Igaunija Lielbritānijas vietā uzņemsies ES prezidentūru 2017.gadā (papild.) • IR.lv

Igaunija Lielbritānijas vietā uzņemsies ES prezidentūru 2017.gadā (papild.)

29
Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons. Foto: AFP/LETA

Lielbritānija atteikusies no ES prezidentūras nāamajā gadā

Igaunija būs Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts 2017.gadā Lielbritānijas vietā, ziņo aģentrūra DPA, atsaucoties uz avotiem ES.

Saskaņā ar rotācijas grafiku Igaunijai ES prezidentūra bija jāvada tikai 2018.gada sākumā. Tagad saskaņotais plāns paredz, ka, sākot ar Igauniju, visas valstis, kurām savi ES prezidentūras pienākumi ir jāpilda līdz 2020.gada beigām, pienākumu pildīšana būs jāuzņemas pusgadu ātrāk.

Jau ziņots, ka Lielbritānija atteikusies no Eiropas Savienības (ES) rotējošās prezidentūras, kuru tai bija jāuzņemas 2017.gada otrajā pusē, trešdien paziņojis britu premjeres birojs.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien telefonsarunā informēja par šo lēmumu Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku, norādot, ka viņas valdība “būs ļoti aizņemta, vienojoties par ES pamešanu”, atklāja Mejas preses pārstāve.

Lielbritānijas vēlētāji 23.jūnijā referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES, un Lielbritānijas jaunajai valdībai tagad jāsāk oficiālas sarunas ar Briseli par savienības atstāšanu.

Mejas preses pārstāve skaidroja, ka saskaņā ar plānu Lielbritānijai ES rotējošā prezidentūra būtu jāpārņem 2017.gada jūlijā, bet premjere ierosinājusi no šī pienākuma atteikties, lai koncentrētos uz sarunām par bloka pamešanu, ziņo LETA/AFP/Reuters.

“Premjerministre paskaidroja, ka mums būs rūpīgi jāsagatavojas sarunām (..), pirms iedarbināt [Lisabonas līguma] 50.pantu,” norādīja Mejas pārstāve. “Donalds Tusks apliecināja premjerministrei, ka viņš palīdzēs šim procesam norisināties pēc iespējas gludāk,” viņa piebilda.

Tuska preses pārstāvis atklāja, ka vēl nav pieņemts lēmums, kas pārņems prezidentūru Lielbritānijas vietā, un vēstnieki nekavējoties sāks apspriest šo jautājumu.

Pašreiz ES rotējošo prezidentūru uzņēmusies Slovākija, kas to 2017.gada pirmajā pusē nodos Maltai. Tālāk bija jāseko Lielbritānijai un tad Igaunijai.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu