"Die Welt": Prokremliskajai baikeru bandai neļaus rīkot braucienu Berlīnē (papild.) • IR.lv

“Die Welt”: Prokremliskajai baikeru bandai neļaus rīkot braucienu Berlīnē (papild.)

19
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no kreisās) un "Nakts vilku" vadonis Aleksandrs Zaldostanovs. Foto: AFP/LETA

Krievijas motociklisti caur Poliju dosies 9.maija braucienā uz Berlīni

Krievijas prokremliskajai baikeru bandai “Nakts vilki” netiks dota atļauja 9.maijā Berlīnē doties braucienā uz Treptovas parku, kur atrodas memoriāls padomju karavīriem, ceturtdien vēsta laikraksts “Die Welt”, atsaucoties uz avotu Vācijas drošības struktūrās.

Berlīnes policijā gan vēl nemaz nav saņemts lūgums par šādas akcijas rīkošanu. Tomēr, pat ja tuvākajās dienās šāds pieteikums tiks saņemts, tās rīkotājiem tiks dota negatīva atbilde.

Baikeri varēs rīkot privātu akciju, sacīja avots. Tas ir pieļaujams, bet tai būs jānotiek policijas uzraudzībā.

Ja brauciens tiks rīkots spontāni, tiks iesaistīti lieli policijas spēki, kolonnas monolītums tiks izjaukts, līdz ar to zudīs akcijas efekts.

Polijas premjerministre: Krievijas motociklistu brauciens ir “īpaša provokācija”

Polijas premjerministre Eva Kopača Putinu atbalstošā motociklistu grupējuma “Nakts vilki” iecerēto braucienu “par godu uzvaras 70.gadadienai” cauri Polijai līdz Vācijai nosaukusi par “īpašu provokāciju”, ziņo radio “Tok FM”.

“Plānoto Krievijas motociklistu grupas “Nakts vilki” braucienu cauri Polijai uzskatu par īpašu provokāciju,” teica Kopača.

Otrdien Polijas valdība saņēmusi informāciju par šo braucienu un to, ka “Nakts vilki” nav prasījuši Vācijas vīzas, lai iebrauktu Šengenas zonas valstu teritorijā. Pagaidām nav arī skaidrs, vai šie motociklisti nav vērsušies citās Šengenas zonas valstīs, kas ietilpst viņu maršrutā.

Uz jautājumu, vai Polijas varasiestādes varētu bloķēt “Nakts vilkiem” ceļu cauri valstij, premjerministre teica, ka “galīgo lēmumu pieņems muitnieki”. Polijas ārlietu un iekšlietu ministri valdību par situāciju informēs nedēļas beigās.

“Ja šis motobrauciens kaut kādā veidā apdraudēs mūsu drošību vai, iespējams, radīs nepatikšanas poļiem, tiks iedarbināts likums, kam tas ir domāts,” teica Kopača.

Jau ziņots, ka Krievijas motociklistu bandas “Nakts vilki” iecerētajam braucienam no Maskavas uz Berlīni, ko Kremļa atbalstītais protofašistiskais grupējums iecerējis par godu tā dēvētajai uzvaras dienai un kura maršruts arī šķērso Poliju, piebiedrosies Krievijas Brīvprātīgo asociācija Bruņoto spēku atbalstam, kura organizē autoralliju, ziņo Polijas radio.

Rallija “Uzvaras ceļš” maršruts vedīs no Maskavas uz Baltkrieviju un Poliju un noslēgsies Vācijā 9.maijā.

Asociācija izveidota vēl komunistiskā režīma laikā, un tās mērķis ir nodarboties ar Krievijas pilsoņu “patriotisko audzināšanu”, kā arī atbalstīt bruņotos spēkus un iesaistīties civilajā aizsardzībā, ziņo LETA/AFP.

Īsā paziņojumā, kas otrdien atsūtīts Polijas radio, teikts, ka rallija dalībnieki 18.aprīlī startēs no Maskavas, lai nokļūtu Vācijas pilsētā Torgavā, kur Otrā pasaules kara beigās satikās ASV un padomju armijas. Rallija maršruts ved caur Minsku un Varšavu.

Polijas sabiedrībā jau iepriekš sašutumu izraisīja Krievijas motociklistu bandas “Nakts vilki” plānotais brauciens, un izskanējuši aicinājumi varasiestādēm to nepieļaut.

Motociklistu banda, kurā ir aptuveni 5000 locekļu, kopš tā laika atteikusies runāt ar poļu žurnālistiem. Bandas preses sekretāre Anna Komarova Polijas radio korespondentam Maskavā pavēstījusi, ka kluba vadītājs Aleksandrs Zaldostanovs, kas pazīstams ar palamu “Ķirurgs” un kurš aktīvi pauž atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Kremļa īstenotajai agresīvajai politikai, komentārus nesniegs.

“Nakts vilki” ir arī viens no grupējumiem, kas uzstājas kā Kremļa inspirētās fašistiskās trieciennieku kustības “Antimaidans” dibinātājorganizācija. Bandas locekļi iesaistījušies arī karadarbībā Ukrainā.

Polijas radio krievu redakcijai iepriekš izdevies intervēt Zaldostanovu, kurš norādīja, ka “mēs nedodamies apciemot Poliju, mūsu galamērķis ir Berlīne”.

Jautāts par iespējamiem šķēršļiem Polijā, viņš atbildēja, ka “jebkādas darbības izraisīs reakciju”.

Vienlaikus “Facebook” grupa, kas protestē pret “Nakts vilku” braucienu, savākusi vairāk nekā 10 000 atbalstītāju. Apmēram 4000 cilvēku internetā parakstījuši petīciju Polijas ārlietu ministram Gžegožam Shetinam, kurā aicināts aizliegt krievu motociklistiem braukt cauri Polijai.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (19)

andrejs_gr 15.04.2015. 12.29

Ceru, ka šis bandītu brauciens tālāk par Baltkrievijas robežu netiks. Poļiem ir pietiekami labs pamatojoms – reāli draudi sabiedrikajai kārtībai un drošībai. Un es ticu, ka tā arī notiks – poļi nepieļaus sevi šādā veidā piesmiet.

+20
0
Atbildēt

3

    fretka > andrejs_gr 15.04.2015. 19.06

    Par LV nezinu, bet igauņi esot atteikuši.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > andrejs_gr 15.04.2015. 19.00

    Kas tev teica, ka viņiem LV vēstniecība nav izsniegusi Šengenas vīzas?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > andrejs_gr 15.04.2015. 15.38

    Mjā, mums paveicies, ka viņi nav izdomājuši braukt caur Latviju. Cerams viņus apturēs jau uz Baltkrievijas robežas, ja nē – tad Polijas, skaidrs ka šis brauciens ir provokācija.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Optiskais Tēmeklis 15.04.2015. 12.24

Motoputinisti brauks brāļoties ar tiem, ar ko kopā Poliju un poļus dalīja 1939. gadā? Nepieņemama attieksme, — brauciens iecerēts ne tik daudz Berlīnes, cik poļu un Polijas pazemošanas dēļ.

+16
0
Atbildēt

0

traductrice 15.04.2015. 12.16

Varētu pat šos bandītus arī ielaist, lai Vācija ierauga savām acīm īstenos “antifašistus”. Citādi līdz šim šo “kultūras slāni” dabūjām izbaudīt tikai uz savas ādas.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu