Foto: viesulis Zemgalē posta kokus un ēkas • IR.lv

Foto: viesulis Zemgalē posta kokus un ēkas

35
Foto: bauskasdzive.lv

Bauskas un Vecumnieku novadā nācies novākt simtgadīgu koku stumbrus

Trešdienas vakarā pēc karstuma posma Zemgalē plosījies negaiss, vietām Bauskas un Vecumnieku novada ciemosar virpuļviesuli izraisot pamatīgus postījumus, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv un reģionālā laikraksta ”Bauskas Dzīve” interneta vietne bauskasdzive.lv.

Bauskas novada Brunavas pagasta Budbergu ceturtdienas, 13.augusta, rītā piepildīja motorzāģu troksnis. Vai katrā otrajā sētā, parkā, alejas malās vīri ar zāģiem centās novērst iepriekšējā vakara virpuļviesuļa sekas, ziņo bauskasdzive.lv. «Pagalmā viss griezās kā lielā orkānā, viss gāja pa gaisu. Sēdējām istabā un pat baidījāmies pa logu paskatīties,» par iepriekšējā vakarā pārdzīvoto stāsta Silenieku māju saimniece Agrita Trībere.

Brunavas pagastā kādā saimniecībā vējš noplēsis kūts jumtu, daļēji norullēts skārds no šķūņa. Visvairāk no vēja cietis Budbergas parks – te nolauzti simtgadīgi koki. Pašvaldība organizēja koku novākšanu.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vecumnieku posteņa komandieris Māris Plēsnieks pastāstīja, ka glābēji uzreiz pēc viesuļa trešdienas vakarā sākuši cītīgi strādāt, lai atbrīvotu no kokiem ceļu posmā Bārbele-Skaistkalne. Te pāri brauktuvei bija sakrituši ap simt koku. Vīri strādājuši līdz vienpadsmitiem vakarā. Glābēji no Jaunjelgavas posteņa atbrīvojuši no kokiem pāris kilometru garu ceļa posmu starp Valli un Kurmeni.

Lsm.lv ziņo, ka Kurmenes pusē negaiss ilga vien 10-20 minūtes, bet postījumi ir pamatīgi – mežā lielas priedes ir nogrieztas kā ar nazi, pārrauti elektrības vadi, ar krītošiem kokiem sabojāts auto. Negaiss krietni izretinājis mežu. Dažviet koki izgāzti 100 metru platumā. Valsts mežos Vecumnieku pusē nogāzti desmit tūkstoši kubikmetru koksnes, un vietām ceļi varētu būt nosprostoti.

Negantais vējš ar lietavām un krusu gājis joslām. Kā skaidro meteorologi, trešdien ļoti strauji izveidojās lielie gubu lietus mākoņi, kuri lokāli Zemgalē atnesa lietusgāzes un krasas vēja brāzmas.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu