Krievijas "Rosseļhoznadzor" aizliedz šprotu eksportu no Latvijas un Igaunijas • IR.lv

Krievijas “Rosseļhoznadzor” aizliedz šprotu eksportu no Latvijas un Igaunijas

23
Šprotes. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ierobežojums sākas no 4.jūnija

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests “Rosseļhoznadzor” trešdien paziņojis, ka no ceturtdienas, 4.jūnija, aizliedz zivju un zivju produkcijas eksportu no Latvijas un Igaunijas.

“Ierobežojumus nosakām no 4.jūnija,” paziņojis šā dienesta vadītājs Sergejs Dankverts. “Līdz dienas beigām nosūtīsim vēstniecībām visus materiālus, tostarp pārskatu par šo valstu uzņēmumu inspekcijas rezultātiem.”

Pēc viņa teiktā, aizliegums attiecas uz to zivju pārstrādes uzņēmumu produkciju, kas iekļauti piegādātāju sarakstā ar abu valstu veterināro dienestu garantiju.

Savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis aģentūrai LETA šovakar sacīja, ka oficiāls paziņojums par aizlieguma stāšanos spēkā vēl nav saņemts. “Pats esmu ārzemēs, bet kolēģi mani informēja, ka Krievijas dienests noteicis aizliegumu. Oficiālu apstiprinājumu gan vēl neesam saņēmuši, līdz ar to nav zināms, vai aizliegums attiecas tikai uz pieciem maija beigās pārbaudītajiem uzņēmumiem vai arī uz visu nozari,” sacīja Balodis.

Iepriekš Krievijas inspektori apmeklēja piecus zivju pārstrādes uzņēmumus Latvijā un četrus Igaunijā, kur tiek ražotas galvenokārt šprotes. Kā izteicies Dankverts, Krievijas pusei esot radušās pretenzijas pret šīs produkcijas drošības kontroles sistēmu, konkrēti, attiecībā uz benzopirēnu. Tikmēr “Rosseļhoznadzor” speciālisti “turpina konsultācijas ar Baltijas valstu kolēģiem”.

Kā ziņots, 29.maijā Krievija jau neoficiāli pavēstīja, ka aizliegs Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas importu, pamatojot to ar ”atklāto pārkāpumu sistemātisko raksturu”.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā.

 

Komentāri (23)

v_rostins 03.06.2015. 23.09

Bet loģiski. Zivju pārstrādātājiem bija jāparedz, ka ekonomiskās situācijas dēļ Krievija bidlām vairs neatļaus rīt delikateses un tām būs jāpāriet uz produktiem, kam Ķīnā beidzies derīguma termiņš.

+4
0
Atbildēt

0

fretka 04.06.2015. 06.06

Varbūt tomēr Krievija ir aizliegusi Latvijas šprotu importu (ievešanu) Krievijā, nevis eksportu (izvešanu) no Latvijas?

Bet no otras puses – nebūtu brīnums, ja Krievija savā protektorātā Eiropas Savienībā regulētu arī protektorāta produkcijas izvešanu uz citām valstīm…

+4
-1
Atbildēt

1

    mūsu alus > fretka 04.06.2015. 08.22

    Tātad Krievija aizliegusi eksportēt arī uz Ķīnu, vai arī raksta autori īsti nesaprot, ko paši driķē :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu