija-24” pavēstīja Krievijas veselības ministre Veronika Skvorcova. LTV otrdienas rītā vēsta, ka sprādzienā bojāgājušo skaits palielinājies par vēl vienu upuri, slimnīcās cilvēki nodod asinis ievainoto ārstēšanai.

Pēc oficiāli vēl neapstiprinātas informācijas LTV ziņo, ka sprādzienu, kas kvalificēts kā terora akts, sarīkojis jauns vīrietis ap 23 gadu vecumā, kas saistīts ar islāmistiem un pats, visticamāk, eksplozijā gājis bojā. Krievijas mediji vēsta, ka drošības dienesti saņēmuši brīdinājumu – tiek gatavots terora akts, taču ziņas nebija pilnīgas.

Notikuma vietā gājuši bojā septiņi cilvēki, divi miruši pa ceļam uz slimnīcu, vēl viens – slimnīcā, vēsta aģentūras LETA-DPA/TASS/EHO MOSKVI/INTERFAX/VEDOMOSTI/AP. No 47 cietušajiem 39 cilvēki ir hospitalizēti un seši ir smagā stāvoklī. Sanktpēterburgas administrācija paziņojusi, ka pilsētas slimnīcās nogādāti 43 ievainotie.

Joprojām turpina pienākt pretrunīgas ziņas par bojāgājušo skaitu. Tā Sanktpēterburgas vietējais ziņu portāls “Fontanka.ru” vēsta, ka sprādzienā nogalināti 14 cilvēki. Desmit gājuši bojā notikuma vietā, divi miruši slimnīcā, vēl viena sieviete – ātrajā palīdzībā. Par pēdējā upura nāves apstākļiem portāls sīkākas ziņas nav sniedzis.

Sākotnēji saņemtas pretrunīgas ziņas par vienu vai diviem sprādzieniem, kas notikuši uz vienas no Sanktpēterburgas metro līnijām, taču Krievijas izmeklēšanas komiteja oficiāli paziņojusi, ka bijusi tikai viena eksplozija. Savukārt Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja apstiprinājusi, ka sprādziens noticis uz zilās līnijas pie stacijas “Sadovaja”, vilcienam braucot starp stacijām “Tehnoloģiskais institūts” un “Siena laukums”.

Metro stacijā “Sacelšanās laukums” atrasts vēl viens neeksplodējis spridzeklis. Šīs ziņas apstiprinājusi Nacionālā pretterorisma komiteja, pavēstot, ka otrs spridzeklis neitralizēts. Pirmdien visa Sanktpēterburgas metro sistēma, kas dienā apkalpo apmēram divus miljonus pasažieru, ir slēgta un visi cilvēki ir evakuēti. Varasiestādes prognozē, ka metro darbu neatsāks līdz otrdienai, kamēr nebūs pabeigta pilnīga pārbaude.

Virszemes transports darbojas, un pasažieru pārvadājumi ir bezmaksas. Aculiecinieki stāsta, ka pēc sprādziena strauji pieaugusi maksa par taksometru pakalpojumiem, lai gan atsevišķi taksometru pakalpojumu sniedzēji pārvadājot pasažierus bez maksas. Saņemtas ziņas par lieliem satiksmes sastrēgumiem. Pilsētā daļēji valdot haoss un panika, ik pa laikam sociālajos tīklos parādās neapstiprinātas vēstis par vēl citiem draudošiem sprādzieniem, ziņoja LTV ”Panorāma”.

Saskaņā ar līdz šim sniegtajām ziņām Sanktpēterburgas metro eksplodējis vilciena trešajā vagonā atstāts pašizgatavots spridzeklis, un Krievijas mediji vēsta, ka tas neesot bijis terorista pašnāvnieka uzbrukums. Sprādziens notika ap plkst.14.40, kad vilciens bija izbraucis no stacijas un sastāvs daļēji atradās tunelī.

Kā aģentūrai “Interfax” pavēstījis kāds informēts avots, metro videonovērošanas kameras ir fiksējušas iespējamo sprādziena sarīkotāju, kurš vagonā atstājis portfeli ar spridzekli. Krievijas tīmekļa mediji publiskojuši iespējamā aizdomās turamā fotogrāfiju, taču attēla kvalitāte ir ļoti slikta.

Federālais drošības dienests (FDD) pavēstījis, ka neitralizētais spridzeklis bijis nomaskēts kā ugunsdzēsības aparāts un veidots kā šrapnelis. Šķiet, ka arī eksplodējušais spridzeklis bijis pildīts ar materiāliem, kas kalpojuši kā šrapneļa šķembas. Pēc visa spriežot, otrs neitralizētais spridzeklis bijis jaudīgāks nekā tas, kas eksplodēja metro vagonā.

Meklēšanā izsludinātas divas personas, aģentūrai “Interfax” pavēstījis labi informēts avots. Viens ir vīrietis, kurš, iespējams, atstājis vilcienā eksplodējušo spridzekli, bet otrs – cilvēks, kas varētu būt atstājis spridzekli stacijā “Sacelšanās laukums”. Krievijas tiesībsargāšanas iestādes izmeklēšanā pārbauda arī “ekstrēmistu pēdas”, un ģenerālprokuratūra notikušo kvalificējusi kā teroraktu. Tiesa gan, ģenerālprokuratūras pārstāvis norādīja, ka secinājumus par nozieguma kvalifikāciju izdarīt esot pāragri.

Krimināllieta ierosināta, pamatojoties uz krimināllikuma pantu par terorismu, lai gan izmeklētāji joprojām uzsvēruši, ka gatavojas pārbaudīt arī visas citas versijas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins “terorismu” nosaucis par galveno izmeklēšanas versiju. Pagaidām neviens atbildību par uzbrukumu nav uzņēmies.

Putins pirmdien bija ieradies Sanktpēterburgā uz prokremliskās organizācijas Viskrievijas Tautas fronte kongresu. Vēlāk viņš tur tikās arī ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Arī Maskavas transporta sistēmā pastiprināta drošība, tostarp stingrāk tiek pārbaudīti pasažieri. Tiek ziņots, ka aizmirstas somas dēļ viens no metro vilcieniem Maskavā evakuēts. Drošības pasākumi pastiprināti arī citos Krievijas transporta mezglos un ļaužu pulcēšanās vietās.

Sākotnēji izskanēja ziņas, ka slēgta arī Sanktpēterburgas Pulkovas lidosta un visi ienākošie avioreisi tiek novirzīti uz Maskavu. Tomēr lidosta ziņas par slēgšanu noliedza, vienlaikus apstiprinot, ka tiek ievērota stingra drošība, pastiprināta pasažieru un bagāžas pārbaude. Tika evakuēts viens no Pulkovas lidostas ātrās ēdināšanas restorāniem, kurā atrasta soma bez saimnieka. Pēc tam gan saimnieks atradās un tika konstatēts, ka aizmirstajā somā nekā bīstama nav.

Sanktpēterburgā no otrdienas, izsludinātas trīs dienu sēras.

Maskavas metro sprādziens notika pirms septiņiem gadiem, nogalinot vairākus desmitus cilvēku.

Komentāri (14)

Austras koks 03.04.2017. 16.17

Līdzjūtība bojā gājušo tuviniekiem (diemžēl tādi ir)!

Bet par to, kas sarīkoja – nebrīnīšos, ja tas atkal būs pats Pu ar saviem KGB draugiem. Aizpagājušo svētdien krieviem izdevās savākt lielu skaitu cilvēku uz pretMedvedeva (kas faktiski bija pretPutina) demonstrācijām, turklāt – ļoti daudzās pilsētās ārpus Maskavas un Pēterburgas. Ārpus Maskavas un Pēterburgas tās varbūt pat bija lielākās demonstrācijas šajā gadsimtā, ja ne pat kopš 1990./1991. gada. Neviens ko tādu nebija gaidījis. Manuprāt, spriežot pēc pašu organizatoru vai tiem tuvu stāvošo ierakstiem internetā, arī paši organizātori nebija gaidījuši tādu atbalstu reģionos.

Nebrīnīšos, ka Pu stipri jo stipri noraustījās un šis ir viņa paša organizēts pasākums, lai “saliedētu tautu cīņā ar terorismu” un tādējādi faktiski novērstu draudus sev.

+10
-1
Atbildēt

0

west 03.04.2017. 20.16

Spridzekļi nesprāgst paši no sevis. Terora aktam nav nekādas jēgas,ja neviens nepiesakās un nepaziņo savus mērķus. Krievijā tā ir bijis vairākkārt. Brīnumzeme.

Vēl nedaudz tādu pašu un varēs ieviest ārkārtas stāvokli, kurs nebeigsies līdz pat Vladimiroviča nāvei.

Tauta visu sagremos.

+7
0
Atbildēt

0

J.Biotops 03.04.2017. 19.12

Reihstāga dedzinātāji nostrādāja tīrāk – bez upuriem.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu