Latvijas prezidentūra veicinājusi iedzīvotāju interesi par ES • IR.lv

Latvijas prezidentūra veicinājusi iedzīvotāju interesi par ES

27
ES prezidentūras logo. Foto: Ieva Lūka, LETA
Kristīne Pommere

Prezidentūras organizatori cer, ka Latvijas iedzīvotāju interese par Eiropas Savienību saglabāsies arī turpmāk

Latvijas prezidentūras laikā pieaugusi iedzīvotāju informētība par Eiropas Savienību, tās institūcijām un lēmumu pieņemšanas procesiem, liecina nesen publiskotā „DNB Latvijas barometra” pētījuma dati. Arvien vairāk iedzīvotāju novērtē Latvijas lomu Eiropas Savienībā un prezidentūras sniegtās iespējas, kā arī interesējas par prezidentūras prioritātēm.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju zina, ka patlaban Latvija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē (81%). Tas liecina, ka ļoti liela mūsu sabiedrības daļa seko sociālpolitiskajiem notikumiem, tai skaitā prezidentūras norisei.

Raksturojot Eiropas Savienības Padomē prezidējošās valsts uzdevumus, 30% norādīja, ka tie ir – organizēt un vadīt Eiropas Savienības Padomes darbu, tādējādi veidojot visas Eiropas Savienības dienaskārtību. Atbildes iezīmē sabiedrības vēlmi izprast prezidējošās valsts funkcijas un atbildības jomas.

Latvijas prezidentūras prioritāšu izstrādei tika organizēti vairāki diskusiju cikli, tajos iesaistot aptuveni 1200 cilvēkus no valsts un nevalstiskā sektora, sociālos partnerus, pārstāvjus no akadēmiskajām aprindām, kā arī uzņēmējdarbības un radošās inteliģences vidus. Diskusijas kļuva par idejisko pamatu prezidentūras darba programmas izstrādei un prezidentūras prioritāšu apstiprināšanai. Diskusijās tieši digitālā un konkurētspējīgā Eiropa, kas spēj nodrošināt jaunu darba vietu izveidi, tika atzīta par vienu no svarīgākajiem Eiropas Savienības nākotnes mērķiem. Un, kā liecina aptauja, to par būtisku atzīst arī Latvijas iedzīvotāji.

Ikvienai prezidējošai valstij prezidentūras organizēšana un nodrošināšana ir izaicinājums, bet vienlaikus tā ir arī unikāla iespēja. Tam piekrīt arī iedzīvotāji Latvijā, paužot viedokli, ka prezidentūra stiprina valsts reputāciju Eiropas Savienībā. Iedzīvotāji arī atzīst, ka tā ir iespēja vērst Eiropas Savienības uzmanību uz Latvijā aktuāliem jautājumiem.

Jaunākais “DNB Latvijas barometrs” atklāj kādu būtisku tendenci – liela sabiedrības daļa interesējas par Latvijas prezidentūras norisi un Eiropas Savienības lomu Latvijā.

Ceram, ka arī pēc prezidentūras saglabāsies iedzīvotāju interese par Eiropas Savienību un tās ietekmi uz iedzīvotāju ikdienu. Aicinām izmantot pēdējo prezidentūras mēnesi, aktīvi izzinot Eiropas Savienību.

Autore ir Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta direktore

 

Komentāri (27)

Ciniķis 10.06.2015. 13.26

“Latvijas prezidentūra veicinājusi iedzīvotāju interesi par ES” – ha, ha, ha! Dēļ šī cēlā mērķa bija jātērē 100 miljoni no valsts naudas!

+3
-2
Atbildēt

3

    Abeam > Ciniķis 10.06.2015. 14.19

    Latvijas prezidentura bija loti labs pasakums, diemzel pat pec tik ilgiem laikiem dalai sabiedribas nav skaidrs ka darbojas Eiropas Svieniba, ka ari tas strukturas, un ko mes iegustam no visa ta, diemzel laikam Eiropas Savienibas parstavnieciba nav bijusi uzdevumu augstumos, veletos tomer lai sabiedribai saprotami tiktu izskaidrots, kas tad ir Eiropas Savieniba, tas uzbuve, un darbiba, nekadus milzigos lidzeklus tas neprasa, tikai publikacijas prese, un elektroniskajos medijos, tas ari nelautu populistiem manipulet ar lielu dalu sabiedribas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Ciniķis 11.06.2015. 07.26

    A priekš kam man vaig zinet pa to Eirop,a?Es i bījs dīv reizs uz Polijs tirg un zin,ka tur tāļak i vel zēms, un a to man pilig petiek.Es iet strādat meže,zāģe koks,sāv iztikšen man i,man no Eirops neko nevaig.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > Ciniķis 11.06.2015. 12.43

    cik saprotu, tad Latvija, pildot prezidentūras pienākumus, nav izdarījusi neko, kas būtu izdevīgs mūsu valstij. Diezgan tipiski. Citas valstis parasti iekļauj dienaskārtībā jautājumus, kas tām svarīgi un aktuāli.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu