''Delna'': Privātās naudas ietekme partijās ir diezgan liela • IR.lv

”Delna”: Privātās naudas ietekme partijās ir diezgan liela

21
Foto: Ieva Čīka, LETA

ZZS no valsts saņem mazāk par 40% līdzekļu, pārējo – no privātiem ziedotājiem

Latvijā privātās naudas ietekme politiskajās partijas ir diezgan liela, tāpēc to finansēšanas kontrole un uzraudzība ir ļoti svarīga, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” pārstāve Liene Gātere. Viņa atzinīgi vērtēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pievērsto uzmanību šai jomai, citē lsm.lv.

“Delnas” pārstāve uzsvēra, ka privātās naudas ietekme partijās ir diezgan liela. Kā piemēru viņa minēja to, ka Zaļo un zemnieku savienība šogad ziedojumos saņēmusi gandrīz 200 tūkstošus eiro, savukārt valsts finansējums tai bija 126 tūkstoši eiro. Tātad no valsts budžeta partija saņem mazāk nekā 40% līdzekļu.

Savukārt Skandināvijas valstīs partiju finansējums 75-85% apmērā nāk no valsts. “Tas mazina to, ka politiķi ir atkarīgi no privātām interesēm, privātām ietekmēm,” secina eksperte. Problēmas šajā jomā norāda arī sabiedrības attieksme – aptaujas liecina, ka iedzīvotāji partiju finansēšanu neuzskata par caurspīdīgu.

Komentējot KNAB sākto kriminālprocesu par iespējamiem pārkāpumiem partiju finansēšanā, Gātere norādīja, ka uzraudzība ir būtiska, lai mazinātu naudas ietekmi politikā. Izmeklēšana gan nenozīmējot, ka lietā noteikti būs notiesātie.

Jau ziņots, ka KNAB 4.oktobrī veica kratīšanu Jūrmalas mēra kabinetā un dzīvesvietā . Šajā lietā tika aizturētas četras personas – Truksnis, kuram gan kratīšanas laikā kļuva slikti un viņš tika nogādāts slimnīcā, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, bijušais “Parex bankas” viceprezidents Jorens Raitums, kurš rūpējies par Krūmiņa finanšu darījumiem un saistītsar Ingūnas Sudrabas vadīto partiju “No sirds Latvijai”, un vēl kāda persona.

Aizturētajiem ir aizdomās turētā statuss partiju nelikumīgās finansēšanas lietā. Visiem trim aizliegts izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām. Kratīšana notika arī partijas “No sirds Latvijai” (NSL) birojā. Sudraba noraidīja, ka partija būtu saņēmusinelikumīgus maksājumus no uzņēmēja Krūmiņa.

No amata ir atstādināta Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa, kura gan noliedza, ka viņas lieta būtu saistīta ar Trukšņa lietu, bet apstiprināja, ka pret viņu sāktais kriminālprocess ir saistīts ar Krūmiņu. Tiesnese sacīja, ka viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un “piedāvājuma pieņemšana” no Krūmiņa.

Krūmiņam ir aizdomās turētā statuss divos kriminālprocesos un noteikti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām.

Komentāri (21)

jurisml_inbox_lv 07.10.2016. 11.02

tas pašsaprotami , kaa pie banditiem , jaamaksaa obščakā , citaadi ģelas neies , galvenais pieskatiitaajs (smotrjaščijs)patreiz lembe.

Privaatajaam partijaam taču veeleešanaas jaauzvar , citaadi vara no nagiem izsliidees , par šo naudu jaanozombee peec iespeejas vairaak vientiešu.

+9
-2
Atbildēt

1

    atrium > 07.10.2016. 21.28

    Ebenemezers

    galvenais pieskatiitaajs (smotrjaščijs)patreiz lembe.

    Vai tiešām spēj iedomāties, ka Lembergs ir vairāk savā mūžā iztērējis, pērkot ietekmi, nekā ienesa Vējonis, piedaloties Citadeles afērā? Pēc loģikas, pat ja čekisti ir skopojušies, ZZS “doļai” vismaz 30 miljoniem bija jābūt.

    Par sabiedriskās TV un radio tikai vienas, prokremliskas zagļu un sodomītu varzas, Vienotības, specapkalpošanu, nekādi banku pārskaitījuma dokumenti neparādās. Kā novērtēt tendenciozo žurnaļjugu: Rēdera, Strautmanes, Streipa, Tomsona un Liniņa paveikto?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

dzeris49 07.10.2016. 14.02

Nu, ZZS ir visas Latvijas politiskās sistēmas simbols, jādomā, neviensm nav jāskaidro, kāpēc.

+6
-1
Atbildēt

0

Mantrausis 07.10.2016. 13.40

Visi finansēšanas ierobežojumi ir diezgan simboliski, mazu jēgu. Nauda apritē, nauda tipogrāfijām, TV, radio – lai nāk maisiem. Galvenais – saprast – kas notiek Pēc vēlēšanām.

Uz Skandināviju var skatīties, cik tīk. Līdz tai sapratnei mums gadi 75 ejami, labāk tos nesabojāt ar muļķībām…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu