KNAB lūdz tiesai apturēt partijas "Par dzimto valodu!" darbību (papild.) • IR.lv

KNAB lūdz tiesai apturēt partijas “Par dzimto valodu!” darbību (papild.)

20
Vladimirs Lindermans ir partijas "Par dzimto valodu" līderis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Partija nebija iesniegusi 2013.gada pārskatu

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa 20.maijā pasludinās spriedumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prasībā pret partiju “Par dzimto valodu!” par partijas darbības apturēšanu.

KNAB preses sekretāre Laura Dūša aģentūrai LETA norādīja, ka prasība saistīta ar to, ka partija nebija iesniegusi 2013.gada pārskatu.

17 partijas vēl nav iesniegušas 2014.gada pārskatu. Atbilstoši likuma prasībām gada pārskats par 2014.gadu bija jāiesniedz 72 politiskajām partijām vai to apvienībām. Patlaban pārskatu nav iesniegušas – “A8 partija”, “Atbildība”, Daugavpils novada partija, “Daugavpils – mana pilsēta”, Latviešu zemnieku savienība, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, “Mūsu izvēle”, “Mūsu zeme”, “Osipova partija”, “Par dzimto valodu!”, “Par labu Latviju”, “Sabiedriskā komiteja”, Sociālā taisnīguma partija, “Latvijas kustība “Solidaritāte””, “Tautas kontrole”, “Vienota Rēzekne” un “Vislatvijas sociāldemokrātu kustība “Par Neatkarīgu Latviju!””.

Likums paredz, ka tad, ja partija neiesniedz gada pārskatu, partiju sauc pie administratīvās atbildības. Ja partija atkārtoti neiesniedz gada pārskatu, KNAB priekšniekam ir pienākums divu nedēļu laikā rakstveidā brīdināt attiecīgās partijas valdi. Ja partija arī pēc brīdinājuma nosūtīšanas neiesniedz gada pārskatu, KNAB priekšniekam ir pienākums ierosināt partijas darbības apturēšanu tiesas ceļā. Ja politiskā partija nenovērš likuma pārkāpumu, KNAB priekšniekam ir pienākums ierosināt attiecīgās politiskās partijas darbības izbeigšanu tiesas ceļā.

Pārskati bija jāiesniedz līdz 1.aprīlim.

“Par dzimto valodu” noteiktajā termiņā nav iesniegusi arī Uzņēmumu reģistrā (UR) biedru reģistru, līdz ar to UR partijai ir nosūtīja brīdinājumu par dokumentu iesniegšanu. Tāpat UR norādīja, ka ar tiesas nolēmumu šīs partijas darbība ir apturēta.

Saskaņā ar tiesas spriedumu partijai “Par dzimto valodu!” līdz 30.aprīlim bija jāiesniedz UR partijas biedru saraksts, kā arī jāsamaksā ar tiesāšanos saistītās valsts nodevas.

Partija “Par dzimto valodu!” jeb tā saucamā Lindermana partija oficiāli reģistrēta 2012.gada 24.jūlijā. Partija ir deklarējusi, ka cīnīsies par līdztiesību – par Latvijas pilsonību visiem valsts nepilsoņiem, par oficiālas valodas statusu krievu valodai un par mazākumtautību skolu saglabāšanu. Minētā partija ir arī viena no krievu valodas referenduma rīkotājām. Partijā aktīvi darbojas arī tādi skandalozi pazīstami politiķi kā Jevgēņijs Osipovs un Illarions Girss.

Ja UR atteiks reģistrēt partijas “Par dzimto valodu!” biedru Illariona Girsa un Jevģēņija Osipova portālu “www.zarya.lv” kā masu informācijas mediju, tad to varētu reģistrēt kādā citā Eiropas valstī.

Girss aģentūrai LETA skaidroja, ka arī atteikuma gadījumā portāls turpinās strādāt un biedri jau izskata variantu atteikuma gadījumā portālu, kas darbotos kā masu informācijas līdzeklis, reģistrēt Beļģijā vai Holandē.

Tomēr Girss cer, ka UR neatteiks reģistrēt minēto portālu, jo jau līdz šim tiesu prakse esot pierādījusi, ka nepamatoti UR atteikumi tiek atcelti ar tiesas lēmumu. Tāpat, ja tiks saņemts atteikums, Girss neizslēdz iespēju vērsties tiesā, lai valsts atmaksātu līdzekļu zaudējumu, ko portālam nebūs izdevies piesaistīt, pateicoties reģistrācijas trūkumam.

Girss norādīja, ka jau ir personas, kuras gatavas ieguldīt līdzekļus portāla attīstībā, tomēr viņu nosacījums ir oficiāla reģistrācija. Viņš gan pagaidām atteicies nosaukt konkrētas summas, par kuru iespējamo zaudējumu varētu būt runa.

(papildināta ar pēdējām 4 rindkopām)

Komentāri (20)

Dons Kihots 07.05.2015. 01.25

ruSSfašists ir un paliek ruSSfašists neatkarīgi no tautības… priecājoes par to, ka šamos nolikvidēs, bet… Saskaņa vēl gaisu jauks.

Millers izsauc Štirlicu:
– Štirlic. Par jums kaimiņi sūdzas. Jūs katru rītu pulksten sešos no rīta pilnā skaļumā klausoties PSRS himnu. Nav labi, Štirlic. Kāpēc jūs mokāt ļaudis? Kā tāds fašists, goda vārds.
http://t.co/SgiT3HEQTK

+1
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 06.05.2015. 15.00

arii kremļa sateliitpartijas dereetu klapeet ciet , kaa var valstii pastaaveet partija kura sadarbojas ar kremļa vadošo partiju jeģinnaja rosija , taa atbalsta Ukrainas okupaaciju un nebriinos ka kladzina kremļa dzirdiigajaas ausiis par fašisma atdzimšanu Latvijā

+1
0
Atbildēt

0

haralds 06.05.2015. 16.27

Y, pofig veņņiki, ka taisa pretrunā ar Satversmi esošus referendumus, nezaжопī. pofig veņņiki, ka rīko piketus – šmiketus ar pretlikumīgām prasibām, nezaжопī. pofig veņņiki, ka vicina bijušās okupētājvalsts karogu, nezaжопī. bet kā papīri nav kārtība, tā gan ņem pie backsaides!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu