Straujuma atbalsta KNAB sadali, bet ne prezidentūras laikā • IR.lv

Straujuma atbalsta KNAB sadali, bet ne prezidentūras laikā

23
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ideja par KNAB sadali paredz izmeklēšanas daļu nododot IeM pārziņā, bet partiju finansēšanu – Valsts kancelejas

Man negribētos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) dalīt tagad, lai gan ģenerālprokurora priekšlikums ir loģisks, jo partiju finansēšana ir jānodod neitrālas iestādes pārraudzībā, piemēram, Valsts kontrolei, otrdienas rītā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Lai gan priekšlikumi KNAB pārdalei ir vairāki, tai skaitā to kā vienotu veselumu nodot Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā, Straujuma vairāk tiecas atbalstīt ģenerālprokurora ierosinājumu sadalīt KNAB, izmeklēšanas daļu nododot IeM pārziņā, bet partiju finansēšanu – Valsts kontrolei, raksta LETA.

Tomēr patlaban nav labākais laiks KNAB pārdalei, uzskata Straujuma. “Tas būtu loģiski, bet dalīt KNAB prezidentūras laikā.. Tas ir Saeimas lēmums. Tā ir gara diskusija, tā nebūs vienas dienas saruna,” sacīja premjerministre.

Ekspertu darba grupa, kas izvērtēja KNAB darbību, rosina to pievienot IeM resoram. Par ierosinājumu vēl notiek diskusijas.

KNAB jau paziņojis, ka neatbalst ideju par biroja asadalīšanu. KNAB atbilstoši tam noteiktajām funkcijām ir specializēta pretkorupcijas iestāde, tāpēc būtiski ir nodrošināt, lai KNAB varētu neatkarīgi pildīt savas funkcijas, uzskata birojs.

Turklāt KNAB sadalīšana un nodošana vairāku iestāžu pārraudzībā nestiprinās tā neatkarību, bet tieši otrādi – vājinās tā spējas cīņā pret korupciju.

Specializēto pretkorupcijas iestāžu neatkarības nodrošināšana ir viens no stūrakmeņiem efektīvai cīņai ar korupciju. To nosaka vairākas starptautiskās tiesību normas, atgādina KNAB.

 

Komentāri (23)

lno 03.12.2014. 00.08

No KNABa jau tagad palikušas tikai asakas, bet kādēļ lai tas uztrauktu MP un Vienotību:

Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienests (KNAB) aicinājis Saeimu sniegt informāciju, vai deputāte Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) 11.Saeimas laikā konkrētā dienā bija izmantojusi parlamenta automašīnu. Mūrniece, kura nu jau nonākusi Saeimas priekšsēdētājas amatā, atbildē KNAB norāda, ka viņa izmantojusi dienesta automašīnu, jo kā politiķe, pildot dienesta pienākumus, devusies uz tiesu, kur bija uzaicināta kā lieciniece http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/537903-knab_prasa_zinas_par_saeimas_priekssedetajas_braucienu_uz_tiesu

+1
0
Atbildēt

0

LoveLove 02.12.2014. 20.39

Piedāvātā KNAB sadalīšana var vājināt tā efektivitāti, jo strukturāli tas ir veidots kā vienota specializēta iestāde, kas ietver savstarpēji saistītus elementus korupcijas novēršanai, apkarošanai, partiju finansēšanas kontrolei un sabiedrības informēšanai. Piedāvātā sadalīšana šķiet mehāniska šo elementu nodalīšana, tādējādi iznīcinot to savstarpējo saistību un mijiedarbību. Arī ignorējot starptautisko pieredzi līdzīgu iestāžu struktūras veidošanā. Nespēja vai nevēlēšanās atrisināt iestādes vadības problēmas nav pamats tās strukturālai reformēšanai atsevišķos elementos.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu