Eiropai jādod pretspars ekstrēmistiem • IR.lv

Eiropai jādod pretspars ekstrēmistiem

27
Francijas galēji labējās Nacionālās frontes goda prezidents Žans Marija Lepens 1.jūlijā Strasbūrā uzrunā Eiropas Parlamenta deputātus jaunā sasaukuma sesijas atklāšanā. Foto: AFP/LETA
Franks Valters Šteinmeiers

Raksts pirmpublicēts 2.jūlijā laikrakstā “Frankfurter Rundschau”

Šajās dienās Eiropas Parlaments sanāk uz jaunā sasaukuma pirmo sēdi. Eiropas parlamenta vēlēšanas apliecināja, ka Eiropas pilsoņus interesē Eiropas projekts. Priekšvēlēšanu cīņa, kurā pirmo reizi sacentās abu lielo partiju grupu lokomotīves, mobilizēja Eiropas pilsoņus. Ievērojamais vēlētāju aktivitātes pieaugums vairākās dalībvalstīs, tai skaitā Vācijā par gandrīz pieciem procentiem, iezīmē pagrieziena punktu. Eiropas Savienībā kopumā vēlētāju aktivitāte pēc tās pastāvīga krituma vairāku gadu desmitu laikā tagad ir stabilizējusies.

Demokrātisko partiju grupām jaunajā parlamentā ir nepārprotams vairākums. Jaunais parlaments ir spējīgs strādāt un pieņemt lēmumus. Iepriekšējā sasaukuma pieredze liecina, ka, neraugoties uz politisko sāncensību, Eiropas demokrāti – sociāldemokrāti, konservatīvie, liberāļi un zaļie – Eiropas Parlamentā kopā ar Padomi un Komisiju vēlas un spēj virzīt un veidot Eiropas politiku.

Tomēr ir vērojama arī negatīva attīstības tendence, kuru mēs nedrīkstam ignorēt – mani dziļi satrauc fakts, ka jaunajā parlamentā ir ievēlēti tik daudz labējo ekstrēmistu.

Gandrīz desmit procentus mandātu no vairāk nekā desmit ES dalībvalstīm ir ieguvušas partijas, kuras atklāti ir pret pārvietošanās brīvību un minoritāšu tiesībām. Populistiskas partijas, kuras noraida Eiropas integrācijas ceļu, pirmo reizi ir ieguvušas tik daudzus mandātus. Dažās valstīs ekstrēmistiskie spēki ir iekļuvuši Eiropas Parlamentā, pārstāvot kādu no lielākajām partijām vai pat vadošo partiju valstī. Vēlēšanu rezultātu izraisītie šoka viļņi kopš 25.maija ir jūtami visā Eiropā.

Atklāti labēji ekstrēmistiskas partijas ir ieguvušas vietas un balsi jaunajā parlamentā. Ir apkaunojoši, ka biļeti Strasbūras un Briseles virzienā ir ieguvusi NPD (Vācijas nacionāldemokrātiskā partija). Pēc Vācijas Konstitucionālās tiesas lēmuma, kas atcēla triju procentu barjeru, Eiropas Parlamentā vietas iegūst Vācijas sīkpartijas bez nopietnas politiskās programmas. Parlamenta darbu, pārvarot ekstrēmistu un populistu pretestību, neatvieglos arī lielais skaits sīko grupējumu.

Ksenofobisko partiju labajiem vēlēšanu rezultātiem ir dažādi, katrā valstī atšķirīgi iemesli. Sava loma noteikti ir bijusi dziļās finanšu un ekonomikas krīzes sekām, kas īpaši skārušas Eiropas dienvidus. Šeit daudzi, pirmām kārtām jauni cilvēki, Eiropu uztver nevis vairs kā labākas dzīves solījumu, bet gan drīzāk kā apdraudējumu. Daudzās valstīs piemēram, Spānijā vai Grieķijā, strauji pieaugušais bezdarba līmenis, it īpaši jauniešu bezdarbs, ko mēs nekādi nevaram akceptēt, acīmredzot, dažiem liek apšaubīt pastāvošos politiskos apstākļus un mudina atdot balsis par eiroskeptiskām un ekstrēmistiskām partijām. Reformu procesi ir nesuši sev līdzi sociāli smagus lēmumus, uz kuriem cilvēki ir reaģējuši arī pie vēlēšanu urnām.

Tagad, kad ekonomiskās krīzes smagākā daļa mums jau ir aiz muguras un visur atkal parādās izaugsmes un attīstības asni, mums Eiropā ir jāattaisno cilvēku pamatotās cerības un smagi jāstrādā, lai veicinātu jaunu izaugsmi, radītu darba vietas un rādītu cilvēkiem perspektīvu. Ir labi, ka šajā ziņā Eiropā valda liela vienprātība. Nominētajam Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram dalībvalstis un Eiropas Parlaments ir devuši spēcīgu mandātu izaugsmes veicināšanai un darba vietu radīšanai.

Ja mums tas izdosies, tas atņems pamatu ekstrēmistiskajām partijām. Bet ar to vien būs par maz. Mums jāstājas pretim Eiropas Parlamenta populistiem un ekstrēmistiem un jānovelk skaidras robežas.

Ksenofobiskiem, rasistiskiem un atisemītiskiem izlēcieniem Eiropas Parlamentā jādod pretspars – gan plenārsēdēs, gan komisijās un publiskajā telpā. Uzskatu, ka pareizā atbilde uz kreiso un labējo ekstrēmismu būtu jaunas komisijas izveidošana Eiropas Parlamentā, kas vērstos pret rasismu un antisemītismu.

Tā būtu īstā vieta, kur ne tikai laiku pa laikam, bet gan regulāri stāties pretim ksenofobijas, antisemītisma un ekstrēmisma mestajiem izaicinājumiem mūsu eiropeiskajām vērtībām un dot skaidru atbildi.

Es aicinu visā Eiropā ieviest minimālo procentu barjeru Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Neredzu, kādā veidā Eiropas Parlamentā iekļuvušās sīkpartijas, kuras pārsvarā ir „kustības viena jautājuma risināšanai”, palielinātu valsts politiskā spektra pārstāvniecību.

Daudzās valstīs pastāv procentu barjera ievēlēšanai Eiropas Parlamentā. Tas būtu nozīmīgs solis, ja izdotos ieviest vienotu regulējumu visā Eiropas Savienībā.

Šādi mēs varam stiprināt Eiropas demokrātiju un Eiropas Parlamenta leģitimitāti. Cīņa pret ksenofobiju un rasismu ir svarīgi Eiropas politikas uzdevumi nākamajos gados. Te ir runa par mūsu eiropeisko pamatvērtību aizsardzību – tās ir cilvēka cieņa, brīvība, vienlīdzība, demokrātija un minoritāšu aizsardzība.

Autors ir Vācijas Federatīvās Republikas ārlietu ministrs

 

Komentāri (27)

Alise 07.07.2014. 07.31

Vāciešiem ieteiktu vispirms beigt laizīt pakaļu Putinam un spiest uz Ukrainu Krievijas interesēs. Ja daļa to labējo eiroskeptiķu, ko šeit par ekstrēmistiem dēvē vācu ārlietu ministrs, atbalsta Putinu, tad reāli neko viņi izdarīt nevar, tikai vārdos to atbalstīt. Tai pat laikā pats autors kopā ar Vācijas valdību, lai arī atklātu atbalstu Putinam neizsaka, tad ar darbiem (kas ir daudz nozīmīgāk, kā ar saukļiem), šobrīd spiežot uz Ukrainu, reāli atbalsta Putinu ar daudz lielāku ietekmi un rezultātu nekā tie labējie vispār varētu sapņot.

Bet, ja Eiropā turpināsies ceļš uz federalizāciju, uz minoritāšu nesamērīgu atbalstu salīdzinot ar pamatgrupām, ar izvairīšanos no stratēģisku jautājumu nopietnas lemšanas tā vietā aizraujoties ar mazāksvarīgiem jautājumiem (piem.,ko var un ko nevar cilvēks ēst,tādējādi ierobežojot cilvēka izvēli), un tādā garā, tad tādi labējie eiroskeptiķi nākamajā parlamentā tiks savēlēti vēl daudz vairāk.

+24
-1
Atbildēt

2

gliters 07.07.2014. 09.25

Dziļi riebjas tas rusofīlais eirolīdējs, Šrēdera garīgais radinieks. Un vispār, kā īsi un kodolīgi izteicās augsta ASV valsts amatpersona – fuck EU!

Astras kokam taisnība par šiem “demokrātiskajiem” politiķiem, kas rāda ar pirkstu uz nacionālistiem kā uz galvenajiem Putina atbalstītājiem, kamēr paši ne tikai bēg no sankciju izsludināšanas pret Krieviju kā velns no krusta, bet pat nenobloķē “mistrāļu” piegādi. Liekuļi!

+17
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > gliters 07.07.2014. 09.33

    ——-

    Eiropā vēl atceras “brūnā mēra” izplatītāju demagoģiju – šitais numurs vairs neies cauri!

    Protest against Nazism in Stockholm

    http://www.youtube.com/watch?v=EIkRT-O-r8I

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis > gliters 07.07.2014. 18.09

    Federalā Eiropā … nu kads varētu būt varas sadalījums? Proporcionāli iedzīvotaju skaitam! Nebūs vairs nacionalo valstu valdību “diktats”

    Līdz ar to Vācija+Francija+Itālija jau varēs diktēt visiem ko vien grib un tirgot Krievijai ne tikai Mistrāļus

    Vai ne tā?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 07.07.2014. 12.45

    Ja būtu federācija, tad ne jau Krievijas pierobežas valstis noteiktu ko darīt vai nedarīt Francijai vai Vācijai vēl jo vairāk tāpēc, ka arī pārējās Eiropas nostāja attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā ir “ne mana cūka, ne mana druva” – tik vien būs, kā visas varas koncentrācija Briselē, no kurienes mums noteiks pat to, ko drīkstam vai nedrīkstam ēst, nerunājot par nozīmīgākām lietām. No Krievijas mūs aizstāv tikai un vienīgi dalība NATO, nevis iestāšanās ES, kuras “vecās valstis” austrumeiropiešus par līdzvērtīgiem neuzskata, kā arī neizjūt ne mazāko atbildību par AEiropas valstu drošību.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 07.07.2014. 10.03

Ja ES nopietni grib cīnīties pret ekstremismu, pirmais, kas tai būtu jādara, jāaizliedz visu Krievijas TV kanālu retranslācija, visa tā propaganda un naida kurināšana, kurai nav nekas kopējs ar vārda brīvību.

Nesen jau EDSO kopā ar Krieviju atkal izplatījusi jaunu paziņojumu, kas aicina “pārtraukt asinsizliešau” kam viņi to aicina un ar ko Ukrainai būtu jāsarunājas – ar teroristu Besleru ( Besu), kurš, protams, pievienojies aicinājumam pārtraukt ATO, paziņodams, ka, ja ATO turpināsies, katru stundu tiks nošauti divi ķīlnieki, redz, kādi mums te cīnītāji par mieru, ES, terorists Beslers, un Krievija, ak jā, vēl jau HRW norūpējusies par “civiliedzīvotāju upuriem”, pie kuriem vainīga, protams, Ukrainas armija.

Un ES politiķi, vēl arvien, vairāk par visu norūpējušies par “labējo ekstrēmismu” un “antisemītismu”, Krievija un Besi tos nesatrauc, tas, ka Francija piegādā Putinam jaunākos ieročus, un patreiz apmāca krievu jūrniekus, tas neuztrauc, tas, ka vairākums vāciešu uzskata, ka Putinu nevajag kaitināt, lai dara, ko grib, kamēr mūs neaiztiek, tas ir normāli?

+11
-1
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 07.07.2014. 10.09

    ——

    Jāaizliedz internets, TV un radio!

    Mēs jau šito reiz izgājām:

    “7 ЗАПАДНЫХ РАДИОСТАНЦИЙ, КОТОРЫЕ “ГЛУШИЛИ” В СССР” http://www.liveinternet.ru/users/stas_stranger/post301629856/

    http://www.youtube.com/watch?v=4sLNi5Kvcg0

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 07.07.2014. 10.35

    ——

    Derētu IR-šu PaulimR. par demokratizācijas “varoņdarbiem” Vjetnamā pastāstīt,nevis te par D-Slāvijā notikušo propagandu laist.

    National History Day Documentary 2013 – The My Lai Massacre

    http://www.youtube.com/watch?v=tSKA_Ce4lBg&list=PLOaqLKW2qnVXKfkrED0dEwt36F0E9PEJR

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 07.07.2014. 19.55

    edge_indran ——

    Derētu IR-šu PaulimR. par demokratizācijas “varoņdarbiem” Vjetnamā pastāstīt

    ____________

    Par varoņdarbiem Korejā, Vjetnamā, Kambodžā un Laosā, krievu fašistiskie izdzimteņi gulēs bambusu caurauguši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 07.07.2014. 10.19

    Kādreiz domā arī, ko raksti, vai tev maksā par komentāru daudzumu, nevis kvalitāti?

    Kaut ko esi dzirdējis par atšķirībām starp propagandu, atklātu dezinformāciju, naida kurināšanu, no vienas puses, un objektīvu informāciju, no otras puses?

    Neko neesi dzirdējis, ka skaktiņu bijušajā Dslāvijā, faktiski, izraisīja propganda, kas analoģiska patreizējai Krievijas propagandai, kura izraisa slaktiņu Ukrainā, zini, cik cilvēki iet karot un iet bojā pateicoties šai naida kurināšanai un meliem?

    Tāpēc, pirms tādām analoģijām, derēja ieslēgt smadzenes.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu