Budžeta brīnumi • IR.lv

Budžeta brīnumi

43
Jaunais ministrs kopā ar "veco" - Vjačeslavs Dombrovskis un Roberts Ķīlis. Foto: Ieva Čīka, LETA
Gunārs Nāgels

Izglītības un zinātnes ministrijas kļūdainie aprēķini

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) meklē vainīgos. Aprēķinot vajadzīgos līdzekļus skolotāju algām 2013.gadā, izrādās, ka bija pielaistas kļūdas un tagad trūkst „nieka” sešu miljonu latu, precīzi – 6 042 100 latu. Šis bēdīgais fakts esot bijis zināms jau šā gada sākumā, bet līdz pagājušajai nedēļai noklusēts. Tagad meklē līdzekļus kur var, lai skolotāji varētu saņemt savu pelnīto atalgojumu.

Visi jau var kļūdīties, bet šajā sakarībā sākušās publiskās veļas mazgāšanas norāda ne uz kāda indivīda nepilnībām, bet gan uz sistēmisku problēmu valsts aparātā.

Jau gada sākumā finanšu ministrija apšaubīja IZM iesniegtos datus, ar kuriem tā bija mēģinājusi iegūt iztrūkstošos līdzekļus, pamatojot uz būtisku skolēnu skaita palielinājumu. IZM atzina, ka finanšu ministrija labāk zināja, kāda proporcija no 9.klases skolēniem turpinās mācības vidusskolā, un atsauca šādu savu pieprasījumu pēc papildlīdzekļiem.

Dienesta pārbaude jau janvārī bija konstatējusi, ka problēmas cēlonis ir organizatorisks – nav bijis nodrošināts, ka zināšanas par budžeta plānošanu tiek dokumentētas un nodotas tālāk nākamajiem darbiniekiem. Neesot tai laikā bijis valsts sekretārs un neesot bijuši citi atbildīgie darbinieki.

Tad jāprasa, vai budžeta plānošana, patiešām, katru gadu sākas „no līdzenas vietas”? Vai nav jau esošie modeļi par izglītības un zinātnes attīstību Latvijā, kuros ievietot aktuālos parametrus un kurus caurspīdīgā veidā modificē, ņemot vērā maiņas nozarē? Kāda ticamība ir Nacionālam attīstības plānam šai nozarē, ja pat vienu gadu uz priekšu ir izrādīta šāda nekompetence?

Bēdīgākais visā šajā stāstā ir tas, ka tur vēl saskatāma bezatbildīgā padomju mentalitāte.

1. Jāsagatavo budžets, bet mums nav zināšanu. Nav problēmu – sametīsim kādus skaitļus, un gan jau būs labi. 2. Izrādās, ka skaitļi ir par mazu. Nav problēmu – izgudrosim fiktīvu stāstu un tēlosim nevainīgos. 3. Tiekam pieķerti pie nepatiesu ziņu sniegšanas. Atkal nav problēmu – vienkārši atsauksim fiktīvo versiju un noklusēsim visu. 4. Beidzot – patiešām ir nauda vajadzīga. Nav mūsu problēma – neviens mūsu darbinieks nav vainojams, lai Ministru prezidents meklē papildlīdzekļus.

Ja ir tā, tad vaina meklējama ministrijā visaugstākajā līmenī. Ja vadība nevar organizēt un nodrošināt kompetentus procesus, tad vadība jāmaina.

Vienīgi atklāts paliek jautājums, kāds ir stāvoklis citās ministrijās?

Darba kvalitāte ir gan kompetentu darbinieku, gan kvalitatīvu procesu jautājums.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (43)

maija_ancite 22.07.2013. 12.59

Šis gadījums tikai parāda kāds faktiski šajā valstī valda “bardaks”, kā tiek kontrolētas finansu plūsmas un cik kompetenti ir “neaizvietojamie” ierēdņi, kuri saņemot pārāk mazas algas, un tāpēc neesot ieinteresēti nopietni strādāt. Pārāk mazas algas saņemot arī tiesneši un prokurori, kurus veikli advokāteļi tādēļ drīkst “tīt ap pirkstu” un veicināt valsts izlaupīšanu lielā apjomā. Tādēļ vēl neviens pieķertais blēdis un zaglis joprojām šeit nav notiesāts, jo lūk tūkstotis, vai vairāk algā šiem “tiesātājiem” esot daudz par maz, kad strādniekam ir jāiztiek ar pāris simtiem mēnesī, bet darba devēji bļauj ka tas esot daudz par daudz, kaut strādāt tiem liek tik pat un vairāk kā tajās zemēs, kur arī strādnieks saņem desmit reizes lielāku algu un pēc nodokļu nomaksas tam vēl atliek gan dzīvei, gan uzkrājumu veidošanai. Visi tie varenie, ar valdības atbalstu, fakti padzen pamatnāciju no šejienes, lai tukšumu vēlāk aizpildītu ar austrumzemju emigrantiem. Latviju Krievijai nav jāokupē kā Gruzijas daļu. Te paši bāleliņi, un pie teikšanas nonākušie svešzemnieki, dara visu lai šo valsti izpostītu, izlaupītu, un nodotu Krievijai, kā atdeva Abreni. Korupcija zeļ un plaukst visos līmeņos, nodokļus maksā tikai vienkāršie strādnieki, kaut to visu uzrauga milzu, labi atalgota, armija liekēžu un meļu, kuri paši arī šo korupciju veido un no tās barojas. Bet valdība tikai kautrīgi smaida un liek mums paciesties. Finansu rādītāji esot lieliski, tikai ne jau strādniekiem, bet gan visiem tiem blēžiem, kurus viņiem ir jāuztur. Pamatnācija šeit vispār nav cilvēki, bet ir vergi.

+10
0
Atbildēt

14

    ligakalnina > maija_ancite 22.07.2013. 21.10

    Vēl arvien cīnies ar kosmopolītiem?
    kosmopolīti kaut kas slikts skaitās tikai tev līdzīgā NA atbalstītāja galvās, vēl jau ar tiem karoja Hitlers, Mussolini un Staļins, patreiz arī Krievijas putinisti, nu, patreiz arī lama un NA, redzi, cik tev laba kompānija, Eiropā kosmopolīts sen nekāds lamuvārds neskaitās.
    Un, pēc tavām domām, šai valstī pie varas nav latvieši, nu tad, varbūt, izstāsti kas – marsieši, vai?
    Strausa politika – to, kas ir nepatīkams, dzirdēt negribu, raksturīga infantīlām personām.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > maija_ancite 22.07.2013. 14.47

    Vispār, pie varas mums 20 gadus ir “latviešu” partijas, latviešu ierēdņi, latviešu prokurori un tiesneši, latviešu valdība, latvieši pieņem likumus, utt., tā ka vainot pie totāla bardaka un korupcijas, pirmām kārtām, arī vajag to “pamatnāciju”, kā tu izsakies.
    Vispārējo bezatbildības un nesodamības atmosfēru, kas te ir, nodibināja pašu bāliņi, lai cik nepatīkami to atzīt, nevis marsieši vai iebraucēji.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > maija_ancite 23.07.2013. 12.18

    Tad vainīgi nevis tie, kas tiem “sponsoriem” pārdodas, bet, tie sponsori, kas tos nabaga bezrakstura latviešu bāliņus uzpērk?
    Origināla doma, nabaga bāliņi, kurus tik viegli uzpirkt, būtnes bez rakstura un bez satura, kaut kādi mutanti un marionetes, nevis politiķi, no kurienes, nez, tādi saradušies, laikam, kāds Maskavas desants.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    inesite15 > maija_ancite 22.07.2013. 15.01

    “Vispārējo bezatbildības un nesodamības atmosfēru, kas te ir, nodibināja pašu bāliņi” – iekš tā jau tas iekšu skaistums līda laukā no pirmās dienas – “ni vācus ( Zigerist), ni krievus !!!” –
    kā dziesmā … SAVĒJIE SAPRATĪS …

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > maija_ancite 23.07.2013. 14.35

    Kurš te, vispār, kādu cenšas dalīt pēc tautības?
    Bet, pie politiskās varas 20 gadus bijušas “latviskās” partijas, tām arī jāatbild par visu bardaku un korupciju.
    Un neviens te neaģitē, ka krievu SC ir labāks ( tur gan arī jau daudzi latvieši), RD pierāda, ka visi vienādi, tā ka smieklīgākais, kas var būt, vienus blēžus uzskatīt par kādiem tur upuriem, otrus – par ļaundariem, attaisnot “savējos” tikai tāpēc, ka viņi latvieši, ir pēdējā muļķība, uz to jau tās “latviskās” partijas spekulē.
    Igaunijā krievu nav daudz mazāk, bet, kaut kā viņi tos igauņu politiķus “nesabojā”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > maija_ancite 22.07.2013. 15.37

    ——-Jānis:”(..)
    Viņi nekad nav bijuši muļķi,…..”
    ============================================================================
    “Točno” – nekad 1990-os gados, kad PSRS un Varšavas līgumu izbeidza.
    To tak’ apliecinās i vācieši, i amerikāņi – i vietējā SuperAcs!

    http://www.youtube.com/watch?v=onDigevuXm8

    http://www.youtube.com/watch?v=ZuYMdKkZr7k

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > maija_ancite 23.07.2013. 10.56

    dzeris49 Vēl arvien cīnies ..
    ______________________________
    ar latviešu partijām?

    Ja reiz pašiem kas nesanāk- uzreiz aicināsim atpakaļ kolonizatorus?

    Iestellēs valdībā vosus un soboļevus 21. gadsimta drānās(un vēl visādus labi iekonservētus iestāžu 1. daļu veterānus)- un tad tik ies vaļā uzplaukums-“‘lučshe ņetu togo svetu..”

    Postkoloniālais “‘kosmopolitisms”.

    Tev tāds šaurs kosmoss.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > maija_ancite 23.07.2013. 13.36

    t kāpēc šādā situācijā īpaši jāizceļ “latviešu bāleliņi”? Vai tāpēc, lai uz viņu fona labāk izskatītos “koloniālā minoritāte”?
    _____________
    Atbilde ietverta jautājumā.

    Lai demoralizētu iedzimtos un paildzinātu “‘razbrod i šataņije”‘ kā sagatavošanas fāzi “‘udušeņije v objaķijah”‘.

    Novirzīt no domas-kā uzlabot savu valsti- pievērst domai, ka izbijušie koloniālie kungi būs mūsu probļemu īstenie risinātāji.Viņiem tāaada pieredze….

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > maija_ancite 23.07.2013. 13.29

    saradušies, laikam, kāds Maskavas desants.
    ____________________
    “”desants” nekas nekur nebija aizgājis.

    ja nu- mazliet” bārdu uzaudzējis par SC nosaucies”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > maija_ancite 23.07.2013. 10.42

    Dzeri, man nudien ir apnicis lasīt par “zaglīgajiem bāleliņiem”, kuri “visu paši sad…”. Saproti reiz, ka mūsu t.s. “latviskā vara” nav nekas cits, kā zicpriekšsēdētājs Funts, jo mūsu partiju sistēma ir tāda, ka reāli bez sponsoriem pie varas tikt nav iespējams, bet sponsori vispārības labā vai par skaistām acīm līdzekļus nedod. Un sponsori meklējami gan Latvijas miljonāru sarakstā, kur latviskie uzvārdi nedominē, gan puskriminālās aprindās ārpus Latvijas.
    Jā, protams, “latviskie varneši” izmanto iespēju un arī paši sazogas uz nebēdu, bet tas neatceļ faktu, ka viņi faktiski ir marionetes. Rezultātā Latvijas politika ir tas pats, kas sausās atejas bedre – neviens, kas tur nonācis, principā nevar palikt tīrs.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > maija_ancite 23.07.2013. 14.44

    “Kurš te, vispār, kādu cenšas dalīt pēc tautības?
    Bet, pie politiskās varas 20 gadus bijušas “latviskās” partijas, tām arī jāatbild par visu bardaku un korupciju.”

    Pēc tautības gan nedalam, bet tomēr uzsveram, ka pie varas bijušas tieši latviskās partijas? Nu nu…
    Igauņiem nesanāca dekolonizācija, bet deboļševizācija kaut kādā mērā gan – iespējams, Somijas faktors kaut ko šajā ziņā veicināja.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > maija_ancite 22.07.2013. 17.50

    dzeris49 Vispār, pie varas mums 20 gadus ir “latviešu” partijas, latviešu ierēdņi, latviešu prokurori un tiesneši, latviešu valdība, latvieši pieņem likumus, utt..
    __________________________________
    Vispār, dzeris49((kā īstens kosmopoļitizma zampoļits) varētu nemocīties tai latviešu jūgā- visapkārt neskaitāmas valstis,kur nav ne latviešu ne latviešu partiju, nedz arīdzan latviešu ierēdņu… …citādi cieš te kā apcirptais Samsons vīlistiešu jūgā(lai gan Dalila sen jau – “‘ušla na penziju.. by, by Delilah”‘).

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    maija_ancite > maija_ancite 22.07.2013. 15.02

    >dzeris49. Tieši tā.Bet kas tad toreiz un arī tagad noteica toni valdībā? Ne jau vēlētājs, bet gan politiskās un materiālās intereses. Nevienam nav noslēpums ka gudrākās galvas, paralēli saviem tiešajiem pienākumiem, toreiz kalpoja arī čekai, bieži arī labprātīgi. Un nav pat izslēgts ka daži no tiem arī šodien ir šeit lielākie noteicēji, tāpēc ir spiesti dzīvot divas dzīves vienlaicīgi, ja negrib nonākt aiz restēm par valsts nodevību. Pie kam tas tiem dod plašas iespējas arī kļūt ļoti bagātiem. Es negribu, it kā, dzīvot starp dvēseles pārdevušiem pagātnes rēgiem, kuri ir gatavi pārdot pat savu māti un savus bērnus, ne tikai savu valsti, bet citādi mūsu situāciju pēc šiem 50 okupācijas gadiem un mūsu politiķu divkosību izskaidrot nevaru. Es neticu ka Krievija vienkārši tā, bez nekādiem īpašiem gājieniem, atlaida mūs no saviem “apskāvieniem”. Viņi nekad nav bijuši muļķi, tikai bez sirdsapziņas un goda. Un šeit mēs sastopamies tieši ar to pašu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > maija_ancite 23.07.2013. 12.24

    Ja jau var uzpikt bagātas un varenas valsts pārstāvi Šrēderu, tad kādas problēmas uzpirkt postkoloniālās valsts bāleliņus, daudziem no kuriem turklāt no koloniālisma laikiem ir palicis CV ar ierakstu par darbību partijas un komjaunatnes nomenklatūrā un drošības struktūrās?
    Un es te nevienu negribu attaisnot, bet kāpēc šādā situācijā īpaši jāizceļ “latviešu bāleliņi”? Vai tāpēc, lai uz viņu fona labāk izskatītos “koloniālā minoritāte”?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

ivetao2007 22.07.2013. 13.33

LATVIETIS Austrālija izdotajā laikrakstā nopub;icēja manu darbu pat Latvijas attīstības stratēgiju nākošajos 2o gadus TAUPĪGA UN GURDRĀS LATVIJA. Pirms tam neatbildost to nenopublicēka ne LA ne IR. Tika Austraļija latviešu izdoetais LATVIETIS. Tagad šis dokumentsi ir Ministru kabineta dokuments un ticis nosūtīts atbildīgām ministrijām. Arī šajā reizē mans IR ir spiests pārpblicēt LATVIETIS redaktora ievadrakstu. Tās saturs ir kā dūres trieciens pa vaininieku aci. Patiesībā 2/3 valsts ierēdņu var atlaist un parastie Latvijas iedzīvotāji to nepamanīs. Aizsūtot viņus būvēt Jūrkalnes kodolreaktoru vai Via Baltca trasi. Latvijas sirdi un asinsvadus. Pietiek uzturēt papīrīšu pārnēsātājus no viena uz otru kabinetu. Un likumdevējus, kuri nolemtu ka zagt nav labi. Bet tas tomēr jāieraksta un jāostiprina īpašā likumā.

+10
-1
Atbildēt

0

peerku 22.07.2013. 13.05

Brīnums, ka par šo ārkārtas gadījumu nosodījuma un sašutuma Latvijā ir tik maz, ka pat Austrālijas latvietim sāp sirds, jo izglītības ministra un ekxministra attieksme ir tik nožēlojami nihilistiska: “Nav mūsu problēma – neviens mūsu darbinieks nav vainojams, lai Ministru prezidents meklē papildlīdzekļus.”

(Zatlera)RP vēlas tikai citus kritizēt un pelt, bet paši atbildību par sastrādāto nevēlas uzņemties.

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu