"Gan Bei" īpašnieki ik mēnesi no kases aparātiem izzaguši līdz 800 000 eiro (papild.) • IR.lv

“Gan Bei” īpašnieki ik mēnesi no kases aparātiem izzaguši līdz 800 000 eiro (papild.)

75
Sergejs Potapkins. Foto: Edijs Pālens, LETA

Aizturēti septiņi cilvēki, arī deputāta Potapkina sieva 

Ar restorānu tīkla “Gan Bei” īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tai skaitā Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis ceturtdien preses konferencē ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu “Gan Bei” īpašnieka “Lage Ko” birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp vakar aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir “Lage Ko” līdzīpašniece, ziņo LETA.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka kopumā 9.decembrī un 10.decembrī veiktas 30 kratīšanas. Kopumā ir aizturēti septiņi cilvēki, no kuriem pieci cilvēki ir organizētā noziedzīgā grupējuma kodols. Podiņš apstiprināja, ka Potapkina sieva bija viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. Patlaban no aizturētajām personām apcietinājumā atrodas divas personas. Šodien notiek tiesas sēdes, kurā tiek lemts par drošības līdzekli trešajai personai, kurai VID arī rosinājis piemērot apcietinājumu.

Podiņš sacīja, ka kratīšanas un aizturēšanas ir veiktas arī vienā no Latvijas lielākajiem kases sistēmu izstrādāšanas uzņēmumiem, kurš savas kases sistēmas piegādājis lielai daļai Latvijas tirgotāju, pakalpojumu sniedzēju un citu klientu. Kopā ar kases sistēmām šis uzņēmums klientiem piedāvājis zibatmiņas ar ļaunprogrammatūru, kura, slēdzot kasi, pēc saviem ieskatiem ļāvusi samazināt kasē esošo naudas summu un izņemt to no kases skaidrā naudā. Neoficiāla informācija liecina, ka šis uzņēmums varētu būt “4 Solutions”, taču Čerņeckis šo informāciju ne apstiprināja, ne noliedza.

“Grupējums bija ar ļoti sarežģītu struktūru, skrupulozi plānoja savu darbību, tajā strādāja augsta līmeņa speciālisti. Starp aizturētajiem ir arī šī kases sistēmu uzņēmuma vadītāji, kas vienlaikus ir arī ļaunprogrammatūras izstrādātāji,” skaidroja Podiņš.

Organizētais noziedzīgais grupējums šādā veidā no kases aparātiem izzagto naudu tērējis uzņēmuma vadības un noziedzīgā grupējuma vajadzībām, kā arī aplokšņu algu izmaksai darbiniekiem.

Zibatmiņu ar ļaunprogrammatūru uzņēmums klientiem piedāvāja par 1500 eiro, šai programmatūrai bieži bija nepieciešama atjaunināšana, līdz pat desmit reizēm gadā, arī par atjauninājumiem klientiem bija jāmaksā. Katram kases aparātam bija nepieciešama viena šāda zibatmiņa.

“Pārsteidza tas, cik brutālā veidā šis ēdināšanas uzņēmums apkrāpa katru pircēju un pakalpojuma saņēmēju. Katrs cilvēks, kurš saņēma čeku, bija pārliecināts par to, ka šī nauda tiek iegrāmatota oficiāli, ka čekā norādītais pievienotās vērtības nodoklis tiek samaksāts valstij. Patiesībā aptuveni pusi no šīs naudas uzņēmēji iebāza savā kabatā,” uzsvēra Podiņš.

Podiņš norādīja, ka kratīšanā ir izņemts pietiekams pierādījumu apjoms, tostarp kases aparātu sistēmbloki, zibatmiņas ar ļaunprogrammatūru un darbinieku aplokšņu algu saraksti. Tāpat kratīšanās ir izņemta arī skaidra nauda. Savukārt Čerņeckis norādīja, ka, analizējot iegūtos pierādījumus, iespējams, tiks sākti kriminālprocesi arī pret citiem tirdzniecības un pakalpojumu jomā strādājošiem uzņēmumiem.

Uz jautājumu, kas izraisīja aizdomas par šiem abiem uzņēmumiem, Čerņeckis atbildēja, ka ir bijuši vairāki faktori. “Mums jau sen bija informācija, ka tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumos notiek iejaukšanās kases sistēmās, taču nevarējām to pierādīt. Patlaban mums ir pierādījumi šādām darbībām. Tāpat aizdomas radīja arī šo ēdināšanas uzņēmumu reālais klientu apgrozījums, cenas un to acīmredzamā neatbilstība oficiāli iesniegtajiem finanšu datiem,” skaidroja Čerņeckis.

Podiņš norādīja, ka septembrī sāktā kriminālprocesa prioritāte ir zaudējumu atlīdzināšana valstij. Zaudējumu apjomi tiks rēķināti, uzņēmumiem tie būs jāatlīdzina, tāpat procesuālās darbības tiks vērstas gan pret fiziskām, gan juridiskām personām. Patlaban ir informācija, ka tikai valsts neiegūtā pievienotās vērtības nodokļa apjoms varētu būt ne mazāks par 780 000 eiro. Vēl ir jāaprēķina arī nenomaksātais uzņēmuma ienākumu nodoklis, sociālās apdrošināšanas iemaksas un citi nodokļi.

“Mūsu mērķis nav šo uzņēmumu darbības apturēšana, bet gan pilnīga valstij nokrāpto līdzekļu atgūšana. Ja šie uzņēmumi vēlas turpināt darbību, būs jānomaksā visi nodokļu parādi, jāsāk maksāt legālas algas, un tad uzņēmumi var turpināt strādāt,” skaidroja Čerņeckis.

Jautāti, vai nelegālo pieslēgšanos kases sistēmām un iekasētās summas samazināšanu veica uzņēmuma vadība vai kasieri, VID pārstāvji atbildēja, ka process bijis organizēts dažādi, taču patlaban VID mērķis ir vērsties tikai pret organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājiem un tiem, kuri guva labumu no šīm darbībām.

Uz jautājumu, vai par sievas noziedzīgajām darbībām ir zinājis Potapkins un vai viņš nav iesaistīts šajā shēmā, Čerņeckis norādīja, ka daudz kas būs atkarīgs no kratīšanas rezultātiem Potapkina dzīvesvietā, piemēram, vai nebūs noslēpti vai iznīcināti pierādījumi. Kopumā šīs lietas izmeklēšana varētu ilgt vismaz gadu vai pusotru gadu, bet aizturēto skaits varētu augt, piebilda Podiņš.

VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā norādīja, ka VID strādā pie vairākiem risinājumiem, kas varētu novērst nelikumīgas iejaukšanās kases aparātu sistēmās. Piemēram, pret datu zudumiem varētu nodrošināties, pārejot uz elektronisko kontrollenti, jo papīra kontrollentes pēc iejaukšanās sistēmā tiek pārdrukātas.

“Jādomā arī par citiem risinājumiem, piemēram, VID plāno uz 2018.gadu ieviest tādu sistēmu, kad jebkurš darījums ar kases aparātu tiešsaistes režīmā piefiksējas arī nodokļu administrācijas sistēmās,” sacīja Pelēkā.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma atbalstīt Saeimas lēmumprojektu par atļauju veikt kratīšanu parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, pēc sēdes sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Komisija nolēmusi virzīt attiecīgā lēmumprojekta izskatīšanu Saeimas sēdē, norādīja Kalnmeiers. Komisijas slēgtajā sēdē piedalījās arī Potapkins, kurš pēc tam komentārus nesniedza.

Ģenerālprokuratūra lūgusi Saeimu ļaut veikt kratīšanu Potapkinam piederošā īpašumā, aģentūru LETA informēja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Portāls “pietiek.com” ziņo, ka kratīšanas atļauja lūgta saistībā ar kriminālprocesu, kurā iesaistīts Potapkina sievai Gaļinai Karmačai daļēji piederošais restorānu biznesa uzņēmums SIA “Lage Ltd.”. 

SIA “Lage Ko” piederošajā restorānā “Gan Bei”, kas atrodas tirdzniecības centrā “Origo”, tiek veikta kratīšana, novēroja aģentūra LETA. Šopēcpusdien restorāns “Gan Bei” tirdzniecības centrā “Origo” ir slēgts.

Aģentūra LETA novēroja, ka restorāna telpās atrodas vairāki privātās drēbēs tērpti vīrieši, kuri, visticamāk, ir Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes darbinieki.

Finanšu policijas darbinieki ir apsēdušies pie apmeklētājiem paredzētiem galdiņiem un aizpilda dokumentus, kuru uz galdiņiem ir diezgan daudz. Tāpat restorānā atrodas divi Valsts policijas darbinieki formastērpos.

Finanšu policijas pārvalde saistībā ar kratīšanu restorānā komentārus nesniedz. Tiesa, Finanšu policijas pārvalde nedz apstiprina, nedz noliedz publiski izskanējušo informāciju. Uzņēmumā “Lage Ko” aģentūrai LETA nevarēja sniegt informāciju, vai bez “Gan Bei” restorāna “Origo” notiek kratīšanas un ir slēgti vēl kādi citi “Gan Bei” restorāni.

“Gan Bei” restorānu mājaslapā ir izvietots uzraksts “Atvainojamies par sagādātajām neērtībām, bet tehnisku iemeslu dēļ mūsu piegādes dienests pašlaik pasūtījumus nepieņem”.

“Lage Ltd.” pārstāve Antra Ozoliņa uzsvēra, ka minētajā jautājumā uzņēmums nekādus komentārus nesniegs. Sākotnējā informācija liecina, ka pats Potapkins lietā varētu nebūt iesaistīts, bet Ģenerālprokuratūras lūgums par kratīšanas atļaušanu saistīts ar apstākli, ka to jāveic Karmačas dzīvesvietā, kas uzņēmējai ir kopīga ar Potapkinu. Kā liecina “Firmas.lv” informācija, ēdināšanas sfērā strādājošā SIA “Lage Ltd.”, kas reģistrēta 2012.gada 14.maijā, pērn strādājusi ar 468 436 eiro apgrozījumu un ar 96 048 eiro zaudējumiem.

Lielākie kompānijas īpašnieki ir Oļegs Arups, Natālija Pavlova un Irēna Līce, kur katram pieder 30% daļu. Pa 5% pieder Karmačai un Indijas pilsonim Varmam Dīpam Ramam.

Valdes priekšsēdētāja ir Pavlova, bet pārējie līdzīpašnieki ir valdes locekļi. Uzņēmuma 2012.gada ziņojumā teikts, ka kompānijai “Lage Ltd.” pieder restorāns “Galleria D’arte”, kas atrodas Rīgā, Mūkusalas 71. Savukārt Pavlovai, Līcei un Arupam vienādās daļās pieder vairāku restorānu īpašniece SIA “Lage Ko”.

Kā liecina SIA “Firmas.lv” informācija, “Lage Ko” pieder vairāk nekā 20 restorāni, kas atrodas Rīgas tirdzniecības centros – “Lage Gastronomija” restorāni tirdzniecības centros “Spice”, “Galleria Riga” un “Alfa”, restorāns “Gan Bei” tirdzniecības centros “Galerija Centrs”, “Galleria Riga”, “Rīga Plaza”, “Sky&More”, “Alfa”, “Domina”, “Origo” un “Mols”, kā arī kafejnīca “Lage Ko” tirdzniecības centros “Alfa” un “Origo” un bistro “Kļavas lapa” Rīgas Centrālajā stacijā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (75)

Ebenemezers-3 11.12.2014. 16.07

šis gadiijums ir veel amoraalaaks par bijušaa deputaata griiga degvielas zagšanu no naftsvada, potapkina kungs izraadaas ģimenes loceklis kuraa viens meeneša laikaa nozog ( organizeetaa grupaa)800 000 euro , mieriigi eed pie viena galda pankokus un neko par to nezin , brauc vienaa autombiilii , kurš pirkts par zagto naudu un neko nezin , faktiski dziivo kaa niere pa taukiem , nezinot pa kuru caurumu ģimenes budžetaa nauda birst kaa pa reni ,tik amoraali zemu kritis cilveeks nevar atrasties saemas deputaatu viduu, tas degradee muusu valsts likumdeveeja buutiibu,

+16
-2
Atbildēt

4

    v_rostins > 11.12.2014. 16.32

    Ebenemezers

    šis gadiijums ir veel amoraalaaks par bijušaa deputaata griiga degvielas zagšanu no naftsvada

    ____________________

    Kā salīdzināsi Potapkinu ar Putina kuci, Zatļeru, kas rija druskas no Meļņika un Zaharjina galdiem un uzlaizīja mērces paliekas un bija gatavs latviešu zarnas uztīt uz SC tanku kāpurķēdēm?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    klans > 12.12.2014. 18.37

    Tūlīt Putina suņuks džeris paskaidros, ka Potapkina un SC noziegumi ir nekas, salīdzinot ar Lūša un NA noziegumiem pret cilvēci.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 11.12.2014. 17.21

    Bet. Nu pastāsti, kā Vienotība cīnās pret Lembergu?:):):)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > 11.12.2014. 16.28

    Kaut ka stipri līdzīgs, ka Vilkastes gadījums ar “futbolu”!

    Taču mūsu tautiešiem vairāk sāp Zaķa PVN nekā milzu naudas, kuras nelikumīgi apgroza lembergs, un šadi potapkini, futboli un lūši!

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

lno 11.12.2014. 13.39

Nebūsim naivi – manuprāt Gan Bei nav vienīgais šādu manipulāciju veicējs.

+15
-1
Atbildēt

6

    mūsu alus > lno 11.12.2014. 22.29

    free edition uz mēnesi…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > lno 11.12.2014. 18.05

    “pie nosauktajiem izcenojumiem pakalpojumus vareja atļauties tikai lieli kantori … ”

    ===

    Var jau iedot kādu “apgraizītu” versiju. “Home” nevis “pro”…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 11.12.2014. 14.27

    andrejs. Arī no tirgotājiem:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > lno 11.12.2014. 15.34

    pie nosauktajiem izcenojumiem pakalpojumus vareja atļauties tikai lieli kantori …

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > lno 11.12.2014. 14.50

    “manuprāt Gan Bei nav vienīgais šādu manipulāciju veicējs”

    ===

    būtu savādi, ja tiktāl oficiāli nenosauktais kases aparātu un programmnodrošinājuma izplatītājs (saskaņā ar Latvijas Radio pētījumu varētu būt “BRIO EngineerinG”) apkalpotu tikai vienu kantori vai tikai 1 kantorim piedāvātu īpašus risinājumus…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 11.12.2014. 14.05

    sab. ēdināšana šajā ziņa tikai nedaudz atpaliek no autoservisiem un dzīvokļu remontu veicējiem (pēdējos vismaz var saprast – viņi neierēķina tāmē 21%)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Bet 11.12.2014. 11.22

Kas par vēlu tas par skādi, kā saka latvieši, jo manuprāt, tajā dzīvesvietā vairs nekādu svarīgu dokumentu nav! Tie noteikti tika aizvākti jau pieķeršanas dienā! Domāju, ka neviens neglabās tādus dokumentus un negaidīs kamēr saeima dod atļauju kratīšanai. Nu cik gan stulbam tad jābūt. To jau rāda paša Potapkina atbalsts kratīšanai, ka viņš jūtas drošs, ka mājās viss labākajā kārtībā!

Stulbuma teātyris, lai neteiktu vairāk

+15
-4
Atbildēt

1

    Raicha > Bet 11.12.2014. 11.27

    Nu, ja kādreiz policija pie manis sadomās sarīkot kratīšanu, es arī būtu priecīgs, ja mani pabrīdinātu pāris dienas iepriekš. Vismaz māju sakārtotu beidzot:)

    Bet nu nopietni runājot, jēga šādai normai ir stipri apšaubāma – ja nu vienīgi novērot, uz kurieni tiek pārvesti kompji un papīri, un turpināt kratīt.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu