LTV: Rubesu var neapstiprināt par "Rail Baltica" projekta kopuzņēmuma vadītāju • IR.lv

LTV: Rubesu var neapstiprināt par “Rail Baltica” projekta kopuzņēmuma vadītāju

22
Baiba Rubesa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pret Rubesu iebilst Lietuvas puse, kas arī norāda šā amata algas griestus

Pretēji iepriekš plānotajam, Baibu Rubesu varētu neapstiprināt par Eiropas platuma sliežu “Rail Baltica” projekta kopuzņēmuma AS “RB Rail” valdes priekšsēdētāju, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”.

Lai gan Rubesa tika atzīta par atbildīgā amata konkursa uzvarētāju, sarunu gaitā par līguma nosacījumiem ir radušies sarežģījumi Lietuvas puses dēļ. Saskaņā ar “Panorāmas” rīcībā esošo informāciju, lietuvieši iebilst arī pret Rubesas atalgojuma apmēru, stingri uzstājot, ka 8000 eiro mēnesī ir algas maksimums. Pati Rubesa LTV atturējās komentēt šo situāciju, ziņo LETA.

Transporta eksperts Tālis Linkaits “Panorāmai” norādīja, ka ne pirmo reizi lietuviešiem ir atšķirīgs viedoklis no Latvijas un Igaunijas. “Es zinu, ka dažādas domstarpības ir pastāvējušas arī attiecībā uz Rubesas kandidatūru, bet ļoti ceru, ka līdz oktobrim, kad Rubesas kundzei jāstājas amatā, šīs domu atšķirības tiks novērstas,” “Panorāmai” norādīja eksperts.

Eiropas platuma sliežu “Rail Baltica” projekta kopuzņēmuma AS “RB Rail” valdes priekšsēdētājam būtu jāsāk strādāt oktobrī, tādēļ cerams, ka līdz tam laikam tiks panākta vienošanās ar šim amatam izvēlēto kandidāti Rubesu, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Matīss uzsvēra, ka Rubesa tika atzīta par labāko kandidāti “RB Rail” valdes priekšsēdētāja amatam un būtu ļoti piemērota tam.

Viņš apliecināja, ka pagaidām vēl nav izdevies panākt vienošanos ar Rubesu par darbu “RB Rail”, jo vēl notiekot sarunas par darba līguma nosacījumiem. Ministrs skaidroja, ka nevar plašāk šo jautājumu komentēt, arī to, vai domstarpības ir par algas apmēru.

Kopuzņēmuma padomes loceklis Kaspars Briškens iepriekš informēja, ka personāla atlases kompānija sākotnēji ir izvēlējusies vairāk nekā 50 pretendentus. Vēlāk atlasīti nedaudz vairāk kā desmit profesionāļi. Tālāk ar sešiem finālistiem tikusies nominācijas komiteja, kas esot uz kopuzņēmuma padomes sēdi izvirzījusi divus kandidātus, tai skaitā Rubesu. Briškens uzsvēra, ka kandidāti vērtēti pēc profesionālajām kvalitātēm, ne nacionālās piederības.

Rubesu viņš vērtēja kā ļoti spēcīgu kandidāti, kas pārliecinājusi padomes locekļus – viņa vakantajam amatam izvēlēta vienbalsīgi. Īpaši novērtēta personiskā motivācija un iniciatīva līdzdarbībai. Augstu vērtēta arī Rubesas starptautiskā un profesionālā pieredze, īpaši institucionālā pieredze. Tagad esot tuvāko nedēļu laikā jānoslēdz darba līgums.

Kā ziņots, triju Baltijas valstu kopuzņēmums “RB Rail” dibināts 2014.gada novembrī, tā pamatkapitāls ir 1,95 miljoni eiro. Šim uzņēmumam uzticēta “Rail Baltica” dzelzceļa projektēšana, būvniecība un mārketings.

Kā liecina “Firmas.lv” informācija, līdz šim uzņēmumā bija viens valdes loceklis – Edvīns Bērziņš.

“Rail Baltica” projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas varētu izmaksāt 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro. 2015.gada pavasarī tika iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016.gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas – no 2020.gada.

No 2012.gada līdz šī gada aprīlim Rubesa bija bankas “Citadele” padomes locekle. Pirms tam Rubesa bijusi “Statoil ASA” viceprezidente korporatīvās sociālās atbildības jomā. Laikā no 2000.gada līdz 2008.gadam viņa bija “Latvija Statoil” izpilddirektore, pēc tam no 2008.gada līdz 2010.gadam ieņēma “Statoil Azerbaijan” valdības un publisko lietu direktores amatu. Rubesa no 2002.gada līdz 2009.gadam strādāja “DnB Nord” bankas padomē. Paralēli profesionālajai darbībai viņa ir darbojusies vairākās sabiedriskajās organizācijās, arī Ārvalstu investoru padomē Latvijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā un Kokneses fondā.

Rubesa ir ieguvusi grādu biznesa administrācijā koledžā Toronto, Kanādā.

 

Komentāri (22)

DD1 26.08.2015. 09.29

Var jau būt, ka Rubesa patiešām ir supervērtīga, superuniversāla menedžere, kā pati uzskata, bet tas, ka pat Zolitūdes traģēdijas gadījumā nekautrējās vispirms rūpēties par savu atalgojumu un tas, kā viņa virknē populistiskas frāzes katrā uzstāšanās reizē, neko nepasakot, manī neraisa nevismazākās simpātijas pret šo kundzi.

+7
-4
Atbildēt

0

Skumjais Bruņinieks 26.08.2015. 11.25

Rubesa vienmēr ir braukusi uz sava tētiņa muguras un, pateicoties viņa sakariem, ietekmei, spējusi kaut ko sasniegt.

Pēdējā laikā piezīdusies pie Vienotības, jo redz, ka ar šo partiju var tikt pie ienesīgiem amatiem.

Televīzijas diskusijā par bankas Citadele pārdošanu šī alkatīgā, augstprātīgā kundzīte, kas kārtējo reizi caur V bija piezīdusies Citadeles projektam, kladzināja, ka, ja nepārdosim tagad banku, tad būsim “banānu republika”.

Patiesībā, un tas drīz būs pavisam skaidrs, tieši ienesīgas valsts bankas pārdošana par nepilnu divu gadu peļņas summu ir “banānu valsts” cienīgs fakts.

Lemberga Sistēma un to atbalstošā Vienotība ar tādām “rubesām” ir pārvērtusi mūsu valsti par ” banānu republiku”, kurai vairs nav uzticības no mūsu sabiedroto puses un pat kaimiņiem lietuviešiem, igauņiem.

Trimdinieki baltos cimdos, visādi “birkerti” un “rubeses”, izrādās, ir tādi paši valsts slaucēji, kā vietējie bāleliņi.

Ps

Ne Lietuva, ne Igaunija vairs neuzticās mums, jo zina, ka Latviju neierobežoti kontrolē KP sekretārs Lembergs, kas ir Baltijas valstu aizsardzības garanta NATO ienaidnieks un Krievijas sabiedrotais.

+5
-3
Atbildēt

2

    Kāpēc viņam un Krievijai nekontrolēt? Kārtībai tak ir jābūt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Skumjais Bruņinieks 26.08.2015. 15.55

    > Skumjais Bruņinieks

    “Lemberga Sistēma un to atbalstošā Vienotība ar tādām “rubesām” ir pārvērtusi mūsu valsti par “banānu republiku”, kurai vairs nav uzticības no mūsu sabiedroto puses un pat kaimiņiem lietuviešiem, igauņiem.

    Trimdinieki baltos cimdos, visādi “birkerti” un “rubeses”, izrādās, ir tādi paši valsts slaucēji, kā vietējie bāleliņi.”

    Jums taisnība gan par Rubesu, alkatīgo, augstprātīgo kundzīti, gan par dažu labu citu ārzemju latvieti, kas tāpat piezīdies politiskai partijai, lai dabūtu labus pasūtījumus, amatus utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 26.08.2015. 10.53

Es nezinu, kāpēc Rubesas vārds saistībā ar kāda potenciālā amata ieņemšanu, pirmkārt, izskan atalgojuma sakarā. Vienmēr tiek pieminēts, ka Rubesas kvalifikācija ir super, bet klupšanas akmens izrādās gluži triviāls, turklāt arī izšķirīgs.

Droši vien Rubesa ir augsta līmeņa speciāliste un noteikti zina savu cenu. Tomēr, vai tiešām Rubesa vēl nav sasniegusi to Maslova piramīdas līmeni, kad personu virza un motivē vēlme sevi apliecināt, nevis vienkārši nopelnīt?

Attiecībā uz Maslova pirmaīdu naudas apmēram nav nozīmes, ir personas, kam arī miljoni nerada vēlmi pāriet uz pirmaīdas virsotni, un ir tādi, kuriem PAŠĪSTENOŠANĀS vajadzība rodas arī ar krietni mazākiem līdzekļiem.

Man ir sajūta, ka Rubesa ir iestŗēgusi kaut kur starp sociālo vajadzību apmierināšanas un sociālās atzinības līmeni, un no sociālās atzinības līmeņa sāk aizvien vairāk attālināties. Vai tas nav regress?

+5
-4
Atbildēt

5

    klans > traductrice 26.08.2015. 11.40

    Vispirms jāatceras, ka rubesa ir strādājusi praktiski tikai valsts uzņēmumos un parasti no tiem bez trokšņa padzīta. Tā ka par kompetenci runa nevarētu būt. ( Vienīgajā darbā privātajā sektorā viņa strādāja tēva aizbildniecības dēļ.)

    Nav šaubu, ka lietuvieši to zina un, protams, izmanto.

    Projekta nozīmības dēļ šo ne ļoti gudro kundzi vajadzētu turēt max tālu no lēmumu pieņemšanas.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > traductrice 26.08.2015. 11.27

    Tādēļ jūs arī stāvējāt barikādēs, lai neviens jums netraucētu kampšanā un pārējos instinktos, piem., naidā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > traductrice 26.08.2015. 12.33

    no kura viņu pa klusiņām izmeta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > traductrice 26.08.2015. 11.58

    -> klans

    Ou, jē, Statoil arī ir valsts uzņēmums?

    Ak, jā, Norvēģijas valsts:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > traductrice 26.08.2015. 16.15

    > traductrice

    “vai tiešām Rubesa vēl nav sasniegusi to Maslova piramīdas līmeni, kad personu virza un motivē vēlme sevi apliecināt, nevis vienkārši nopelnīt?”

    Jā, nesaprotama negausība un alkatība. Varbūt būs kā parunā: “Žadnostj fraiera pogubila”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu