Cūku mēris var apdraudēt dzīvnieku barības eksportu no Rīgas ostas • IR.lv

Cūku mēris var apdraudēt dzīvnieku barības eksportu no Rīgas ostas

23
Rīgas osta. Foto: Edmunds Brencis, F64

Pārtikas un veterinārais dienests iesaka stimulēt mežacūku medības

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) pērn bija jāsniedz garantijas trešajām valstīm, ka, neraugoties uz Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumiem, var turpināties dzīvnieku barības eksports caur Rīgas ostu, savukārt šogad slimības izplatības tas būs nopietni apdraudēts, aģentūrai LETA sacījis PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

“Ja mēris pietuvosies Rīgai tiktāl, ka tā būs jāiekļauj karantīnas teritorijā, proti, 40 kilometru rādiusā ap Rīgu tiks konstatētas slimas mežacūkas, dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu, kā arī dzīvnieku barības eksports caur Rīgas ostu būs nopietni apdraudēts,” sacīja Balodis.

Pēc PVD datiem, 2015.gada pirmajā pusgadā caur Rīgas ostu uz trešajām valstīm – Baltkrieviju, Krieviju, Azerbaidžānu, Tadžikistānu, Kazahstānu, Maroku u.c. – izvestas vairāk nekā 700 dzīvnieku barības kravas, kā aŗi teju 300 dzīvnieku izcelsmes pārtikas kravas uz Libānu, Gruziju, Malaiziju, ASV, Maroku, Izraēlu, Saūda Arābiju, Taizemi, Ēģipti, Singapūru.

“Jau pērn bija jāsniedz garantijas trešajām valstīm, ka Rīga minētajā teritorijā neietilpst. Diemžēl mežacūku ievērojamā populācija un aktivitāte, kā arī mežu blīvums veicina ĀCM strauju izplatīšanos Latvijā. Ja mežacūku populācija netiks ievērojami samazināta, agrāk vai vēlāk mēris pārņems visu Latvijas teritoriju, tostarp Rīgu,” prognozēja PVD vadītājs.

Tādēļ PVD atkārtoti aicina pašvaldību vadītājus izskatīt iespēju stimulēt mežacūku medību procesu, izmantojot pašvaldību medību koordinācijas komisijām Medību likumā deleģētās tiesības paplašināt teritorijas, kur var notikt medības. PVD ģenerāldirektors šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” ĀCM izplatības risku mazināšanai aicināja Rīgas pašvaldību izskatīt citas alternatīvas – nevis vest cūkas tuvāk ĀCM, bet, iespējams, piedalīties mežacūku populācijas samazināšanā Latvijā.

Tikmēr Rīgas pilsētas izpilddirektors un komisijas vadītājs Juris Radzevičs (GKR) aģentūrai LETA atzina, ka domes Medību koordinācijas komisija nākamajā sēdē vērtēs aicinājumu izvestos dzīvniekus likvidēt. Normatīvie akti neļauj pilsētā dzīvniekus medīt, bet tie atļauj doties medībās Pierīgas mednieku kluba biedriem, ar kuriem Rīgas dome ir noslēgusi līgumu.

Žurnāls Ir jau pirms gada rakstīja par Baloža, medību, lauksaimniecības un bioloģijas speciālistu secināto, ka bez krasas mežacūku populācijas samazināšanas ĀCM nav ierobežojama. Tieši mežacūku lielais skaits sekmē slimības izplatīšanos.

Komentāri (23)

Charlie Hebdo 14.08.2015. 09.33

Tā vietā, lai pieredzējušiem medniekiem izsniegtu licenzes cūku atšaušanai naktīs, RD noraksta milzu summas uz cūku ķeršanas rēķina.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu