Eiro vērtība nokrītas gandrīz līdz 12 gados zemākajam līmenim • IR.lv

Eiro vērtība nokrītas gandrīz līdz 12 gados zemākajam līmenim

26
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Tas saistīts arī ar Grieķijas parādsaistību krīzi

Eiro vērtība otrdien nokritusies līdz zemākajam līmenim pēdējos gandrīz 12 gados. Tas saistīts ar eirozonas ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, spekulācijām par iespējamu bāzes procentu likmes paaugstināšanu ASV un bažām par Grieķijas parādsaistību krīzi, ziņo LETA/AFP.

Eiro kurss pret dolāru otrdien rīta tirdzniecības sesijā nokritās līdz 1,0735 dolāriem, kas ir zemākais līmenis kopš 2003.gada aprīļa vidus.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien paziņoja, ka tā un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā sākušas iegādāties obligācijas.

Tikmēr eirozonas dalībvalstu finanšu ministri pirmdien aicināja Grieķiju paātrināt reformu īstenošanu un paziņoja, ka pārrunas ar Grieķiju tiks atsāktas trešdien.

Eirozonas dalībvalstu finanšu ministri pirmdien Briselē rīkoja sanāksmi, kurā galvenais temats bija Grieķijas iesniegtie reformu plāni, kurus valsts prezentējusi apmaiņā pret papildu finansiālo palīdzību.

 

Komentāri (26)

Austras koks 11.03.2015. 10.16

Vispār, ja runā par devalvāciju vai valūtas kursa samazināšanos un tā ietekmi uz ekonomiku, ir jāskatās vismaz divos griezumos – ja šāds process notiek mazā ekonomikā (Latvija) un lielā (ES, USA u.tml.).

Mazā ekonomikā, kas ražo salīdzinoši nedaudz preču veidu, kā Latvijā, kursa būtiska krišanās būtu diezgan graujoša, jo ikdienas sadzīves preces lielākā daļa ir imports. Toties lielā ekonomikā, kas ražo ļoti daudz ko (kā ES vai USA), tas uz pašu ražotajām precēm, ar kurām var nosegt pamatvajadzības, iespaidu īpaši neatstāj, tātad mājsaimniecību izdevumi par vienu un to pašu preču grozu nepalielinās, toties preču eksportspēja pieaug.

ES tomēr ražo joprojām ļoti daudz ko, līdz ar to palielinās ES preču konkurētspēja ar ASV, Ķīnas, Korejas un Japānas precēm. Lētā gala preces, protams, ES neražo, tur būs iespaids, bet uz ilgtermiņā izmantojamām kvalitatīvām precēm, ko ražo ES, tas atstās tikai pozitīvu iespaidu – ne tikai eksporta tirgos, bet arī vietējos ES tirgos, jo citās valstīs (ārpus ES) ražotas kvalitatīvas preces celsies cenā un paliks nekonkurētspējīgākas ar ES precēm.

Līdz ar to, šā brīža lēnajā ekonomikas attīstības posmā eiro kursa krišanās Eiropai nāks tikai pa labu. Tas varētu veicināt ražošanas attīstību ES, pie tam eirozonā esošā Austrumeiropa spēs palikt konkurētspējīgāka ar Ķīnu.

Bez tam, šobrīd arī energoresursu (kas pārsvarā nāk no ES ārpuses) cenas ir zemē, kas papildus samazina eiro kursa krišanas negatīvās ietekmes. Pat tas, ka energoresursus tirgo dolāros, nav liela bēda, jo energoresursu cenu kritums ir daudz lielāks salīdzinot ar eiro kursa kritumu pret dolāru.

Ķīnas konkurētspēju pēdējos gados samazina arī algu celšanās Ķīnā tajā sektorā, kur ražo kvalitatīvas preces. Šobrīd jau notiek daļēja rūpniecības aiziešana no Ķīnas. Piemēram, daļa Meksikas uzņēmumu pārceļ ražošanu atpakaļ uz savu valsti, arī ASV daži uzņēmēji pārceļ daļu ražošanas atpakaļ uz ASV.

Latvijai šī eiro kursa krišanās būtu jāizmanto ārpus ES tirgu iekarošanai, un arī ražošanas uzsākšanai un ES tirgu iekarošanai tādās nozarēs, kas var konkurēt ar Ķīnā ražoto vidējas un augstas kvalitātes preču segmentiem.

Eiropai šāda kursa krišanās var nospēlēt arī pozitīvu lomu drošības ziņā, jo daļa rūpniecības varētu tikt pārcelta atpakaļ no Ķīnas. Rūpniecības esamība pašu valstīs ir ne tikai ekonomisks, bet arī drošības jautājums.

+4
-1
Atbildēt

4

    Ēriks > Austras koks 11.03.2015. 12.50

    Lētā gala preces, protams, ES neražo

    ===============

    Nja?Nemaz nezināju,ka tos ar guāra sveķiem un hidrogenētajiem taukiem pilnos surdus,ko pie mums pārdod lielveikalos,ražo ārpus ES…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Normunds > Austras koks 11.03.2015. 15.15

    Te gan jāpiemin nevis Eiropas savienība, bet gan eirozona. Lētajos UK internetveikalos iepirkties vairs nebūs lēti.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 11.03.2015. 13.37

    Vainīgs – nepieminēju to, ka es par pārtiku šoreiz nerunāju.

    Mana doma bija par sadzīves/saimnieciskām precēm, ko izmanto mājsaimniecības un nelieli biznesi, un par industriālo produkciju (dažādas ražošanas iekārtas, traktori, krāni, kuģi utt.)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Unabomberz > Austras koks 11.03.2015. 15.58

    Normund, 2000.gadu sākumā Lielbritānija bija viena no retajām valstīm ar kuru Latvijai bija pozitīvs ārējās bilances saldo (2000.gads – 145 milj. LVL, skat. https://www.bank.lv/publikacijas/gada-parskats/areja-tirdznieciba-un-maksajumu-bilance/2133 ).

    2013.gadā no galvenajām tirdzniecības partnervalstīm pozitīva ārējās tirdzniecības bilance Latvijai bija ar Igauniju, Krieviju, Lielbritāniju un Skandināvijas valstīm (Dāniju, Norvēģiju un Zviedriju), Latvijas Bankas dati.

    Ņemot vērā, ka tirdzniecībā ar Krieviju USD kāpumu pret EUR sedz naftas un gāzes cenas kritums (lielākā importa preču grupa no Krievijas), savukārt no tirdzniecības ar Lielbritāniju Dāniju, Norvēģiju un Zviedriju EUR kursam krītot eksportētāji tikai iegūst, tad es redzu tikai plusus EUR kursa kritumā pret attiecīgo valstu valūtām. Īpaši situācijā, ja EUR kursam krītot inflācija nekāpj.

    Ja tavas ekonomiskās zināšanas ir gatavas likt pretī cita veida analīzi, tad klāj to vaļā, pretējā gadījumā viss ko no tevis var dzirdēt ir “viss slikti, esam pakaļā.”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

MZGD 11.03.2015. 01.59

“Ko tagad teiks eirofīli? Devalvācija rit uz pillu klapi.”

Eirofiili izlasa vikipedijas rakstinu un konstatee ka Eiro devalvacija nav notikusi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Devaluation

+4
-3
Atbildēt

3

    DikembeSakamoto > MZGD 11.03.2015. 02.30

    Jā gan, pareiza terminu lietošana. Bet būtību tas nemaina. Eiro paliek lētāks. Deutche bank eksperti paredz 0,85$ par 1€ 2017.gadā. Stulbie eirofīli ievilka Latviju degošā mājā.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > MZGD 11.03.2015. 15.12

    Pareizi ir skatīties, kāds bija eur/usd kurss, ka Rimševičs piesaistīja latu eur. Cik latvieši jau ir zaudējuši dēļ komjaunieša pokazuhas? Cik es esmu zaudējis no pensijas 2.līmeņa?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    MZGD > MZGD 11.03.2015. 02.59

    2002. Gadā bija 0.82 usd par eiro 2008. 1.6 par eiro. Tagad ir ap 1:1. Par ko panika, kāda degoša māja?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Kurmītis 11.03.2015. 08.51

: )))) … nu veiksmes stāsts taču. Tūlīt izlīdīs kāds Briseles cirvis un sāks kompostrēt smadzenes, cik tas labi un kā pozitīvi ietekmē kopējo Eropas politiku un cik šausmīgi slikti esot priekš Krievijas … : )

+1
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu