Tukuma novadā atrasti 39 kārtējie nesprāgušie kara laika lādiņi • IR.lv

Tukuma novadā atrasti 39 kārtējie nesprāgušie kara laika lādiņi

31
Kara laika lādiņi. Foto: LETA/Tēvijas Sargs

Tukuma novada pašvaldība atkārtoti veiks sabiedrības informēšanu, skaidrojot, kā rīkoties, atrodot kara laika priekšmetus

Tukuma novada Degoles pagastā mežā otrdien atrasti 39 nesprāguši kara laika lādiņi, kas nodoti nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas vienībai un iznīcināti, ziņo LETA.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa informēja, ka vakar ap plkst.9 mežā Degoles pagastā, aptuveni puskilometru no Kunga ceļa, tika atrasti 39 nesprāguši kara laika lādiņi, kas tika nodoti nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas vienībai un iznīcināti.

Sestdien, 22.augustā, notika sprādziens Tukuma novada Degoles pagastā, kad uz kāda lauka, sprāgstot ugunskurā ievietotam lādiņam, cieta nepilngadīgs jaunietis. Tukuma novada pašvaldība pēc tam nolēmusi īstenot sabiedrības informēšanas kampaņu par sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Tukuma novada pašvaldības izpilddirektors Māris Rudaus-Rudovskis teica, ka novada domē notika operatīvā sanāksme, kurā pārrunāts sestdien Degolē notikušais sprādziens. Konstatēts, ka Tukuma novada bāriņtiesai nav pamata iesaistīties šā negadījuma noskaidrošanā, jo abi jaunieši ir Dobeles novada iedzīvotāji, kuri Degoles pagastā pavadījuši brīvdienas.

“Pārsvarā jau gan vietējie pieaugušie, gan pusaudži un jaunieši ir diezgan labi informēti par šeit notikušajām intensīvajām tā dēvētā Kurzemes katla kaujām un regulāri atrastajiem lādiņiem vai citiem sprādzienbīstamiem priekšmetiem, piemēram, granātām, un parasti attiecīgi arī rīkojas, taču šis negadījums atgadījās kaimiņu novada jauniešiem. Tomēr sanāksmē tika izlemts, ka Tukuma novada pašvaldība atkārtoti veiks sabiedrības informēšanu gan ar pašvaldības avīzes starpniecību, gan ar citu informācijas līdzekļu palīdzību, skaidrojot, kā rīkoties, atrodot kara laika priekšmetus,” skaidroja Rudaus-Rudovskis.

Viņš pastāstīja, ka sprādzienbīstamais priekšmets, iespējams, granāta, tika atrasts pie Degoles pagasta robežas ar Lestenes pagastu – vietā, kur kara laikā bijušas intensīvas kaujas.

Pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, jaunietis sprādzienbīstamo priekšmetu bija iemetis ugunskurā un abi no tā aizskrējuši prom, bet no ugunskura vēl pirms sprādziena uz lauka bija aizdegušies rugāji, kurus jaunieši gribējuši apdzēst, tāpēc pietuvojušies ugunskuram, un tajā brīdī notika sprādziens.

Detalizētas informācijas par negadījumu pašvaldības rīcībā pagaidām nav un tā netiek apspriesta saistībā ar Valsts policijā (VP) sākto kriminālprocesu, informēja Tukuma novada pašvaldības izpilddirektors.

Iepriekš jau ziņots, ka saistībā ar lādiņa uzspridzināšanu VP sākts kriminālprocess, un tiek noskaidroti notikušā apstākļi, informēja VP Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Tukuma novada Džūkstes pagastā, Lestenes pagastā un Slampes pagastā, kā arī Jaunpils novada Jaunpils pagastā lauksaimniecības darbu gaitā regulāri, katru gadu tiek atrasti vairāki nesprāguši kara laika lādiņi.

Kā liecina oficiālās karadarbības kartes un veterānu atmiņu apraksti, no 1944.gada rudens līdz 1945.gada pavasarim Džūkstes pagasta un Lestenes pagasta apkaimē bija izvietoti vācu karaspēkā iesaukto latviešu leģionāru pulki un šajā apkaimē notikusi īpaši intensīva karadarbība, kura tiek lēsta kā viena no smagākajām Latvijas vēsturē.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu