Žurnāls: Kā par KNAB izmeklēšanu izpļāpājās Kalnmeiers • IR.lv

Žurnāls: Kā par KNAB izmeklēšanu izpļāpājās Kalnmeiers

Ēriks Kalnmeiers. Foto: LETA

10. jūlijs bija ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pēdējā darbadiena augstajā amatā. Nekāda kopēja atvadu pasākuma Ģenerālprokuratūrā nebija, taču noteiktos laikos nelielām grupiņām pie Kalnmeiera nāca kolēģi, lai atvadītos no vadītāja, tās dienas notikumus restaurē žurnāls Ir. Tās dienas notikumi bija pamatā vēlākajam skandālam, kad mēnesi pēc Kalnmeiera pilnvaru termiņa beigām KNAB viņu tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu, bet apsūdzības par to jau ir celtas virsprokurorei Elitai Jurkjānei.

Atgriežoties pie 10. jūlija vakara, kādai no grupiņām, kurā bija pulcējušies virsprokurori, Kalnmeiers sūdzējies, ka pat viņa pēdējā darbadienā KNAB neprotas goda — ierosināts kriminālprocess pret prokurori Zinaīdu Egli, iespējams, skarts arī jautājums par prokurores aizturēšanu. Tobrīd klāt bijuši vairāki virsprokurori, un KNAB ieskatā informācija izpausta personām, kuru tiešajos pienākumos nav vajadzības zināt šo lietu.

Sanākušo vidū bija arī Metodikas nodaļas virsprokurore Elita Jurkjāne. Prokuratūra šobrīd konstatējusi, ka virsprokurore Jurkjāne informāciju par ierosināto procesu pret Egli nodevusi tālāk divām personām — viens ir viņas dzīvesbiedrs, Jelgavā praktizējošais advokāts Juris Jurkjāns. Viņš naktī uz 11. jūliju šo informāciju nodeva tālāk savai kolēģei advokātei Ievai Cīrulei. Tajā pašā naktī Cīrule varētu būt sazinājusies ar Egli.

Nākamajā darbadienā, kas bija 13. jūlijs, Egle jau bija saslimusi un darbā neieradās. 15. jūlijā KNAB veica kratīšanu Jelgavas prokuratūrā, Egle tika uzaicināta liecību sniegšanai, bet advokāte Cīrule īslaicīgi aizturēta.

Informācijas noplūde Ģenerālprokuratūrā, visticamāk, izjaukusi KNAB operāciju, lai pieķertu Jelgavas prokurori kukuļņemšanā.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu