FOTO: Ķīlnieku sagrābējs košera veikalā mudinājis draugus uzbrukt policijas iecirkņiem (papild.) • IR.lv

FOTO: Ķīlnieku sagrābējs košera veikalā mudinājis draugus uzbrukt policijas iecirkņiem (papild.)

39
Policijas eksperti pie islāma ekstrēmista Amedija Kulibali līķa Parīzē pēc ķīlnieku atbrīvošanas operācijas. Foto: EPA/LETA

Uzbrucējs košera veikalā nogalinājis arī četrus ķīlniekus

Terorists, kurš piektdien košera pārtikas veikalā Parīzes austrumos bija sagrābis ķīlniekus, pirms tika likvidēts policijas operācijā, zvanījis draugiem mudinot tos veikt citus uzbrukumus, ziņo drošības dienesti.

32 gadus vecais islāma ekstrēmists Amedijs Kulibali, kurš intervijā Francijas televīzijai no ķīlnieku sagrābšanas vietas apgalvoja, ka savu rīcību koordinējis ar žurnāla “Charlie Hebdo” darbinieku slepkavām brāļiem Kuaši, “aicinājis draugus uzbrukt vairākiem mērķiem, konkrēti policijas iecirkņiem Parīzes priekšpilsētās,” pavēstījuši avoti drošības dienestos.

Tikmēr viņa 26 gadus vecā piedzīvotāja Hajata Bumedine, kas tiek apsūdzēta par līdzdalību ceturtdien pastrādātajā policistes slepkavībā, joprojām atrodas meklēšanā.

Intervijā televīzijas kanālam BFM Kulibali arī apgalvojis, ka viņš esot teroristiskās organizācijas “Islāma valsts” loceklis.

Tikmēr prokuratūra paziņojusi, ka četri cilvēki, kuru mirstīgās atliekas tika atrastas košera veikalā pēc ķīlnieku atbrīvošanas operācijas, noslepkavojis Kulibali brīdī, kad viņš ielauzās veikalā.

Prokuratūra norādījusi, ka, analizējot līķu stāvokli un paša terorista izteikumus televīzijas intervijā, secināts, ka neviens no ķīlniekiem nav gājis bojā policijas operācijas laikā, ziņo LETA/AFP.

Prokuratūra arī paziņojusi, ka saistībā ar islāmistu teroristu pēdējo dienu uzbrukumiem Parīzē piektdienas vakarā aizturētas vēl piecas personas.

Francijas policija atrisinājusi abas ķīlnieku krīzes; teroristi likvidēti

Francijas policija piektdien atrisinājusi abas ķīlnieku krīzes, kuras bija izraisījuši islāmistu ekstrēmisti, vēsta LETA/AFP/BBC.

Damertēnengēlā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Parīzes un 12 kilometrus no Šarla de Golla starptautiskās lidostas, policijas operācijā tika nošauti brāļi Šerifs un Saids Kuaši, kas tika turēti aizdomās par slaktiņu žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijā.

Viņu sagrābtais ķīlnieks nav cietis un ir atbrīvots.

Gandrīz vienlaikus policija sāka ķīlnieku atbrīvošanas operāciju Parīzes austrumos, kur košera pārtikas veikalā piecus vai sešus cilvēkus sagūstīja kāds bruņots vīrietis, kas, domājams, bija saistīts ar brāļiem Kuaši. 

Arī šis ķīlnieku sagrābējs operācijas laikā tika likvidēts. 

Pēc operācijas no veikala izskrēja, pēc dažu mediju ziņām, vismaz ap desmit ķīlnieku, taču patiesais sagrābto ķīlnieku skaits pagaidām nav zināms oficiāli. 

Operācijas laikā Damertēnengēlā viens policists guvis ievainojumus, kamēr ķīlnieku atbrīvošanas laikā Parīzes austrumos ievainoti divi policisti.

Kā paziņojusi Iekšlietu ministrija, piektdien kopumā Parīzē un tās aglomerācijā drošības operācijas bijuši iesaistīti 80 000 dažādu drošības dienestu darbinieku.

Jau ziņots, ka bruņotais vīrietis, kurš Parīzes austrumos sagrābis vismaz piecus ķīlniekus košera veikalā, pieprasījis atbrīvot brāļus Kuaši, kurus policija vajā par slaktiņu satīras žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijā.

Viņš paziņojis, ka ķīlniekus atbrīvos tikai tad, kad brāļi Kuaši, kuri patlaban ir ielenkti kādā tipogrāfijā pie Parīzes, nebūs brīvi, vēsta mediji.

Terorists piedraudējis, ka tad, ja policija gribēs ieņemt tipogrāfijas ēku, kur slēpjas brāļi, viņš nogalinās ķīlniekus.

Jau ziņots, ka apšaudē, kas piektdien notikusi Parīzes austrumos un kuras laikā ar divām mašīnpistolēm bruņots vīrietis uzbrucis košera pārtikas veikalam, nogalināti vismaz divi cilvēki, ziņo franču mediji. Pēc tam uzbrucējs veikalā sagrābis vismaz piecus ķīlniekus, raksta LETA/AFP.

Ir aizdomas, ka uzbrucējs ir tas pats vīrietis, kurš ceturtdien Parīzes dienvidos ceturtdien noslepkavoja policisti.

Kāds avots policijā aģentūrai AFP pavēstījis, ka šis uzbrucējs varētu būt saistīts ar teroristiem, kas trešdien uzbruka žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijai, noslepkavojot 12 cilvēkus.

Policija tagad noskaidrojusi aizdomās turamos par policistes slepkavību Monrūžā pie Parīzes, vēsta mediji. Tie ir 32 gadus vecais Amedi Kulibali un 26 gadus vecā Haijata Bumedjēna.

Pēc policijas informācijas, Kulibali 9.janvārī arī sagrāba ķīlniekus košera veikalā Parīzē. Savukārt Bumedjēna ir viņa bijusī draudzene.

Zināms arī, ka Kulibali bijis tā paša islāmistu grupējuma dalībnieks, kuram piederējuši Francijas policijas meklētie brāļi Šerifs un Saīds Kuaši, kas uzbruka žurnālam “Charlie Hebdo”. 

Kulibali 2010.gadā redzēts kopā ar Šerifu Kuaši, vienu no brāļiem. Viņi abi esot apmeklējuši pazīstamo islāmistu ekstrēmistu Džamelu Beghalu, kas plānojis kāda cita islāmista bēgšanu no cietuma. Tolaik Kulibali tika notiesāts par līdzdalību bēgšanas gatavošanā un kopš tā laika ir labi zināms pretterorisma policijas vienībai.

Cilvēks, ko noziedznieki plānoja atbrīvot, ir alžīriešu izcelsmes terorists Aits Ali Belkacems, kuram 2002.gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par sprādziena sarīkošanu Orsē muzeja metro stacijā 1995.gada oktobrī, kurā tika ievainoti 30 cilvēki.

Tikmēr brāļi Šerifs un Saids Kuaši pēc pakaļdzīšanās ielenkti Damertēnengēlā – aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Parīzes un 12 kilometru attālumā no Šarla de Golla starptautiskās lidostas.

Aizdomās turamie ielenkti mazā tipogrāfijā CTD, arī viņi sagrābuši vienu ķīlnieku, kas, pēc neapstiprinātiem datiem, ir sieviete. Uz notikuma vietu nosūtīti 1500 policisti.

Notikuma vietu norobežojusi policija, kas mudina apkārtnes iedzīvotājus neatstāt telpas.

Reaģējot uz ķīlnieku krīzi vienā no Parīzes košera pārtikas veikaliem, Francijas varasiestādes devušas rīkojumu slēgt visas tirdzniecības vietas slavenajā Marē ebreju kvartālā, ziņo aģentūra AP.

Tikmēr labdarības organizācija “The Community Security Trust”, kas veic antisemītisko incidentu monitoringu, aicinājusi arī Lielbritānijas policiju pastiprināt patruļas ebreju apdzīvotajās apkaimēs.

Ķīlnieku sagrābējs Monpeljē padevies

Bruņotais vīrietis, kas piektdien Monpeljē juvelieru veikalā sagrāba divas ķīlnieces, ir padevies, ziņo amatpersonas, norādot, ka šim incidentam nav nekāda sakara ar dramatiskajiem notikumiem Parīzē, kurus izraisīja islāmistu ekstrēmisti.

Pēc sarunām ar policiju, kas ilga aptuveni septiņas stundas, noziedznieks agrā sestdienas rītā ir padevies, vēsta avoti likumsargu aprindās.

Abas ķīlnieces nav cietušas un ir atbrīvotas.

“Šis vīrietis iegāja juvelieru veikalā, taču tas nebija laupīšanas mēģinājums, un viņa motīvi nav zināmi,” žurnālistiem pavēstīja prokuratūras pārstāvis.

Tomēr iepriekš aģentūrai AFP viņš apgalvoja, ka tā esot bruņota laupīšana, un uzstāja, ka “tam nav nekāda sakara ar to, kas notiek Parīzē”.

Neskatoties uz to, pirms vīrietis padevās, policijas pretterorisma vienības norobežoja lielu daļu Monpeljē centra.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (39)

dzeris49 09.01.2015. 16.35

Islama teroristi jūtas Francijā, kā savās mājās.

Acīmredzot, uzbrukums košera veikalam ir šo “reliģiozo cilvēku” pateicība Francijas politiķiem, kas, cik atceroas, iestājas par Palestīnas valsts atzīšanu un ārkārtīgi nosodīja Izraelu, vienīgo demokrātisko valsti, kas reāli saprot, ar ko tai darīšanas, un reāli ar šiem barbariem cīnās, nevis mēģina tiem izdabāt.

Nepolitkorekti, protams, bet, pateikšu – varbūt, labi, ka Francija pāris dienas pabūs Izraelas situācijā, varbūt, kreisajiem plānprātiņiem un pseidoliberālajiem idiotiem pieleks, ka ļaundabīgo audzēju var tikai likvidēt, to nevar “pāraudzināt”, “integrēt”, “izpradst tā prasības”, situācija ir ārkārtīgi vienkārša – vai nu ļaundabīgais audzējs pieveiks tevi, vai veselīgs organisms pieveiks ļaundabīgo audzēju.

Kaut, šaubos, ka sapratīs, cik lasīju, Francijā pat protesti pret šiem barbariem notiek ar lozungu “par nācijas vienotību”, nevis “pret radikālo islamu”, vārdu “islams” minēt nedrīkst, daudzi “kreisie” jau apgalvo, ka šie teroristi ir, tipa, “atstumtie”, “nomaldī’jušās avis”, ko sabiedrība “nav spējusi pietiekami integrēt”, utt., un ar Islama reliģiju tam vispār nav nekāda sakara.

+17
-2
Atbildēt

4

    aivarsk > dzeris49 09.01.2015. 19.51

    Dzeris “par nācijas vienotību”, nevis “pret radikālo islamu”, vārdu “islams” minēt nedrīkst, daudzi “kreisie” jau apgalvo, ka šie teroristi ir, tipa, “atstumtie”, “nomaldī’jušās avis”,

    ________________________

    Jāsaka, ka “par laimi” acu atvēršanai un par nelaimi visiem Eiropas pseidoliberāļiem, jeb, kā viņus mēdz dēvēt – liberastiem, ISIS garīdznieki jau paspēja uzņemties kopislāmisko atbildību un piedraudēt citām valstīm. Plaši vispasaules “mēreno” islāmistu protesti neseko :))

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Krotow > dzeris49 10.01.2015. 15.46

    Džeri, kā naglai pa galvu :) Mēģināt izprast šo publiku ir tas pats kas savannā mēģināt izprast hiēnu baru, kuras gatavojās tevi apēst. Žīdi to jau sen ir sapratuši un ceru, ka Eiropas vadoņiem tas pieleks, vēlākais, šogad. Jo pēc tam var gadīties, ka vairs nebūs, kam pielekt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 09.01.2015. 21.31

    Tieši šobrīdējais pie varas esošo meinstrīms ar nekontolējamo imigrācijas politiku, aizsardzības vajadzību neapzināšanos ir nodrošinājis to “dzīves kvalitāti”, ka neviens eiropietis vairs nevar būt drošs, ka viņa birojā neielauzīsies, nesakapās uz ielas ar mačeti, neuzspridzinās autobusā, nenogalinās grautiņos – no Stokholmas līdz Gibraltāram!

    Nu ko? Vai par tādu Eiropu sapņoja Eiropas Savienības tēvi?

    Konrāds Adenauers

    Jozefs Behs

    Johans Vilems Beijens

    Vinstons Čērčils

    Alčide de Gasperi

    Valters Halšteins

    Siko Mansholts

    Žans Monē

    Robērs Šūmans

    Pols-Anrī Spāks

    Altjero Spinelli

    Ko viņi domātu par savu ideju šodien??? Cik tālu tā ir sačakarēta? Cik mums ir bīstama ES izjukšana, katram jāsaprot, ka bez tās mūs ātri vien savāks…

    Bet kāds ir parūpējies, lai LePēnai nākamajās vēlēšanās būtu 50%, lai GB nobalso referendumā par izstāšanos dēļ migrācijas politikas utt. utjpr.

    Vai tiešām vadošie “liberāļi” neattapsies paši glābt to, ko vēl var saglābt???

    +11
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 09.01.2015. 19.57

Le Monde raksta, ka košera veikala ķīlnieku atbrīvošanas operācijā diemžēl esot bājāgājušie, bet neprecizē skaitu. Cerams, ka šīs ziņas neapstiprināsies. Tas, ka ķīlnieku krīze ir beigusies un agresori likvidēti, ir atvieglojums, tomēr nedrošība un bailes saglabājas. Francijas prezidentam, kurš šovakar uzstāsies ar runu, ir skaidri jāpasaka, ko un kā viņa valdība plāno darīt, lai cilvēki Francijā justos un būtu droši, kas šo notikumu kontekstā ir viņa valdības galvenais uzdevums. Un mēģināt izskaidrot vai vismaz pašam pacensties saprast, kāpēc tieši Francijas pilsoņi dodas karot Islāma valsts džihādistu rindās.

+5
-2
Atbildēt

5

    edge_indran > LoveLove 10.01.2015. 12.11

    ——–

    Vari nešaubīties – ja kas Francijas pilsoņiem nepatiks, tad būs vēl asiņaināks pilsoņu karš par reiz jau piedzīvoto:

    “Svētdien, 1960. gada 24. janvārī Alžīras ielās tiek celtas barikādes. Aiz tām nostājas aptuveni 1500 bruņotu balto kolonistu – Francijas pilsoņi, kas dzīvo Alžīrijā. Viņi vēlas gāzt Francijas valdību un Valsts prezidentu Šarlu de Gollu, kas plāno vest sarunas ar alžīriešu Nacionālās atbrīvošanas fronti (franciski – Front de Libération Nationale, FLN), kura jau gadiem cīnās par Alžīrijas neatkarību.” http://ilustretavesture.lv/content/generalu-kars-pret-sarlu-de-gollu

    https://www.youtube.com/watch?v=VXCxWlhf-TQ

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > LoveLove 09.01.2015. 20.13

    Ir ne tikai 4 bojā gājušie, bet arī 2 jaunas “krīzes”…Kopējais bojā gājušo skaits esot 12. Parīzes ziemeļos dzirdama šaušana un sprādzieni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > LoveLove 10.01.2015. 07.56

    >Andrejs. Viņi ir neapmierināti ar to, ka Francijas valdība viņiem uz paplātes nepienes kvalificētu darbu ar milzīgu atalgojumu, kaut arī viņiem nav izglītības, ar to, ka sabiedriskās vietās (cik lasīts, piemēram, teātros, tiesās, bankās, droši vien arī citur) aizliegts valkāt “burkas”(tā laikam to sejas masku sauc), un droši vien arī ar citiem “cilvēktiesību apspiešanas gadījumiem”. Šaubos, vai iespējama kāda cita rīcība, kā vien palūgt viņus posties mājup.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 09.01.2015. 22.20

    jānoskaidro ar ko viņi ir neapmierināti. Un tad jārīkojas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > LoveLove 09.01.2015. 20.16

    LoveLove ko un kā viņa valdība plāno darīt, lai cilvēki Francijā justos un būtu droši,

    ____________________

    Nu kā parasti – pēc vecā plāna – padziļināti integrēsim, iekļausim, rūpēsimies par kopienu, investēsim atstumtības mazināšanā…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

lno 09.01.2015. 19.25

Interesanti, vai jau pienācis brīdis, kad franči beidzot saņems no muslimiem uz pilnu klapi? No politkorektuma būs jāatsakās. Lepēnas izredzes nākošajās vēlēšanās kļūst vēl rožainākas…

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu