Skandāls Novosibirskas opernamā – Vāgnera operas iestudējums aizskar baznīcu • IR.lv

Skandāls Novosibirskas opernamā – Vāgnera operas iestudējums aizskar baznīcu

16
Skats no Novosibirskas operas teātrī iestudētās Riharda Vāgnera operas "Tanheizers". Foto no Krievijas medija "Kommersant"

“Tanheizera” darbības pārcelšana uz mūsdienām sadusmo ticīgos, pret režisoru un direktoru ierosināta administratīvā lieta

Novosibirskas prokuratūra ierosinājusi administratīvās pārbaudes lietu par Novosibirskas operas un baleta teātrī iestudēto Riharda Vāgnera operu “Tanheizers”, kas esot aizskārusi ticīgo jūtas. Operu iestudējis režisors Timofejs Kuļabins, diriģents ir latvietis Ainārs Rubiķis.

Prokuratūra saņēmusi Novosibirskas metropolīta Berdskas Tihona sūdzību par kristiešu simbolikas izmantošanu operas iestudējumā un vērsusies pret režisoru Kuļabinu, kurš iestudējis “Tahheizera” mūsdienīgu versiju, ziņo BBC.

Novosibirskas baznīcas vadītājs savā sūdzībā prokuratūrai raksta, ka “iestudējums aizskar ticīgo tiesības, baznīcas simbolika šajā operā tiek izmantota ne tai paredzētajiem mērķiem”. Ticīgie ir sašutuši, raksta vēstules un zvana, žurnālistiem teicis baznīcas vadītājs.

Vāgnera opera “Tanheizers” Novosibirskas operā tika pirmizrādīta 2014.gada decembrī. Operas darbība ir pārcelta uz mūsdienām – bruņinieks Tanheizers ir pārtapis kinorežisorā, kurš uzņem filmu “Venēras grota” par iespējamu Jēzus Kristus grēkā krišanu jaunības gados.

Kā raksta tīmekļa medijs “Taiga.info”, iespējams, svētā tēva neapmierinātību varēja izraisīt izrādē redzamais kinorežisora Tanheizera uzņemtās filmas “Venēras grota” plakāts. Tajā Kristus attēlots starp sievietes kājām.

Pēc tam, kad tēvs Tihons bija divas reizes vērsies ar sūdzību prokuratūrā, norādot, ka viņam Vāgnera mūzika nav tā mīļākā – priekšroku Novosibirskas baznīcas galva dodot padomju armijas dziesmām, prokuratūra ierosināja administratīvo lietu pret režisoru Kuļabinu un teātra direktoru Borisu Mezdriču – par apzinātu publisku reliģiskās literatūras, kulta priekšmetu un atribūtikas apgānīšanu.

Ja tiesa būs vienisprātis ar prokuratūru, vainīgajiem draud administratīvā atbildība soda naudas formā vai arī obligātie sabiedriskie darbi.

Teātris ir paziņojis, ka likuma ietvaros aizstāvēs savu pozīciju šādam “Tanheizera” iestudējumam. Kā raksta mūzikas kritiķi, “neparastais iestudējums, kas atbalstīts ar pārdomātu, rafinētu un turklāt emocionālu un psiholoģiski spēcīgu Aināra Rubiķa muzikālo interpretāciju ļauj izrādi uzskatīt par teātra pagājušās sezonas labāko darbu”.

Komentāri (16)

west 24.02.2015. 19.07

Krievijas ticīgos tagad ar varu dzen uz operu, lai viņi tur garīgi pamocītos ? Ja nē, tad kā tas var aizskart to cilvēku jūtas, kuri to nemaz neskatās ? Un “pareizticīgie” baķuškas tikpat slimīgi reaģē arī uz visām līdzīga satura filmām kinoteātros ?

Pat ja opera ir eksperimentāls murgs, kā tas visticamāk arī ir, tad kāds tam sakars ar baznīcu, kā tādu ? Vai tiešām kristiešu Dievs un šīs pasaules radītājs pēkšņi ir kļūvis tik vājš, ka tam ir vajadzīga kaut kāda nezināmas izcelsmes baķušķu aizsardzība ? Viņi vispār Bībeli kādreiz ir lasījuši ?

Ja par Krieviju, tad no tās tiek lipināta pareizticīgā Irāna ar visiem no tā izretošajiem atribūtiem. Nabaga zombiji.

+11
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > west 25.02.2015. 07.43

    aivarsk

    Nekā kopiska sektai, kura ir nosvītrojusi krustu, ar kristietību. Bizantijas sātanisko ideoloģiju izvēlējās Voldemārs, jo ne katoļi, ne judaisti, ne musulmaņi pirms tūkstots gadiem vairs neatzina vergturību un tā bija pēdēja vieta Eiropā, kur tā bija saglabājusies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > west 25.02.2015. 01.12

    west, draugs, tas stāsts taču nav ne par Dievu, ne kristiešiem, bet par pravoslāvisko dzīvesveidu!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 24.02.2015. 19.35

Krievija Putina laikā pārvērtusies par ko vidēju starp trakonamu un melnsvārču sektu, normāliem cilvēkiem šai valstī darīt vairs nav ko.

+10
-1
Atbildēt

3

    Ebenemezers-3 > dzeris49 24.02.2015. 20.51

    Juus saakat runaat Šveika vaardiem

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 24.02.2015. 22.17

    Krievija Putina laikā pārvērtusies

    ————————————-

    Nopietni? Krievs arī Āfrikā ir krievs.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 25.02.2015. 01.23

    Džeri, nekas nekur nav pārvērties – tāda tā krievija ir bijusi. Pie ģimona garroča, pie vaņkas briesmīgā, pie peķām, pie aleksandra, pie iļjiča, pie džugašvili, pie brežņeva, pie andropova, pie visiem citiem, tagad pie pļutkina.

    1000 gadus visi zina, kas ir krievija, bet tu pamodies aizvakar?

    Ne viņiem varēja ticēt, ne varēs! Un nav ko muldēt par dažiem “labajiem cariem” pa vidu. Tiem vienkārši naudas pamazāk bija.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 24.02.2015. 20.53

Man rādās tieša paralēle ar muslimiem, kurus arī mēdz “aizskart” mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis. Nākamais solis – fiziska izrēķināšanās ar “nepareizajiem”?

+10
-2
Atbildēt

2

    aivarsk > traductrice 25.02.2015. 01.31

    Pravoslāvija taču ir Bizantijas sastāvdaļa, kad 1054.gadā kristiešu baznīcas – Romas un Konstantinopoles – oficiāli atdalījās. Rietumu kristieši sāka sevi dēvēt par Romas katoļiem, bizantieši – par pareizticīgajiem. Bizantijas imperatori par galveno uzskatīja Konstantinopoles patriarhu, kura dievnams bija Justiniāna laikā celtā Sofijas katedrāle.

    http://i.uzdevumi.lv/Resources/c1001133-c652-44c3-a7bc-6d2a72d52ec8/aaas.jpg

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > traductrice 24.02.2015. 22.50

    Islama un pravoslāvisma garīgā tuvība nekad nav bijusi noslēpjami. Paši krievi to jau sen pietiekoši skaidri formulējuši – basurmanu pusmēness mums tuvs, latīņu krusts – pretīgs. Mūsdienās Rietumāzijas vai kā viņu tur pareizi saukt visaugstākajos līmeņos aktīvi attīstās ideja par kopīgo pravoslāvisma un islama karu (tieši karu visā tā krāšņumā) pret rietumu imperiālistiem.

    Vēl īpaši tiem, kuri te raud par Puķina un /vai TV nozombēto tautu – nekas tur nav nozombēts. Mainās izkārtnes un karogu krāsas, „narod – bogonōsec” bez aizķeršanās pārsaucas par „narod – strojīķeļ komuņizma” un atpakaļ, bet dziļākais saturs, domāšana, arhetipi ir pārsteidzoši nemainīgi jau daudzus gadsimtus. Pravoslāvisma un komunisma idejisko paralēļu ir daudz vairāk, kā atšķirību, bet kopīgi ar rietumu kristietību ir tikai daži vārdi ar pavisam citu jēgu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu