EK ierosina divu gadu laikā uzņemt 20 000 bēgļu (papild.) • IR.lv

EK ierosina divu gadu laikā uzņemt 20 000 bēgļu (papild.)

34
Āfrikas bēgļu laiva. Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas ministre: Nelegālie imigranti Vidusjūrā jāsūta atpakaļ

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosinājusi divu gadu laikā uzņemt 20 000 bēgļu un izmitināt tos visās Eiropas Savienības (ES) valstīs, attiecībā uz Lielbritāniju, Īriju un Dāniju nosakot, ka šīs valstis pašas varēs izvēlēties, vai tās kādu bēgli uzņem, vai nē.

Atbilstoši izmitināšanas kvotu shēmai, kas būs balstīta valsts izmērā, ekonomikas apjomā un citiem parametriem, Vācija uzņemtu visvairāk imigrantu, tai sekotu Francija un Itālija, pieņemot, ka Lielbritānija kvotu programmā nepiedalās, ziņo LETA/Reuters.

“Nevienu valsti nedrīkst pamest vienu milzīgās imigrācijas problēmas priekšā,” pēc priekšlikumu publiskošanas tviterī norādīja EK prezidents Žans Klods Junkers. Oficiāli priekšlikumi dalībvalstīm tiks iesniegti mēneša beigās.

Lielbritānijas ministre: Nelegālie imigranti Vidusjūrā jāsūta atpakaļ

Nelegālie imigranti, kas cenšas nokļūt Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ir jāgriež atpakaļ, trešdien publicētā rakstā paziņojusi Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja.

Ar šo paziņojumu viņa nākusi klajā brīdī, kad starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm padziļinās domstarpības par stratēģiju, kāda būtu izmantojama, lai tiktu galā ar nelegālo imigrantu plūdiem, kas pēdējā laikā pārņēmuši Eiropu, vēsta LETA/AFP.

Meja norādījusi, ka Eiropas Komisijas (EK) iecere uzspiest dalībvalstīm obligātas patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotas vienīgi musinās arvien jaunus nelegālos imigrantus mēģināt nokļūt līdz Eiropai.

“ES jācenšas izveidot drošas izcelšanās vietas Ziemeļāfrikā, kas nodrošinātu aktīvu [nelegālo imigrantu] atpakaļnosūtīšanas programmu,” laikrakstā “The Times” publicētajā komentārā uzsvērusi Meja.

ES augstākās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni apgalvojumi, ka nevienu imigrantu, kas pārtverts Vidusjūrā, nedrīkstot nosūtīt atpakaļ pret paša gribu, ir nepamatoti, piebildusi ministre.

Viņa norādījusi, ka šāda pieeja vienīgi kalpos par katalizatoru, kas mudinās citus cilvēkus doties riskantajā ceļā.

Tikmēr spurošanās pret ES iecerēto imigrācijas kvotu politiku vēršas plašumā arī Latvijā. Saeimas Ārlietu komisijas sēdē deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) izteicās, ka Latvijai būtu nepieciešams samazināt bēgļiem pašreiz pieejamo ikmēneša pabalstu 256 eiro apmērā.

Runājot par pieaugošo patvēruma meklētāju īpatsvaru, Dombrava Ārlietu ministrijas parlamentārajai sekretārei Zandai Kalniņai-Lukaševicai (V) norādīja, ka ministrijai “nevajadzētu pārāk sapņaini runāt par situāciju Ziemeļāfrikā, kā arī Tuvajos Austrumos”, jo pieļautās kļūdas ir jāatzīst. Tāpat viņš vērsa klātesošo uzmanību, ka zināma atbildība par bēgļu skaita pieaugumu būtu jāizņemas vairākām Eiropas Savienības (ES) lielvalstīm, kā arī Krievijai.

“Pašlaik cieš arī tās valstis, kuras pat nebija aktīvi iesaistījušās situācijas attīstībā šajos reģionos,” pauda Dombrava, vienlaikus paužot gandarījumu par Latvijas vienoto pozīciju saistībā ar kvotu noteikšanu.

Kā ziņots, valdības vadītāja Laimdota Straujuma izteikusies pret kvotu noteikšanu bēgļu uzņemšanai ES valstīs. Tāda pati pozīcija ir arī Igaunijai un vēl citām ES valstīm.

Savukārt šodien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane paziņoja, ka pašreiz Eiropas Komisijas (EK) izplatītajos dokumentos nav piedāvāti konkrēti bēgļu kvotu algoritmi.

Viņa skaidroja, ka masu mediju rīcībā nonākušajā dokumentā ir minēti atsevišķi kritēriji, tai skaitā iedzīvotāju blīvums un bezdarba rādītāji, taču piebilda, ka ir svarīgi sagaidīt 28.maija beigu dokumentu, jo, iespējams, tajā nemaz nebūšot noteiktas kvotas.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (34)

Krix 13.05.2015. 13.03

Un nekā savādāk! Labi, ka kādam vēl pasaulē ir veselais saprāts saglabājies…

+9
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > Krix 13.05.2015. 13.33

    ——-

    Ar runām Britu salās, ar darbiem – D-Eiropas aizkrāsnē. Drīzumā lielībniekiem var nākties dziedāt vecās dziesmas, jo tautu staigāšanu un peļņas kāros jau globalizācijas laikos būs pagrūti apstādināt.

    https://www.youtube.com/watch?v=_UwqyfXZYiM

    Latvju zeme vaļā stāv / Tā kā dzīsla pušu rauta, / Iztek asins, iztek spēks,

    Latvju zeme vaļā stāv. / Latvju zeme vaļā stāv, / Vēji staigā iekšā, arā,

    Izplēš sēklu, izrauj saknes, / Latvju zeme vaļā stāv. / Krusta ceļiem pienaglota, / Krusta vējiem caurvējota.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Bet 13.05.2015. 13.13

Kas to plānu ir izstrādājis, ka melnādainajiem vairs nepatīk savs kontinents, bet jāpārceļas pie “pilnas bļodas” uz Eiropu.

Vai tad Āfrikā visas valstis karo, ka nav nevienas, kur nabaga melnajiem patvērties.

bet, Eiropā taču arī karo- Ukrainā piemēram! Kas tad par ukraiņiem domās?

Dienvideiropa saspringusi par melnādainajiem! ja paši viņi tos uzņem, lai arī gādā! iespējas laikam lielas?

+9
-2
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu