Zaķis atkāpjas no Saeimas "Vienotības" frakcijas vadītāja amata (papild.) • IR.lv

Zaķis atkāpjas no Saeimas “Vienotības” frakcijas vadītāja amata (papild.)

23
Dzintars Zaķis. Foto: Edijs Pālens, LETA
Zane Mače

“Vienotības” biedrs lūdz DP izmeklēt iespējamu balsu pirkšanu par labu Zaķim; DP vēl nav saņēmusi viņa iesniegumu

Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un “Vienotības” vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš otrdien vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Neviens no trim lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem, kas ir sākti saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā, nav par iespējamu noziedzīgu nodarījumu Viļānos, Ir.lv pastāstīja Drošības policijā (DP).

DP ir sākusi divus kriminālprocesus par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, bet vēl viens kriminālprocess, kas arī sākts saskaņā ar šo Krimināllikuma pantu, 6.oktobrī, atbilstoši piekritībai, saņemts no Valsts policijas. Vienā no šiem kriminālprocesiem ir arī aizturēts cilvēks. Patlaban DP pārbauda informāciju, kas saņemta par vēl diviem iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

Vēlēšanu dienā DP saņēma vairākus signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem dažādos Latvijas novados, arī Viļānos, un informācija pārbaudīta.

DP norāda, ka dažos gadījumos tā neapstiprinājās, citos – aptaujātie iedzīvotāji atteicās sniegt liecības, tāpēc līdz šim brīdim nav bijis pamats sākt kriminālprocesu.

Savukārt saistībā ar Vidiņa publiskajiem izteikumiem DP Ir.lv informē – līdz šim nav saņēmuši viņa iesniegumu, taču, ja tāds tiks saņemts, tad to izvērtēs.

DP atkārtoti aicina visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir konkrēta informācija par balsu pirkšanas gadījumiem 12.Saeimas vēlēšanās, vērsties DP jebkurā diennakts laikā, zvanot uz tālruņa numuru 67208964. DP atgādina, ka drošības iestāžu un tiesības aizsardzības institūciju informēšana par iespējamu noziegumu vai apdraudējumu nacionālajai drošībai ir katra godprātīga Latvijas iedzīvotāja pienākums.

Aģentūrai LETA Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par “vajadzīgo balsojumu” piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas – “dziļos laukos” piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka – līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš gan neapgalvoja, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēra, ka parasti neesot “dūmu bez uguns”, un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Savukārt viens no partijas “Vienotība” līderiem Dzintars Zaķis otrdien paziņoja par atkāpšanos no “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja amata.

“Es redzu, ka pret mani tiek organizētas rupjas provokācijas, tas met ēnu uz “Vienotību”, līdz ar to no frakcijas vadītāja pienākumu pildīšanas atkāpjos,” šodien pēc “Vienotības” frakcijas ārkārtas sēdes sacīja Zaķis.

Saeimas deputāta mandātu viņš neplāno nolikt, kā arī darbosies 12.Saeimā, kurā viņš ievēlēts.

Taujāts, kurš organizē provokācijas, Zaķis sacīja, ka viņa ir aizdomas par “Saskaņas centra” saistību ar to. Zaķis plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

Frakcijas ārkārtas sēdi rosināja sasaukt vairāki deputāti, kuri, savstarpēji izrunājot šo lietu, vienojās, ka jāsasauc ārkārtas sēde, informēja frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne. Sēde sasaukta, lai izvērtētu publiski izskanējušās ziņas par iespējamu Zaķa saistību ar balsu pirkšanu Latgalē.

Liela frakcijas deputātu daļa uzskatīja, ka pieņemama rīcība ir atkāpšanās no frakcijas vadītāja amata.

Čigāne apstiprināja, ka gadījumā, ja Zaķis neatkāptos pats, viņa uzstātu uz balsojumu par šo jautājumu.

Kā norāda deputāte, balsu pirkšana ir rupjš demokrātijas pamatprincipu pārkāpums. Ja valdošās partijas augstā amatpersona publiskajā telpā tiek saistīta ar šādu iespēju, tas ir pietiekami, lai šai augstajai amatpersonai būtu jāatkāpjas no sava amata.

Līdz 11.Saeimas sasaukuma beigām frakcijas vadība uzticēta priekšsēdētāja vietniekiem Čigānei un Edvardam Smiltēnam.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) sacīja, ka ir informēta par šādu vēstuli DP. Viņa norādīja, ka pēc DP pārbaudes par minētajiem faktiem varēs lemt par turpmāko rīcību. Politiķe neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka Zaķis neturpinās vadīt “Vienotības” frakciju jaunajā sasaukumā, jo 12.Saeimā ievēlētie deputāti šo jautājumu vēl nav pārrunājuši.

Tikmēr citas partijas biedres jau asi kritizējušas iespējamo balsu pirkšanu. Saeimas deputāte un Vidiņa meita Ilze Viņķele, kura pārvēlēta arī nākamajā sasaukumā, paziņojusi, – ja izskanējušie fakti gūs apstiprinājumu, Zaķa palikšana “Vienotībā” nebūšot iespējama, savukārt viņas kolēģe Lolita Čigāne pat uzskata, ka balsu pirkšana ir tik zemisks noziegums pret demokrātiju, ka pat pārbaudes uzsākšana par šādu iespēju vien izslēdz atrašanos augstos politiskos amatos.

(papildināta ar Drošības policijas informāciju)

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu