Krimas tatāru līderis: Krimu pēc aneksijas pametuši vismaz 20 000 cilvēku • IR.lv

Krimas tatāru līderis: Krimu pēc aneksijas pametuši vismaz 20 000 cilvēku

40
Refats Čubarovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krimas neleģitīmais premjerministrs Astahovs līdz 6.jūnijam aizliedzis pussalā rīkot masu pasākumus

Ukrainai piederošo Krimas pussalu, pēc tam kad to bija okupējusi un anektējusi Krievija, pametuši vismaz 20 000 cilvēku, pirmdien paziņoja Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs.

“Es jums nevaru nosaukt precīzu skaitli, jo oficiālie skaitļi jau ir novecojuši. Tiek uzskatīts, ka Krimas pussalu jau ir pametuši aptuveni 20 000 cilvēku. No viņiem aptuveni puse ir Krimas tatāri, tomēr mūsu pētījumi liecina, ka šis skaitlis ir lielāks,” sacīja Medžlisa vadītājs.

Grafika: Ukrainskaja pravda

“Mēs šobrīd cenšamies rast kopēju pieeju ar apgabala administrāciju, lai mums būtu detalizētāka statistika,” viņš piebilda.

Krievijas okupētās Krimas varasiestādes Krimas tatāriem aizliegušas pirmdien rīkot pašiem savas akcijas, pieminot deportāciju 71.gadadienu, svētdien radio “Brīvā Eiropa” paziņoja Krimas tatāru līderis un bijušais Medžlisa vadītājs Mustafa Džemiļevs.

Piemiņas pasākumus rīko okupantu varasiestādes, tomēr piedalīšanās šajos pasākumos Krimas tatāriem ir nepieņemama, jo pašreizējo pussalas vadību viņi uzskata par neleģitīmu, norādīja Džemiļevs.

Krimas prokurore brīdinājusi, ka nesaskaņotu masu sapulču rīkošana šajā dienā ir nepieļaujama, sacīja līderis.

Neraugoties uz to, daudzi tatāri tomēr nolēmuši publiski pieminēt 1944.gada deportāciju upurus, uzsvēra Džemiļevs. Viņš arī pauda bažas, ka no prokrieviski noskaņoto iedzīvotāju puses iespējamas provokācijas, ziņo LETA/UNN.

Sestdien okupētās Krimas neleģitīmais premjerministrs Sergejs Astahovs aizliedza pussalā rīkot masu pasākumus līdz 6.jūnijam “sakarā ar saspringto situāciju Ukrainas dienvidaustrumos”.

Arī pērn Krimas tatāriem Simferopolē tikai aizliegta piemiņas pasākumu rīkošana. Toreiz okupantu pārstāvji šo lēmumu pamatoja ar bažām, ka “ukraiņu nacionālisti” pussalā gatavojot teroraktus.

Kopējais Krimas un Donbasa bēgļu skaits sasniedzis 850 000, iepriekš ziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

 

Komentāri (40)

lno 18.05.2015. 19.05

janislabrencis 18.05.2015. 21.16

Tad kas ir okupējis Latviju, ka to ir pametuši 10 reizes vairāk iedzīvotāju? Mūsu pašu ievēlētā Saeima!

0
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu