Krievijas ārlietu ministrs pārmet Ukrainai "jauna uzbrukuma gatavošanu" • IR.lv

Krievijas ārlietu ministrs pārmet Ukrainai “jauna uzbrukuma gatavošanu”

31
Foto: AFP-LETA

Vācijas ārlietu ministrs uzskata situāciju Ukrainā par “sprādzienbīstamu”

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien paudis aizdomas, ka Ukraina gatavojot jaunu uzbrukumu Maskavas atbalstītajām teroristu bandām, ziņo aģentūras LETA-REUTERS. “Mūs satrauc pēdējo dienu notikumi, kas stipri atgādina gatavošanos karadarbībai,” preses konferencē norādīja Lavrovs, apsūdzot Kijevu pamiera noteikumu pārkāpšanā.

“Tas ir tāpat kā pagājušā gada augustā, kad ukraiņu karavīri saņēma pavēli uzbrukumam (..). Tas ir kā šī gada janvārī. Nevajadzētu eksperimentēt un izmēģināt laimi, bet gan vienkārši pildīt to, par ko tika panākta vienošanās Minskā,” teica Lavrovs.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers uzskata, ka situācija Ukrainā ir “sprādzienbīstama”, ziņo LETA-BBC. Viņš aicinājis abas konfliktā iesaistītās puses sēsties pie sarunu galda. Tas nepieciešams, lai izvairītos no tālākas konflikta padziļināšanās, Šteinmeiers sacījis izdevumam “Bild”.

Šteinmeiers uzskata, ka pie sarunu galda būtu jāsēžas Kijevas valdības pārstāvjiem, prokrieviskajiem kaujiniekiem un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvjiem, jo šāda formāta sarunas varētu mazināt pašreizējo spriedzi. Savukārt jaunais Polijas prezidents Andžejs Duda Ukrainas prezidentam Petro Porošenko piedāvājis, lai miera sarunās piedalās spēcīgākās Eiropas valstis, kā arī Ukrainas kaimiņi, tostarp Polija.

Abu konflikta pušu pārstāvji pirmdien paziņojuši, ka intensīvās artilērijas apšaudēs Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši septiņi mierīgie iedzīvotāji. “Aizvadītajā naktī Sartanas ciemata apšaudē ar artilērijas ieročiem tika nogalināti divi cilvēki,” pavēstīja vietējā veselības departamenta amatpersona Volodimirs Koļesņiks. Sartana atrodas valdības spēku kontrolētajā teritorijā divu kilometru attālumā no Mariupoles.

Sartanā seši cilvēki ievainoti, arī viens bērns un viņa māte, kas atrodas smagā stāvoklī, vēsta ziņu aģentūra “Unian”. Apšaudē cietušas 52 mājas, piecas no tām – tiešā trāpījumā. Artilērijas apšaudē Ukrainas valdības kontrolētajā Krasnohorivkā, Doņeckas apgabalā, nogalināts viens mierīgais iedzīvotājs, sacīja Koļesņiks. Vienlaikus Kremļa apbruņotie un finansētie kaujinieki apgalvo, ka naktī apšaudēs nogalināti vēl četri mierīgie iedzīvotāji, trīs no viņiem – Doņeckā.

Sestdien Ukrainas armija paziņoja, ka promaskaviskie kaujinieki izvērsuši spēcīgāko artilērijas un raķešu uzbrukumu kopš pamiera noslēgšanas februārī. Ukrainas armijai pēdējo dienu laikā nākas cīnīties ar kaujiniekiem, kas cenšas ieņemt Doņeckas-Mariupoles šoseju. Šosejas sagrābšana promaskaviskajiem spēkiem ļautu pastiprināt uzbrukumus stratēģiski svarīgajai ostas pilsētai Mariupolei. Tās sagrābšana Krievijai palīdzētu nodrošināt sauszemes koridoru ar okupēto un anektēto Krimu.

Komentāri (31)

latvijas_valsts 17.08.2015. 22.14

Interesanta ziņa, ka ASV jau ir samierinājušās ar Krievijas uzvaru, pieņemot, ka pastāv neviens viena un vienota, bet divas un dažādas Ukrainas: http://ria.ru/world/20150816/1189192525.html

Te daudzi nepiekritīs, jo latviešu lasītāju vidū nav daudz personu ar intelektu. Bet tomēr lūk, kas ir profesors Koens: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%8D%D0%BD,_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD

Variet palasīt arī angliski: https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_F._Cohen

0
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu