Rinkēvičs: ES drošības stratēģija ir novecojusi • IR.lv

Rinkēvičs: ES drošības stratēģija ir novecojusi

21
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Saeimā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Ministrs: ES joprojām nav atkopusies no krīzes sekām

Eiropas Savienības (ES) drošības stratēģija ir novecojusi, šādu viedokli ārpolitikas debatēs Saeimā pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Runājot par situācijas attīstību pasaulē, ministrs norādīja, ka ES robežu tuvumā, kā arī tradicionālajos un jaunajos karstajos punktos ES drošības stratēģija ir novecojusi.

“Tās pirmais teikums “Eiropa nekad agrāk nav bijusi tik labklājīga, droša un brīva” jau pats par sevi liecina, cik tāla ir šī gada realitāte no 2003.gadā rakstītā. Tāpēc jau mūsu prezidentūras laikā ir nepieciešams uzsākt tās pārskatīšanu. ES daudz vairāk jāinvestē kopējo aizsardzības spēju attīstībā, aizsardzības budžetu palielināšanā, sadarbības ar NATO uzlabošanā, kā arī aizsardzības rūpniecības modernizācijā,” pauda ministrs.

Politiķis norādīja, ka Latvija sniegs ieguldījumu Eiropas Kopējās drošības un aizsardzības politikas stiprināšanā, piedaloties Kopīgās drošības un aizsardzības politikas misijās un operācijās Afganistānā, Gruzijā, Somālijā un Mali. Tāpat tiek plānota arī Latvijas dalība ES civilajā misijā Ukrainā, ziņo LETA.

ES joprojām nav atkopusies no krīzes sekām, norādīts ārlietu ministra ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos.

Ministra ziņojumā atgādināts, ka pagājušais gads Latvijas integrācijas Eiropā vēsturē paliks kā gads, kurā Latvija pievienojās eirozonai, kļūstot par deviņpadsmito tās dalībnieci. Tomēr šogad izaicinājumus ES noteiks starptautiskā vide, kā arī iekšpolitiskā situācija ES. Tiek paredzēts, ka šogad lielākais izaicinājums saistīsies ar drošības situāciju pie ES robežām un tās varbūtēju pasliktināšanos. Tāpat aktualitāti nezaudēs migrācijas spiediens, galvenokārt uz ES dienvidu robežām.

No ES iekšējiem faktoriem vislielākais izaicinājums joprojām būs ekonomiskās izaugsmes un konkurētspējas veicināšana, kā arī sociālie jautājumi. Tāpat tiek uzsvērts, ka ES joprojām nav atkopusies no krīzes sekām. Šī iemesla dēļ ekonomiskās stagnācijas draudi šogad aktualizēs diskusiju ES par līdzšinējo ekonomikas pārvaldes un budžeta disciplīnas instrumentu efektivitāti.

Savukārt ES konkurētspējas veicināšanā liela nozīme būs ES vienotā tirgus stiprināšanai, nodrošinot investīciju piesaisti, efektīvu regulējuma piemērošanu un veicinot uzņēmējdarbības attīstību. Tāpat būtiska būs Latvijas iesaiste līdzīgi domājošo ES dalībvalstu grupas pašiniciatīvas pasākumos, veicinot pilnvērtīgāku vienotā tirgus potenciāla izmantošanu un veidojot proaktīvu un pozitīvu Latvijas tēlu.

Latvijai arī šogad būs būtiski sadarboties ar ES augsto pārstāvi ārējā un drošības politikā, veicināt drošību, ekonomisko un sociālo stabilitāti ES kaimiņu valstīs un plašākā pasaulē.

“Ekonomiski spēcīga un sociāli stabila ES, kas īsteno aktīvu un vienotu ārpolitiku, ļaus vairot iedzīvotāju ticību Eiropas sadarbības idejai, kā arī stiprinās ES pievilcību starptautiskajā arēnā,” pausts ziņojumā.

Āboltiņa: Latvijai par drošību jādomā aizvien aktīvāk

Tagad Latvijai kā nelielai valstij par drošību ir jādomā aizvien aktīvāk, pievēršot uzmanību savām vājajām vietām, arī civilajai aizsardzībai un sabiedrības iesaistei drošības stiprināšanā, ceturtdien, uzrunājot kolēģus Saeimas ārpolitikas debatēs, uzsvēra partijas “Vienotība” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Nākotnē aizvien lielāks uzsvars liekams uz sabiedrības iesaisti drošības stiprināšanā – jaunsargu un zemessargu plašāku iesaisti militāru iemaņu apgūšanā, sabiedrības izglītošanā un arī patriotisma vairošanā, teica Āboltiņa, uzsverot, ka drošības apdraudējuma gadījumā tas var būt nozīmīgs iekšējās drošības balsts.

“Krievijas agresija ir satricinājusi globālo starptautisko kārtību, un, neraugoties uz to, ka Latvijā tiešu militāru draudu nav, Krievijas aizvien uzstājīgākie spēka demonstrējumi, agresīvās militārās mācības ne tikai Baltijas pierobežā, pastāvīga klātbūtne pie jūras robežām, provokācijas gaisa telpā, neļauj mums šogad ieslīgt pašapmierinātībā,” pauda Āboltiņa.

Vienlaikus deputāte atgādināja, cik nozīmīgs ieguvums Latvijas drošības stiprināšanā ir pagājušajā gadā notikušais NATO samits Velsā. “Alianses apņemšanās stiprināt NATO, tostarp Baltijas valstu, militārās spējas, NATO spēku klātbūtne Baltijā un Latvijā, ņemot vērā mūsu valsts vēsturisko pieredzi un pastāvošo spriedzi, cilvēkiem nozīmē daudz,” norādīja Āboltiņa. 

Arī nesenie traģiskie notikumi Parīzē diemžēl ir apliecinājums tam, ka draudi Eiropas drošībai ir ne vien daudzveidīgi un savstarpēji saistīti, bet kļūst aizvien sarežģītāki un vērienīgāki. “Mēs neapšaubāmi varam ar zināmu atvieglojuma sajūtu uzņemt atbildīgo drošības dienestu vērtējumu tam, ka Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, terorisma draudu līmenis ir zems, tomēr mums jāapzinās, ka Latvija nepastāv izolēti kopējā Eiropas kartē,” pauda Āboltiņa. Savā uzrunā deputāte norādīja, ka jau tuvākajā laikā ļoti nopietni visos līmeņos jāpievēršas tieši radikalizācijas un neiecietības mazināšanai, kā arī naida runas problemātikas novēršanai.

Vērtējot Eiropas valstu reakciju uz nesenajiem traģiskajiem notikumiem un drošības izaicinājumiem, Āboltiņa atzina, ka šoreiz Eiropa simboliski parādījusi ārkārtīgi lielu saliedētību, ticību, cieņu un nozīmi tās vērtībām – mieram, solidaritātei, cilvēktiesībām un pamatbrīvībām. “Lai nosargātu demokrātiju, un demokrātiskās vērtības, lai rastu stabilitāti Eiropā, svarīgāk par visu ir būt vienotiem un saliedētiem,” uzsvēra Āboltiņa.

“Tas ir atmodinājis mūs visus, jo esam apzinājušies propagandas bīstamību, jeb precīzāk, tās monopola bīstamību. Un šī nav tikai Latvijas vai Baltijas problēma,” uzsvēra deputāte, norādot, ka vairākas Eiropas valstis, saskaroties ar Krievijas izvērstā informatīvā kara sekām, ir apzinājušās nepieciešamību cīnīties ar Krievijas propagandas aktivitātēm.

Visu Rinkēviča uzrunu Saeimā lasiet šeit.

Komentāri (21)

zanE. 22.01.2015. 11.19

….pa retam ieskatos ir.lv vietnē – viss pa vecam…”ločmeļa”” un “lat.valsts” vietu ES, Latvijas un Latvijas politiķu noriešanā veiksmīgi aizpilda ln0…raujas melnās miesās…paliek tikai atklāts jautājums – ln0 arī pelna RU rubļus, lai papildinātu niecīgo pensiju, vai izpilda noderīgā idiota lomu?…

….šķiet, sovoki sapratuši – kas gan vislabāk spēs savējos noriet, kā vien tie, kas uzdodas par “savējiem”…

+11
-8
Atbildēt

6

    aivarsk > zanE. 22.01.2015. 11.44

    Par tēmu nav ko teikt?

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > zanE. 22.01.2015. 17.37

    Edgars Avotiņš. Es zināmā mērā piekrītu Zanei – ne jau tīri personaliju ziņā, bet gan par to, ka šeit regulāri ir nekritiski komentāri ar galveno tēmu… Republikas vara – Saeima, Valdība, Prezidents … VISS ir slikti… Jādomā, ko šajā situācijā var labu izdarīt.

    __________________

    Nu kā tad galu galā ir? Nekritiski vai pārāk kritiski? Par ko man vajadzētu slavēt Bērziņu vai Rinkēviču? Ministri nav nelaiķi, par kuriem tikai labu, un dziedot šiem slavas dziesmas, šie labāki neķļūs.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 22.01.2015. 14.40

    aivarsk

    Zane, noderīgā idiota lomu tu taču svāci sev!

    ______________

    Dzēris un zanE nav noderīgie idioti, bet gan neslēpti ienaidnieki. NI reizēm peld to ķīļūdenī un bieži uzbrūk pavisam nevainīgiem, baidoties ienaidnieku acīs izskatīties neobjektīviem.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    lno > zanE. 22.01.2015. 11.51

    zanE… paliek tikai atklāts jautājums – ln0 arī pelna RU rubļus, lai papildinātu niecīgo pensiju, vai izpilda noderīgā idiota lomu?…

    _________________

    :):):)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarsk > zanE. 22.01.2015. 12.23

    Zane, noderīgā idiota lomu tu taču svāci sev!

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > zanE. 22.01.2015. 15.24

    Es zināmā mērā piekrītu Zanei – ne jau tīri personaliju ziņā, bet gan par to, ka šeit regulāri ir nekritiski komentāri ar galveno tēmu, ka patreizējā Latvijas Republikas vara – Saeima, Valdība, Prezidents … VISS ir slikti.

    Šādi komentāri tiešām lej ūdeni uz Krievijas popagandas dzirnavām.

    Es aicinātu kritizēt konkrētu nepareizu rīcību un pretī dodot racionālus priekšlikumus.

    Par cilveku pagātnes grēkiem, vai Saeimas proporcionalo sastāvu … nu tur nav jēgas gausties – kāds ir tāds ir. No gaušanās vai lamašanās tas nekādi neizmainīsies. Jādomā, ko šajā situācijā var labu izdarīt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

aivarsk 23.01.2015. 00.29

Medevedev’s grim bookkeeping included the following tragic episodes: 1 million imprisoned or exiled between 1927 to 1929; 9 to 11 million peasants forced off their lands and another 2 to 3 million peasants arrested or exiled in the mass collectivization program; 6 to 7 million killed by an artificial famine in 1932-1934; 1 million exiled from Moscow and Leningrad in 1935; 1 million executed during the ”Great Terror” of 1937-1938; 4 to 6 million dispatched to forced labor camps; 10 to 12 million people forcibly relocated during World War II; and at least 1 million arrested for various “political crimes” from 1946 to 1953.

Although not everyone who was swept up in the aforementioned events died from unnatural causes, Medvedev’s 20 million non-combatant deaths estimate is likely a conservative guess.

Indeed, Aleksandr Solzhenitsyn, the literary giant who wrote harrowingly about the Soviet gulag system, claimed the true number of Stalin’s victims might have been as high as 60 million.

Most other estimates from reputed scholars and historians tend to range from between 20 and 60 million.

In his book, “Unnatural Deaths in the U.S.S.R.: 1928-1954,” I.G. Dyadkin estimated that the USSR suffered 56 to 62 million “unnatural deaths” during that period, with 34 to 49 million directly linked to Stalin.

In “Europe A History,” British historian Norman Davies counted 50 million killed between 1924-53, excluding wartime casualties.

0
0
Atbildēt

0

lno 22.01.2015. 10.40

Vai tad ES kādreiz bijusi drošības stratēģija? Tā vienmēr paļāvusies uz ASV. Tukšmuldētāji.

+8
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu