ANO komiteja aicina Hāgas tiesai nodot Ziemeļkoreju • IR.lv

ANO komiteja aicina Hāgas tiesai nodot Ziemeļkoreju

24
Totalitārisms dzīvē - Ziemeļkorejas līderis un bruņoto spēku augstākais virspavēlnieks Kims Čenuns tiek vienbalsīgi sveikts. Foto: EPA/LETA

Cilvēktiesību komiteja: daudziem Ziemeļkorejas iedzīvotājiem draud „neaprakstāmas šausmas”

ANO Cilvēktiesību komiteja aicinājusi par cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkoreju nodot Starptautiskajai Krimināltiesai Hāgā, vēsta BBC. Atbildību par cilvēktiesību pārkāpumiem ANO komiteja prasa no Ziemeļkorejas valsts vadības. Šī rezolūcija ir jāapstiprina ANO Drošības padomi un Ģenerālajai asamblejai.

Jau februārī ANO komiteja publicēja ziņojumu, kurā bija secināts, ka daudziem Ziemeļkorejas iedzīvotājiem draud „neaprakstāmas šausmas”. Komiteja minējusi daudzus piemērus slepkavībām, spīdzināšanai, seksuālai izmantošanai, politiskai vajāšanai un masveida bada radīšanai. Visas šīs darbības ir cilvēktiesību pārkāpumi un domāti, lai īstenotu totālu valsts iedzīvotāju kontroli.

Ziemeļkorejas vadība noliedz šos ANO pārmetumus, tāpat kā noliedz, ka valstī pastāv koncentrācijas nometnes. Saskaņā ar ANO komitejas ziņām, Ziemeļkorejas koncentrācijas nometnēs atrodas līdz 120 tūkstošiem iedzīvotāju.

ANO Japānas un Eiropas Savienības sagatavoto rezolūciju atbalstīja 111 valstis, 55 atturējās. Pret bija 19 valstis, tai skaitā Krievija, Ķīna, Irāna un Sīrija. Rezolūcijas pretinieki uzskata, ka ANO nav jāiejaucas suverēnas valsts iekšējās lietās.

Savukārt Drošības padomē dokumenta pieņemšanu var bloķēt Ķīna, kas ir Ziemeļkorejas sabiedrotā un tai ir veto tiesības. Tāpat šo rezolūciju var neatbalstīt Krievija, kurai ir tādas pašas tiesības. Maijā abas valstis jau uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas rosināja Starptautiskajai Krimināltiesai sākt izmeklēšanu Sīrijas kara noziegumiem.

Savukārt ASV atbalsta Ziemeļkorejas noziegumu dosjē nodošanu Starptautiskajai Krimināltiesai.

ANO komitejas rezolūcija arī aicina ieviest sankcijas pret konkrētām Ziemeļkorejas amatpersonām, kas ir atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem. Taču Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija jau izteikusi brīdinājumu, ka šāda spiediena apstākļos tā varētu atsākt savus kodolieroču izmēģinājumus.

Lai apspriestu situāciju ANO, otrdien atbalsta meklējumos Maskavā ieradies Ziemeļkorejas līderis un bruņoto spēku augstākais virspavēlnieks Kims Čenuns.

 

Komentāri (24)

traductrice 19.11.2014. 09.21

Nu, kā lai raša atbalsta rezolūciju, ja putlers vislabprātāk redzētu sev visapkārt tādu pašu vienbalsīgi aurojošu pūli no bailēm un paranojas spīguļojošām acīm, kāds ir Kimam.

Tādā modelī, kādā darbojas ANO, pati šī organizācija ir līdzatbildīga par visiem asiņainajiem pasaules režīmiem. Drīzāk ANO varētu pati sevi nodot Hāgas tribunālam izvērtēšanai. Varbūt vismaz tas piespiestu šo organizāciju mainīties.

+2
0
Atbildēt

1

    Viedoklis_lv > traductrice 19.11.2014. 15.30

    Straptautiskās tiesības tādas arī ir – neko nevar uzspiest kādai valstij, kam tā pati nav piekritusi vai piespiesta ievērot. Un tāpēc starptautiskais likums tiek lielāko tiesu ievērots no valstu pusēm… bet ne vienmēr.

    Tāpēc Krievija var apbruņot un iesūtīt kaujiniekus, kas okupē Ukrainu, tāpēc ASV var apbruņot un iesūtīt kaujiniekus, kas gāž Kadafi, tāpēc ASV var bombardēt Pakistāniešu ģimenes un palikt nesodīta, tāpēc ASV var iesūtīt apbruņotus kaujiniekus, kas mēģina jau kuro gadu gāzt Asadu Sīrijā. Tāpēc Ziemeļ Korejā var būt asiņains režīms, kas spīdzina un apspiež savus iedzīvotājus. Lūk tāpēc Izraēla var okupēt teritorijas ārpus savas valsts robežām un apspiest citu nāciju jau vairāk kā 50 gadus.

    Likums sniedzas tik tālu, cik to var ieviest. Un ieviest var tikai ar spēku. Ja nevar ieviest, tad likums nestrādā.

    Citādi jau būtu NEW WORLD ORDER – kur ir viena pasaules valdība, kas ar mazu eliti lemj pār visām pasaules valstīm. Jo tādu redzat to ANO?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu