Kaļagins atsakās ar Krievijas Kultūras ministriju apspriest „Zelta masku” • IR.lv

Kaļagins atsakās ar Krievijas Kultūras ministriju apspriest „Zelta masku”

6
Pazīstamais aktieris Aleksandrs Kaļagins. Foto: Kremlin.ru

Prestižākajam Krievijas teātra festivālam pārmet rusofobismu un krieviem svešu vērtību propagandēšanu

Krievijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs un pazīstamais kino un teātra aktieris Aleksandrs Kaļagins atteicies piedalīties Kultūras ministrijas organizētajā pasākumā un apspriest ikgadējā teātra festivāla „Zelta maska” attīstības iespējas, ziņo BBC.

Kaļagins savā vēstulē kultūras ministram Vladimiram Medinskim, kuru tautā dēvē arī par propagandas ministru, raksta, ka šādu ministrijas organizētu noklausīšanos viņš uzskata par „tukšu laika tērēšanu”. Kaļagins atgādina, ka “Zelta maskas”, kas ir ikgadējs teātra mākslas festivāls un nosaka labākās gada izrādes, dibinātāja ir Teātra darbinieku savienība.

Viņam liekas dīvaini, ka ministrija obligātā kārtā uz šo pašas organizēto tikšanos vēlas piespiest ierasties visus citus, bet ar savienību nav saskaņots ne laiks, ne vieta, ne arī tikšanās formāts un dalībnieki.

Pazīstamais aktieris arī prasa skaidrojumu kultūras ministra pirmā vietnieka Vladimira Aristarhova izteikumiem, vainojot „Zelta maskas” ekspertus, ka viņi atbalsta uzvedumus, kas „satur rusofobiskus elementus” un propagandē „krieviem svešas vērtības”.

„Mēs tā arī nesaņēmām saprātīgu atbildi, kas tas bija: personisks viedoklis vai oficiāla Kultūras ministrijas pozīcija, ko publiskojis ministra vietnieks?” teikts Kaļagina vēstulē. Viņš arī atzīmējis, ka Aristarhovs nav nosaucis nevienu izrādi no festivāla nominantiem vai laureātiem, nevienu režisoru vai aktieri, kuru radošajā darbā būtu šie „rusofobijas elementi” un „mūsu vēstures noniecināšana”.

Kā informē medijs, šonedēļ Krievijas Kultūras ministrijā notiek sabiedriskā apspriešana, kas veltīta šīs radošās prēmijas reformēšanai. Otrdien tur uzstājās cits kultūras ministra vietnieks Aleksandrs Žuravskis, kurš aicināja „Zelta maskas” ekspertus „pārvarēt kaislības”.

„Zelta maska”, ko labi pazīst arī Latvijā, dibināta 1994.gadā. Tā ir pati prestižākā Krievijas teātra prēmija vai balva un tiek piešķirta visu teātra mākslas žanru labākajām izrādēm.

Kā zināms, par Leonarda Bernsteina „Mesas” pirmiestudējumu Novosibirskas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī šai prestižajai Krievijas teātra mākslas balvai pirms gada bija izvirzīts arī latviešu diriģents Ainārs Rubiķis un režisore Rēzija Kalniņa kopā ar grupu latviešu mākslinieku, kas strādāja pie šī iestudējuma.

 

Komentāri (6)

dzeris49 01.07.2015. 23.15

Ja Medinski var salīdzināt ar āmuru, tad Aristarhovs ir kuvalda.

Ar kultūru šiem abiem vispār nav nekāda sakara.

Kā tur izteicies varas iestāžu vajātā politiskā teātra DOK vadītājs – ja šie abi sāk regulēt kultūru, tad tas ir tikpat absurdi, ka, ja šujmašīna sāktu noteikt apģerbu modeļus un modi vispār.

+6
-1
Atbildēt

0

dzeris49 02.07.2015. 06.52

Šoreiz krieviski skan labāk.

+3
0
Atbildēt

1

Faaters 02.07.2015. 06.48

“Kuvalda” latviski saucās veseris…

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu