Režisors Kairišs: Neesmu noskatījies nevienu Rīgas “Dinamo” spēli • IR.lv

Režisors Kairišs: Neesmu noskatījies nevienu Rīgas “Dinamo” spēli

26
Viesturs Kairišs. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Viņš gribētu noskaidrot, cik procentu Latvijas iedzīvotāju atzīst valsts okupācijas faktu

Pazīstamais teātra un kino režisors Viesturs Kairišs atzīst, ka viņam nekad nav bijušas rozā brilles par Krievijas maigo varu Latvijā un tieši šā iemesla dēļ viņš nav noskatījies “nevienu Rīgas “Dinamo” spēli. “Un cenšos neapmeklēt nevienu tā saucamo Krievijas kultūras pasākumu – diemžēl nevaru nesaskatīt tajā “maigās okupācijas” centienus.”

Intervijā žurnālam “Sestdiena” Kairišs stingri noteic, ka šā iemesla dēļ nevarot apmeklēt arī kinofestivālu “Baltijas pērle”. Kur nu vispār pieļaut domu par dziedātāju konkursu “Jaunais vilnis”, saka Kairišs.

“Kad Kobzonam aizliedza iebraukt Latvijā. Šis lēmums man šķita absurds, jo, manuprāt, vajadzētu aizliegt visu “Jauno vilni”. Ne tikai politisko, bet arī māksliniecisko apsvērumu dēļ, jo tas ir tik lēta līmeņa pasākums, un nekādi nespēju izprast, kā mēs spējam kā tādi Putina pāži rīkot šeit orģijas,” saka Kairišs. Kā zināms, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šovasar “melnajā sarakstā” ar aizliegumu iebraukt Latvijā iekļāva trīs Krievijas estrādes zvaigznes, tai skaitā arī par krievu mafijas kasieri dēvēto Josifu Kobzonu.

Režisoram ļoti nepatīk, ka Latvijā visu nosaka ekonomiskie grupējumi. “Mums nav tādu politiķu, kas spriestu saimnieciski un vienlaikus plašāk – tautas izdzīvošanas kontekstā,” saka Kairišs. Viņam ir kauns, ka politiķi bijuši pret sankcijām Krievijas dzelzceļam. “Tāpēc es uzskatu, ka mums tagad vajag savilkt jostas ciešāk un nobloķēt visas ekonomiskās attiecības ar Krieviju,” teic režisors.

Kairišs, kurš pabeidz filmēt spēlfilmu “Melānijas hronika”, kas stāsta par smago latviešu tautas deportāciju laiku un cilvēku likteņiem, uzskata, ka lielākajai daļai Latvijas sabiedrības viss ir vienalga. Mazākums cenšas izprast šo pagātnes posmu Latvijas vēsturē, ir tie, kuri paši to pārdzīvojuši. Pēc Kairiša domām, diemžēl Latvijā liela daļa cilvēku īsti nesaprot, uz kādiem pamatiem šī valsts ir būvēta un kas ticis sagrauts.

“Gribētu zināt – cik procentu Latvijas iedzīvotāju atzīst valsts okupācijas faktu. Latvijā daudzi no tiem, kas to neatzīst, ir viedokļu līderi ne vien politikā, bet arī biznesā – ieņem vadošus amatus lielos uzņēmuos,” teic “Melānijas hronikas” režisors.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu