Ušakovs brauks uz Krieviju „lūgties” par Latvijas precēm • IR.lv

Ušakovs brauks uz Krieviju „lūgties” par Latvijas precēm

67
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Rīgas mērs: Sankciju ieviešana pret Krieviju bija murgaina ideja

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pēc pāris nedēļām grasās doties uz Maskavu, lai Krievijai “lūgtos” saglabāt Latvijas preces Krievijas tirgū, “jo Rīgai jāpilda budžets”. To otrdien Ušakovs teica LNT raidījumā „900 sekundes”.

„Braukšu un lūgšos, lai paturētu šos “Rižskij dvorik” stendus lielveikalos, lūdzot tos uzreiz neizmest, lai tad, kad šis karš beigsies, būtu kur atgriezties,” izteicās Ušakovs.

Tomēr Ušakovs uz vizīti Maskavā neraugās cerīgi. “Vienīgais risinājums, ko tagad darīt, ir runāt ar Krieviju, patīk vai nepatīk tās nostāja. Latvijas valdībai nav plāna, kā rīkoties,” teica Ušakovs.

Viņš norādīja, ka iedomāties, ka “ieviešot aizliegumu iebraukt ES dažiem Krievijas oligarhiem, Putins atkāpsies un iedzīvotāji protestēs, ir naivi”.

Turklāt Latvija, kas ir viena no valstīm, kura no Krievijas pretreakcijas cietīs visvairāk, bija tā, kas kūdīja Eiropas Savienības valstis, pieņemt lēmumu par sankciju ieviešanu.

Jautāts par iespējamo krīzes risinājumu, Ušakovs gan sākotnēji ironizēja, sakot, ka “jāpiesaka karš Krievijai”, taču pēc tam atzīmēja, ka situāciju iespējams atrisināt diplomātiskā ceļā. Kā zināms, Ušakova pārstāvētajai partijai “Saskaņa” ir noslēgts sadarbības līgums ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina partiju “Vienotā Krievija”.

Viņaprāt, pašlaik Latvijas valdība neko daudz nevar darīt, lai palīdzētu saviem uzņēmējiem. Viena no iespējām esot samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi pārtikai. Turklāt, ja Eiropas Savienība nevarēs parūpēties par Baltijas valstīm, Latvijai jāsāk domāt par protekcionismu un jāatbalsta savi ražotāji, raksta LETA.

Ja Krievija turpinās paplašināt savas pretsankcijas, būs dramatiska krīze. Ja tas skars “Latvijas dzelzceļu”, tad Latvijas valdība neko nevarēs darīt, būs jādemontē sliedes un tās jāpārdod metāllūžņos, dramatizēja Rīgas mērs.

Valdība šodien sēdē varētu lemt par atbalsta mehānismiem Krievijas noteiktā pārtikas produktu embargo dēļ cietušajiem uzņēmumiem.

Viens no Latvijas valdības sniegtajiem atbalsta pasākumiem sankciju skartajiem uzņēmumiem varētu būt kredītgarantijas tiem uzņēmumiem, kas ir saņēmuši kredītus bankās un kam bankas varētu gribēt pārskatīt nosacījumus. Šādas kredītgarantijas varētu nodrošināt Latvijas Garantiju aģentūra. Cits operatīvais risinājums varētu būt nodokļu nomaksas režīma korekcija, piemēram, sankciju skartais uzņēmums varētu nemaksāt uzņēmumu ienākuma nodokli vai varētu saīsināt pievienotās vērtības nodokļa atmaksas termiņu. Ekonomikas ministrija strādās, lai sniegtu atbalstu jaunu noieta tirgu meklēšanā un sniegtu atbalstu mārketingam citu valstu tirgos. Pastāv arī variants meklēt iespējas ātrāk saņemt ES fondu līdzekļus un samazināt administratīvo slogu.

Kā atbalsta risinājumu valdības pārstāvji arī minēja iespēju popularizēt Latvijā ražotās preces Latvijas pircēju vidū un meklēt iespējas pašvaldību iepirkumos iegādāties Latvijā ražotos pārtikas produktus.

Kā ziņots, Krievija noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.

 

Komentāri (67)

Ābelīte 12.08.2014. 09.23

Pareizākais ceļš būtu sakārtot ekonomiku tā, lai Latvija nav atkarīga no tik nestabila, neprognozējama un agresīva “partnera”.

+23
0
Atbildēt

1

    esmeralda_se > Ābelīte 12.08.2014. 09.56

    Tas nu gan Ušaku neinteresē:) Vēl vairāk, tas ir pret viņa un SC interesēm.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

esmeralda_se 12.08.2014. 09.32

Šķels atkal, vismaz mēģinās. Interesanti, kas notiktu, ja pēkšņi Huilo atceltu sankcijas pret LV??? Pret Poliju, Lietuvu, Dāniju etc. nē, bet pret LV – atceltu? Ušaks būtu varonis labai daļai šībrīža cietēju, kas nav SC elektorāts, + ES kontekstā tas izskatītos ļoti interesanti.

Ņemot vērā, ka krievijas politika (un tas ir diezgan loģiski viņu situācijā) ir šķelt un sarīdīt visus visur kur vien iespējams, nemaz nebrīnītos, ja Ušaka misijai būtu zināmi ierobežoti panākumi.

+14
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > esmeralda_se 12.08.2014. 17.27

    Ļoti viltīgs austrumnieku gājiens pirms vēlēšanām, muļķu ir daudz visā pasaulē un arī Latvijā. Lūk, ar tramvaju biļetēm ir izdevies

    +1
    0
    Atbildēt

    0

anna_audere 12.08.2014. 10.12

Naivais un glumīgais kremļa kukuļdevējs Ušakovs cerēja ar krieviem sadalīt Latviju un nopelnīt miljardus, kļūt par Abramoviču.

+10
0
Atbildēt

3

    dzintarz > anna_audere 12.08.2014. 19.29

    Varbūt Tev taisnība: išaks/ēzelis ņem/nes un nodod daļu latvju bāliņu savāktās naudiņas nevis dažiem desmittūkstošiem lasītnepratēju – Piebaltijas Kaŗa Apgabala atvaļināto dzērājoficieru biedrībās, bet Pašam Kremļa Xuyilo.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > anna_audere 12.08.2014. 13.45

    Dominique Naivais un glumīgais kremļa kukuļdevējs

    ========

    Kukuļņēmējs

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > anna_audere 12.08.2014. 15.54

    Pelēkais Vilks

    Varas vertikāle

    http://ipvnews.org/2nd_column/images/1811.jpg

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu