Austrija ar „Gazprom” slēdz darījumu par spīti EK iebildumiem • IR.lv

Austrija ar „Gazprom” slēdz darījumu par spīti EK iebildumiem

29
Austrijas enerģētikas uzņēmuma OMV ģenerāldirektors Gerhards Roiss un Krievijas enerģētikas giganta „Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers paraksta vienošanos. Foto: EPA/LETA

Paredzams, ka ” Dienvidu straumes” gāzesvada Austrijas posms ar galapunktu Baumgartenē pilnībā ekspluatācijā tiks nodots 2017.gadā

Par spīti Eiropas Komisijas (EK) protestam Austrijas enerģētikas uzņēmuma OMV ģenerāldirektors Gerhards Roiss un Krievijas enerģētikas giganta „Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers otrdien, 24.jūnijā, Vīnē parakstīja vienošanos par gāzesvada „South Stream” posma Austrijā izveidi, ziņo Dw.de.

Šī vienošanās tika parakstīta Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes Austrijā laikā. Kopuzņēmums „South Stream Austria GmbH” vienādās daļās pieder gan Krievijas „Gazprom”, gan Austrijas OMV. Parakstītā vienošanās fiksē akcionāru tiesības un pienākumus, projekta finansēšanu un peļņas sadali.

Sagaidāms, ka “Dienvidu straumes” gāzesvada Austrijas posms ar galapunktu Baumgartenē pilnībā ekspluatācijā tiks nodots 2017.gadā, vēsta „Reuters”. Tā caurlaidības spēja būs 30 – 32 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Uzņēmuma OMV vadītājs Roiss pēc līguma parakstīšanas paziņoja, ka šis projekts kalpos Eiropai, lai nodrošinātu stabilas gāzes piegādes, raksta austriešu medijs „Die Presse”. Roiss arī uzsvēris, ka Eiropai, tai skaitā Austrijai, nākas atzīt savu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm.

Savukārt EK uzskata, ka „Gazprom” līdzdalība šā gāzes vada celtniecībā ir pretrunā ar Eiropas Savienības tiesiskajām normām, kas paredz, ka gāzes piegādātājs nedrīkst kontrolēt arī gāzesvadu. Tomēr Roiss ir apgalvoja, ka „Dienvidu straume” atbilst ES likumdošanai.

Iepriekš tika izskatīts jautājums par gāzesvada izbūvi cauri Slovēnijai tieši līdz Itālijai, taču šā projekta attīstība pagaidām nav skaidra birokrātisko sarežģījumu dēļ, preses konferencē Vīnē paziņoja Millers.

 

Komentāri (29)

buchamona 25.06.2014. 11.03

Vācijā strādāju es reabilitācijas centrā, kur ārstējas garīgi nestabili cilvēki. Savas priekšnieces kabinetā, uz viņas galda, ieraudzīju no finiera izāģētu sirpi un āmuru :) Jautāju, kur viņa to domā likt? Viņa atbildēja, ka tas esot domāts pacientiem, skapim, kur pacienti glabā savus darba rīkus. Negribot viņa pliku uzrakstu uz darba rīku skapja durvīm, šitā esot ” orģinālāk” :). Es teicu, ka sirpis un āmurs ir nāves simbols, kurš ir atbildīgs par miljoniem nevainīgi noslepkavotu cilvēku. Es teicu, ka starp sirpi un āmuru un nacistu kārškrustu nav nekādas atšķirības. Mana priekšniece atbildēja, ka tā to uztver Latvijā, Polijā uc postpadomju telpas valstīs, šeit ” pie mums ” (pie Holandes robežas) ļaudis to tā neuztverot.

Austrietis Gerhards Roiss, gluži kā mana priekšniece, nesaprot to, ko paši uz savas ādas nav izdzīvojuši, viņi tā līdz galam neapzinās, kāds ļaunums ir kremlins un tādēļ šāda idiota cienīga rīcība.

+10
-1
Atbildēt

6

    ILZE > buchamona 25.06.2014. 13.38

    rinķī apkārt

    Es teicu, ka starp sirpi un āmuru un nacistu kārškrustu nav nekādas atšķirības.

    ________________

    Malacis, Vienotības atbalstītājs, kolorāds, kurš var bez minstināšanās tā demonizēt mūsu senseno svētuma simbolu, ko tūkstošiem gadu pret mošķiem un nešķīsteņiem izmanto tautas visos kontinentos, bet vāciešiem palīdzēja aplauzt visdrausmīgāko izdzimteņu, kādus vien sātanam bija izdevies radīt, plānus, pierīties eiropiešu asiņis.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 25.06.2014. 13.16

    Tik un tā dīvaina attieksme – OK, spīdzināšanu un izvarošanu upuri un aculiecinieki vairākumā gadījumu jau ir “labākos medību laukos”, taču ir vēl bijusī VDR, kādreizējāis Berlīnes mūris, “štāzī”, politiski represētie un pat Sibīrijā bijušie, kā patreizējā Vācijas prezidenta tēvs… Tas viss “neskaitās”?

    No otras puses – ja paskatās uz latviešiem, tad “pragmatisms” nekur nezūd pat tieša apdraudējuma apstākļos, lai gan šī ir tā reize, kad mums būtu “jāskrien lokomotīvei ar lukturi pa priekšu” norobežošanās no Krievijas jomā, varbūt tad arī vācieši sāktu domāt, redzot, ka krievu draudu piesaukšana no austrumeiropiešu puses nav tukša retorika.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 25.06.2014. 13.00

    zirnekliene Šeloba. Vācijā, vismaz Austrumfrīzijā, kur es šobrīd esmu, 2. pasaules karš, CA zvērības utt, tas nav nekāds tabu. Arī Ukrainas notikumus šobrīd pat bērnu TV ziņās izklāsta objektīvi, bērnu valodā stāsta un ar multiplikāciju ilustrē, kā Krievija Ukrainai atņēma Krimu :). Bet staļinisms ,nacisms, Putins utt, šīs lietas šeit nav aktualitāte.

    Patiesībā jau 2. pasaules karu vācieši uzvarēja. Vācijā, pretstatā Krievijas staļinistiem, nacisms šobrīd ir miris, vācieši dzīvo savu pārticīgi – mietpilsonisko, jeb drīzāk jau normālam cilvēkam atbilstošu dzīvi, viņiem savā zemē nav jācīnas par vietu zem saules, tādēļ arī pavisam cita uztvere par lietām

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 25.06.2014. 12.41

    r.a.

    Acīmredzot vācieši ir mazohisti un atkal grib izbaudīt to, kas aprakstīts A. Bīvora “Berlīnes krišanā”, arī Austrija sākotnēji nonāca krievu okupācijas zonā ar visu, kas no tā izriet. Var jau būt, ka gan vāciešiem, gan austriešiem par to ir (vismaz neoficiāli) aizliegts runāt, t.i. krievu zvērību pieminēšana var tikt pielīdzināta nacisma slavināšanai. Es nebrīnītos, ja tas tā ir.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 25.06.2014. 12.12

    Kļūdas labojums. :)Pārlasīju savu komentāru un sapratu, ka steigšus jālabo kļūda, pirms kāds to man nav iebāzis acīs :))

    ” … atbildīgs par miljoniem nevainīgi noslepkavotu cilvēku..” Nevainīgi nevar cilvēku noslepkavot, tādēļ jāraksta bija – noslepkavotu, nevainīgu cilvēku

    +6
    0
    Atbildēt

    0

andris902 25.06.2014. 12.34

…Austrija nav vienīgā, kurai Krievija un tās piesolītie labumi atņem prāta spējas…vai Francija ar saviem Mistrāļiem ir labāka?….angļi ar Krievijas miljonāru naudas “apsaimniekošanu”?….nupat Ungārijas parlaments akceptējis daudzmiljardu aizdevumu no Krievijas, kas paredzēts valsts vienīgās kodolspēkstacijas paplašināšanai, taču vienošanās kritiķi uzskata, ka tas var palielināt Budapeštas atkarību no Maskavas…

Jau janvārī premjerministrs Viktors Orbans panāca vienošanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka Krievijas kodolenerģētikas pārvalde «Rosatom» būvēs divus jaunus reaktorus Pakšas atomelektrostacijā (AES), kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz dienvidiem no Budapeštas.

Savukārt martā tika parakstīts aizdevuma līgums, kuram bija nepieciešams parlamenta akcepts. Līgums paredz, ka Maskava varētu Budapeštai piešķirt līdz desmit miljardiem eiro lielu aizdevumu, kurš segtu aptuveni 80% no būvniecības iespējamajām izmaksām. /TVnet.lv/

…par kādām vienotām sankcijām pret Krieviju iespējams runāt, ja katrai Eiropas valstij ar Krieviju noslēgti daudzmiljardu līgumi un tie uzsēdināti uz Krievijas āķa?…kā grib, tā parausta – un Eiropas politiķi lokās kā zuši…

+3
0
Atbildēt

4

ligakalnina 25.06.2014. 12.21

Tā truba, tāpat, kā truba uz |Kīnu, vairāk vajadzīga tiem, kas to būvē – Putina draudziņiem, kuri uz tā pelna miljardus no Krievijas bydžeta, pa ceļam korumpējot daudzus Eiropas politiķus un ierēdņus.

Daži domā, ka taisni tas ir tas galvenais iemesls, kāpēc tās būves vajadzīgas.

Šo, it kā, būvējot Putina draudziņa Čemezova kompānikja.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu