OECD: Latvijas nodokļu sistēma ir fundamentāli jāmaina • IR.lv

OECD: Latvijas nodokļu sistēma ir fundamentāli jāmaina

10
Foto: Dado Ruvic, REUTERS/LETA.

Latvijas nodokļu sistēma ir fundamentāli jāmaina, paziņojusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija.

Latvijas nodokļu sistēma ir fundamentāli jāmaina, šodien Finanšu ministrijas rīkotajā nodokļu maksātāju forumā uzsvēra OECD nodokļu eksperts Bērts Brīss, ziņo aģentūra LETA.

OECD eksperts iesaka reformēt darbaspēka nodokļus, veicot izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) un tā progresivitātē. Viņš iesaka arī integrēt solidaritātes nodokli IIN. Tāpat ieteicams reformēt mikrouzņēmumu nodokli.

Finanšu jomā OECD iesaka Latvijai veikt reformas, paplašinot uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzi, reformēt ar kapitālu saistītus nodokļus, stiprināt ar dabas resursiem saistītus nodokļus, kā arī palielināt nekustamā īpašuma nodokli.

Brīss ieteica Latvijai, domājot par reformām nodokļu sistēmā, nevērtēt katru nodokli atsevišķi, bet tos kopumā. OECD ieskatā, Latvijas nodokļu sistēmā ir jāievieš progresivitāte, kā arī jāstiprina nodokļu politika, Valsts ieņēmumu dienests un jānodrošina analītiskā kapacitāte.

Komentāri (10)

Māris 14.12.2016. 20.42

Ideja ir laba un pareiza. Problēma tikai kā reāli pieņemt tādu politisku lēmumu, kas tik daudzām interešu grupām nav labvēlīgs – palielināt bagātajiem kapitāla pieauguma nodokļus, palielināt lielajiem algu saņēmējiem nodokļus, palielināt nekustamā īpašuma īpašniekiem nodokļus. Un pretī tam visam – vienkārši, lai samazināt darba spēku nodokļus mazo algu saņēmējiem (un arī uzņēmējiem, kas tos maksā). Būšu lepns par savu tautu, ja tā ievēlēs tādu Saeimu, kas būs gatava uz šādu reformu, jo sabiedrībai kopumā tā būs ļoti veselīga

+4
0
Atbildēt

0

dzeris49 14.12.2016. 19.21

Nu gan, patreiz Latvijā nodokļus maksā tie nabadzīgākie, toties tie, kas ir stipri bagāti un prot krāpties, un tiem ir politķu aizmugure, var nod. vispār nemaksāt ( skat VID epopeju), manuprāt, Eiropa grib uzbrukt mūs valsts galvenajām vērtībām – korupcijai un soc. nevienlīdzībai, un to mēs necietīsim!

+4
0
Atbildēt

0

ManaPolitika_lv 14.12.2016. 16.01

Laikam jau Reizniecei – Ozolai pārāk labi nevedas.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu