Kučinskis pārliecināts: problēma ar augstākās izglītības finansējumu tiks atrisināta • IR.lv

Kučinskis pārliecināts: problēma ar augstākās izglītības finansējumu tiks atrisināta

23
Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto: Zane Bitere, LETA

“Budžeta vietas studentiem būs,” sacīja Ministru prezidents.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ir pārliecināts, ka augstākās izglītības finansējuma jautājums, par kuru valdība vakar nespēja vienoties, tuvākajā laikā tiks pilnībā atrisināts, to premjers šorīt apgalvoja intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes”, ziņo LETA.

Valdības vadītājs gan tieši neatbildēja uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka nākamā gada budžetā tiks atrasti augstākās izglītības finansēšanai nepieciešamie papildu 5,5 miljoni eiro.

“Es šodien un rīt [27.oktobrī] tikšos ar studentiem un esmu pilnīgi pārliecināts, ka nav nekādu problēmu – budžeta vietas studentiem būs,” sacīja Ministru prezidents.

Viņš uzsvēra, ka valdība vakar augstākās izglītības papildu finansējuma jautājumā nevis pieņēma noraidošu lēmumu, bet gan nepieņēma nekādu lēmumu. Kučinskis atkārtoti pauda pārliecību, ka valdība šajā jautājumā atradīs kopīgu valodu. Savukārt vakardienas valdības sēdē notikušo “varbūt varētu norakstīt uz nelielu nesaprašanos,” sacīja premjers, piebilstot, ka “attiecībā uz dokumentiem diskusija ir nepieciešama nedaudz ātrāk nekā pēdējā brīdī”.

Valdība vakar pēc spraigām diskusijām tomēr nespēja vienoties par papildu finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai, lai netiktu samazināts valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits. Līdz ar to lēmuma pieņemšana tiek atlikta uz divām nedēļām.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aicināja kolēģus saprast, ka ar pašreizējo finansējumu augstākās izglītības nozarē nebūs iespējams panākt mācībspēku paaudžu nomaiņu. Patlaban ministrija esot izvēles priekšā – nepalielināt atalgojumu vai samazināt budžeta vietu skaitu.

Šadurskis uzsvēra, ka gadījumā, ja tiks samazināts budžeta studiju vietu skaits, tiks dots negatīvs signāls par stabilitāti Latvijā, kas studentiem var likt pamest valsti un studēt ārvalstīs. Viņš vaicāja, kādu atbildi sniegt studentiem. Uz to Ministru prezidents atbildēja, lai saka, ka jāstudē Latvijā un situācija ir stabila.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) minēja, ka resursus, protams, var atrast, tomēr tas nozīmē finansējuma atņemšanu citām nozarēm – veselības nozares reformai, policistu algām, kā arī izglītības reformai kopumā.

Ministru prezidents aicināja saprast, ka patlaban nav iespējams atvērt budžetu un paredzēt finansējumu. Tikmēr studenti ir neapmierināti ar šādām valdības diskusijām un turpina gatavošanos protesta akcijām.

Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu pašreizējā līmenī, 2017.gadā papildus nepieciešami pieci miljoni eiro, 2018.gadā – 3,67 miljoni eiro, bet 2019.gadā – 7,36 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija vēlējās, lai jautājums par papildus nepieciešamā finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai jaunā pedagogu darba samaksas modeļa nodrošināšanai 2018.gadā un turpmāk tiktu lemts likumprojekta “Par valsts budžetu 2018.gadam” un likumprojekta “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam” sagatavošanas procesā kopā ar visu nozaru ministriju jaunajām politikas iniciatīvām.

 

Komentāri (23)

dzeris49 26.10.2016. 10.00

Šai valstī, tomēr, vajadzētu noteikt prioritātes.

Kas mums svarīgāks – birokrātija vai arī izglītība un medicīna.

Un ja reiz izglītība – vai mums vajag vienu skolotāju uz 7 bērniem, gandrīz divreiz mazāk, kā tai pašā Somijā, par kuras izglītības kvalitāti neviens nešaubās, vai mums vajag tik daudz valsts finansētās AI mācību iestādes, kas cita citu dublē un kur izglītības kvalitāte ir apšaubāma, vai AI sen nav jāreformē, vai rektori un dekāni apšaubamās AI mācību iestādēs tiešām nopelna savas milzu algas, utt.

Mums izglītībai tiek atvēlēts daudz vairāk, kā vidēji ES att. uz % no IKP, turpat 14%, un kur tā nauda aiziet?

Un medicīnai divreiz mazāk, kā Igaunijā un Lietuvā, toties birokrātijai divreiz vairāk, Igaunijas VID ir tikai teešā daļa no Latvijas VID, un nodokļus savāc daudz vairāk, tad kapēc tas viss?

Bijušajam Šķēles, tagadējam Lemberga sulainim Kučinskim nebūtu jādomnā par to, ja jau pēkšņi un nejauši nokļuvis premjera amatā, nevis populistiski jāmuld – visi dabūs, ko gribēs, es, Kučinskis (kopā ar ZZS un Lembergu), to garantējam?

Klauns, ne premjers, bez kādām idejām, tikai, ar reflektoru reakciju uz situāciju, kā, teiksim, amēbai.

+5
0
Atbildēt

1

    Viesturs > dzeris49 26.10.2016. 14.39

    @Dzeris49 Stipri šaubos vai finansējums AI tiešām ir augstāks kā vidēji ES. Jeb runa ir par pamata un vidējo izglītību?

    0
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 26.10.2016. 10.23

vakar uz dumpi sanaakušie beerniņi izskatiijaas no maaciibspeeka uzkuudiiti , jo ne bez pamata tiem lielaaks satraukums kaa studentam , kurš savas studijas iesaacis taa ar pabeigs bez nekaadaam izmaiņaam , protams probleema ir taa ka nav jau to studeetgribeetaaju , jo tikpat nav jau vidusskolu absolveejošo pietiekams skaits lai pietiktu studeetgribeetaaju priekš taam simtu augstaako maaciibu iestaažu , kuras peec briiviibas atguušanas saaugušas kaa seenes peec lietus , pirmkaart nav jau nekaadas konkurences un studeet var arii tie kuri kaadreiz maaciijaas stiklos , iznaak beigaas speciaalists bez kautkaadas sajeegas ar visu savu diplomu, krievu laikaa Riigaa bija 6 daugavpilii 1 Liepaajaa viena , Ventspilii neviena , Jelgavaa viena , iestaajoties uz katru vietu bija konkurss , iekšaa tika tie labaakie , tai laikaa netruuka beernu ne pilseetas skolaas ne lauku skolaas ,,patreiz lauku vidusskolas jaapaartaisa par pamatskolaam , profeņu laikam vairaak nav, man nav saprotama kas taas par reformaam , naudas vajag arvien vairaak , bet beernu paliek arvien mazaak , par augskolas pasniedzeejiem skaidrs , paliek bez studentiem un valsts grib samazinaat budžeta finanseejumu , un tas ir pareizi , izgliitiibas lauciņš paarveersts par biznesu neko labu nedod, piebildiišu , ka privaatskolaam jau nu vajdzeetu sevi nuztureet no studentu iemaksaam , ja vari sevi uztureet tad maaci , ja nesanaak nu ko , tas pats privaatais biznes kaa metalurgs vien ir , bet nauda buus vairaak valsts augstaakajaam maaciibu iestaadeem , tur arii budžeta studentu vietas var palielinaat .Kučinska paarlieciiba te nulle , galvenais ir lembes sapnis kaartiigi uzvareet pašvaldiibu veeleešanaas , jo pašvaldiibas ir taas kas ģenerē balsis saeimas veeleešanaam

+1
-1
Atbildēt

3

    atrium > 26.10.2016. 14.13

    Ebenemezers

    Esmu spiests atkārtoties jau kuro reizi:

    Krimināli vajātam un viscaur apķīlātam Lembergam ir uzpūsta nesamērīgi liela nozīme, lai novērstu sabiedrības uzmanību no lietām un darboņiem, kuru mērķis, iznīcināt latviešu valsti, bet vienmēr der atcerēties, ka viņš pat netika uzaicināts uz Gruziju uz pārrunām ar Krievijas FSB emisāriem par Citadeles atdošanu par sviestmaizi ASV reģistrētam čekas off-shore fondam, tātad viņa vērtība saimņieka acīs ir mazāka, kā Vējonim, Dombrovskim vai Zaķim.

    Vai tiešām “mafijas barvedis” uzticētu Gruzijā valsts nozagšanas megaafērā vest sarunas pajoliņiem, kurus čekisti var apčakarēt par simt miljoniem un vairāk?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > 26.10.2016. 13.42

    Ebenemezers

    Kučinska paarlieciiba te nulle

    Latvijā šobrīd visus procesus bīda kremlis caur SC un Vienotības saimņiekiem un čekas kuratoriem, Kučinskis ir tikai zicpremjers. Būtu viņam teikšana, ar gaismas ātrumu būtu izlidojuši saskaņieši, Kononova fanāti: Rinkēvičs un Kozlovskis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 26.10.2016. 13.54

    par to ka viņš ir zicpremjers , šaubu nav , galvenais šnoru raustiitaajs seed puzee , un taatas buus tik ilgi kameer likumiigo zagleenu neiemetiis aiz resteem

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

simourg 26.10.2016. 12.15

Nauda tavam biznesam. Sāc augt jau tagad pieveršot papildus finansējumu sava uzņēmuma kaitāl daļās.

Aizpildi pieteikuma anketu un sūti mums izskatīšanai! Darba dienas laika mūsu specialisti atbildes tev un piedāvās piemēretako sadarbības veidu.

Finansējums uzņēmumiem: http://www.cityfinances.lv/lv/finansejuma-pieteikums

Vai arī vari iepazities ar mūsu nosacījumiem un piedāvājumu šeit: http://www.cityfinances.lv

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu